Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Jurečka navrhuje zavřít obchody o všech svátcích. Ekonomiku by tím připravil o miliardy

Lukáš Kovanda: Jurečka navrhuje zavřít obchody o všech svátcích. Ekonomiku by tím připravil o miliardy
Profimedia
Lukáš Kovanda

Lidovecké ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje rozšíření zákazu maloobchodního prodeje na všechny svátky. Činí tak zřejmě v duchu hesla „nejlepší obrana je útok“. Dva z poslanců pětikoaličního partnera lidovců, ODS, totiž žádají, aby se naopak obchody ve vybrané sváteční dny otevřely.

Reklama

Zákon nyní zakazuje maloobchodním prodejnám o ploše nad 200 metrů čtverečních prodávat až na některé výjimky na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince. Na Štědrý den smějí mít obchody otevřeno do poledne.

Celkem je v Česku třináct svátků ročně. Pokud by se tedy zákaz rozšířil o na zbylých pět svátků, jak navrhuje ministerstvo, ekonomiku to připraví o miliardy.

Efekt sněhové koule

Vždyť jen za potraviny a nealkoholické nápoje české domácnosti utratily v roce 2022, podle nejnovějších dostupných údajů Eurostatu, celkem 499,1 miliardy korun. To v prostém zprůměrování odpovídá 1,4 miliardy korun denně. Při pěti dnech svátků, kdy by mělo být tedy nově zavřeno, jde o sedm miliard korun. Podstatná část těchto tržeb se uskuteční v obchodech s plochou nad 200 metrů čtverečních. Pokud ty budou muset být zavřené i o pěti svátcích navíc, značná část tržeb z oněch sedmi miliard se prostě neuskuteční.

Byť lidé pochopitelně částečně změní časování nákupů a před svátkem se předzásobí. Což ovšem znamená větší „nával“ na daném prodejním místě a větší zátěž pro jeho pracovníky typu pokladních. Řada z nich by proto uvítala, aby se vrátil stav, kdy všechny obchody mohly mít otevřeno o všech svátcích (byť ani tehdy tomu nebylo tak, že by měly otevřeno třeba 25. prosince).  

Při rozšíření zákazu často také zůstanou zavřené menší obchody v nákupních centrech, která totiž zůstanou kvůli zavření tamního „hlavního“ obchodu, tudíž hypermarketu, zavřena celá. Lidé tak nezavítají ani třeba do restaurace v daném obchodním centru či nekoupí jiné maloobchodní zboží. A to jsme stále převážně jen o potravin a nápojů.

Celkově by tak lidovecký návrh rozšíření zákazu prodeje připravil ekonomiku o miliardy korun.

Další komentáře ekonoma Lukáše Kovandy čtěte zde

Kolik by veřejné kase vyneslo, kdyby 1. květen přestal být státním svátkem?

Lukáš Kovanda: Kolik by veřejné kase vyneslo, kdyby 1. květen přestal být svátkem? A má ho vláda zrušit?

Když se v roce 2016 zaváděl nový státní svátek, Velký pátek, ministerstvo financí tehdy v příslušné důvodové zprávě uvedlo, že den volna navíc připraví ekonomiku o 0,4 procenta hrubého domácího produktu. Nominální hrubý domácí produkt činil v roce 2016 celkem zhruba 4800 miliard korun. Podíl 0,4 procenta z této sumy odpovídá 19,2 miliardy korun, píše hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Senioři (ilustrační foto)

Lukáš Kovanda: Kde vzít peníze na úplnou mimořádnou valorizaci důchodů? Ať vláda zruší dva státní svátky

Vláda Petra Fialy (ODS) by hypotetickým zrušením dvou státních svátků mohla letos získat do veřejné kasy zhruba osmnáct miliard korun. To shodou okolností zhruba odpovídá úspoře ze zamýšleného snížení mimořádné červnové valorizace. Tato úspora má činit necelých dvacet miliard korun. Jestliže by se tedy zrušily dva svátky, důchodci by mohli mít valorizován důchod beze změny, aniž by se přitom stát dále zadlužil, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ceny benzinu - ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Vládní fiasko. Benzin atakuje rekordní ceny i přes snížení daní

Přečíst článek
Velké americké dluhy zaplatí celý svět. Ať už krizemi či pořádnou inflací

Lukáš Kovanda: Velké americké dluhy zaplatí celý svět. Ať už krizemi či pořádnou inflací

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme