Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Realitou příštího roku bude jednoprocentní inflace

ČNB
ČTK
Lukáš Kovanda

Inflace v Česku bude příští rok nezvykle nízká, jen jednoprocentní, začínají předpovídat už i české instituce. Fialova vláda tak bude v předvolebním roce moci vyhlásit své vítězství nad inflací i zadlužováním, přestože jí spíše jen „spadne do klína“.

Reklama

Fialová vláda v příštím roce bude moci vyhlásit své vítězství nad inflací i zadlužováním. Makroekonomika jí totiž podle všeho bude mimořádně přát a pomůže zřejmě už v předvolebním roce vládním stranám citelně zvýšit preference.

Už i jedna domácí instituce totiž předpovídá, že inflace v Česku v příštím roce spadne pod úroveň dvouprocentního cíle České národní banky, poblíž hodnoty pouhého jednoho procenta. Je jí Komerční banka. Ta míní, že v roce 2024 bude inflace činit jen 1,3 procenta. Již na jaře přišla s prognózou vyhlížející pro příští rok inflaci pod cílem ČNB druhá největší švýcarská banka Julius Bär. Ta Česku pro rok 2024 prognózuje inflaci čítající jen 1,1 procenta.

Navíc v příštím roce dojde ke stabilizaci tuzemského zadlužování. Deficit veřejných financí v poměru k HDP trvaleji klesne pod úroveň tří procent, tedy pod úroveň, jejíž nepřekročení je podmínkou přijetí eura.

Inflace v Německu v červenci klesla na 6,5 procenta

Meziroční míra inflace v Německu se v červenci podle metodiky Evropské unie snížila na 6,5 procenta z červnových 6,8 procenta. V předběžné zprávě to v pátek oznámil Spolkový statistický úřad.

Přečíst článek

Fialova vláda tak vskutku bude moci deklarovat své vítězství jak nad inflací i dluhem už koncem roku 2024, nejpozději na přelomu let 2024 a 2025. Tedy přesně v době, kdy začne ostřejší volební kampaň.

Podstatná část veřejnosti narativ vlády, že zkrotila inflaci i dluh, přijme, přestože příznivý vývoj bude odrážet mnohem spíše vývoj na mezinárodní scéně a na světových trzích a statistické a makroekonomické danosti než efekt jakéhokoli vládního opatření.

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Guvernér ČNB Michl viní z inflačních rizik hlavně Fialovu vládu, neboť ta hospodaří s historicky rekordním schodkem

Lukáš Kovanda: Guvernér ČNB Michl viní z inflačních rizik hlavně Fialovu vládu, neboť ta hospodaří s historicky rekordním schodkem

Přečíst článek
Socha býka na Wall Street

Týden tradera: Index S&P 500 zažil solidní katapult a ČNB zariskovala

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme