Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Maláčová prosadila dodatečné zvýšení penzí, opozice to označuje za populismus

Jana Maláčová
čtk
 ČTK

Sněmovna schválila dodatečné zvýšení důchodů o 300 korun nad zákonnou valorizaci, příspěvek 500 korun za každé vychované dítě a možnost předčasného důchodu pro příslušníky integrovaného záchranného systému.

Reklama

Zvýšení důchodů by mělo začít platit od ledna, příspěvek 500 korun od roku 2023. Novela také zavádí možnost předčasného důchodu až o pět let pro příslušníky integrovaného záchranného systému bez dopadu na výši penze. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) se úprava bude muset v Senátu dopracovat, protože není zřejmý přesný okruh pojištěnců, na které by se měla vztahovat.

Opozice návrh kritizuje. Podle Jana Bauera (ODS) by o výši důchodů neměly rozhodovat stranické sekretariáty. Česko má podle něho valorizační mechanismus, který zohledňuje náklady důchodců. Vládní návrh Bauer označil za snahu uplatit voliče před nacházejícími sněmovními volbami. 

„Důchodový systém se zhroutí a na důchody nebude,“ přidal se s kritikou poslanec TOP 09 Jan Jakob.

Podobný názor má předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová. „Plošné navýšení důchodů o 300 korun nad zákonnou valorizaci nemohu hodnotit z pohledu udržitelnosti veřejných financí jinak než jako nešťastný, nelogický, nesystémový a nespravedlivý krok. (...) I bez tohoto navýšení by standardní valorizace dle zákona sama o sobě zajistila seniorům bez problémů udržení jejich kupní síly (k čemuž také zákonná valorizace slouží), protože i tak by průměrný důchod vzrostl zhruba o 450 korun měsíčně,“ podotkla. 

„Poslanci dnes využili jednu z posledních příležitostí, jak před volbami uplatit voliče,“ řekl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. 

Navýšení důchodů nad rámec valorizace chce podle něj Maláčová financovat z z digitální daně, která se bude vztahovat zejména na americké technologické giganty jako Facebook, Amazon, Apple či Google.

„Problém je v tom, že takové navýšení ve svém celku americké technologické firmy nezaplatí, i kdyby se je nakrásně podařilo zdanit. Už pro letošní rok počítal státní rozpočet s výnosem více než miliardy korun právě z digitální daně. V příštím roce měla vynést 3,5 miliardy. Jenže zatím se ji vládě nepodařilo prosadit. I kdyby se jí to podařilo, suma 3,5 miliardy korun je jen zhruba třetinou sumy, kterou navýšení důchodů nad rámec valorizace „spolyká“, doplnil Kovanda. 

Dodatečné přidání 300 korun k důchodům by toitž příští rok stálo podle podkladů 10,6 miliardy korun. „Průměrný důchod by tak měl být podle předběžných čísel asi 16 275 korun a měl by dosahovat přibližně 43 procent průměrné mzdy,” sdělilo ministerstvo práce. 

Reklama

Související

Důchodci se podle všeho v červnu nakonec dočkají citelně nižší valorizace, než na jakou by měli nárok.

Vládní počty: stát ušetří 20 miliard, ale průměrný důchodce jen letos přijde o 7100 korun

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme