Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: České vládě se prodražuje financování jejího dluhu

Alena Schillerová, ministryně financí
ČTK
Lukáš Kovanda

Úrok na českém desetiletém dluhopisu se včera dostal nejvýše od roku 2018.

Reklama

Podle dat Bloombergu se úrok z desetiletého dluhopisu vydaného ministrstvem financí dostal během včerejšího obchodování na úroveň 2,067 procenta. To je nejvyšší hodnota od prosince 2018. Je to nepříznivá zpráva pro vládu, neboť jí prodražuje financování jejího dluhu, který během pandemie dramaticky narůstá. 

Pod vlivem rostoucího úroku na vládním dluhu stupňuje zejména ministryně financí Alena Schillerová svůj tlak na Českou národní banku, aby ta ve zpřísňování své měnové politiky postupovala pomaleji. ČNB jí ale dává zřetelně najevo, že nevyhoví.  

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová ( oba za ANO)

Schillerová: Schodek letošního rozpočtu bude asi 400 miliard. Rozhodnou ale investice

Schodek státního rozpočtu za celý letošní rok bude zřejmě kolem 400 miliard korun, řekla v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Deficit by tak byl vyšší než vloni, ale menší proti plánu.

Přečíst článek

Právě vyhlížený růst úrokových sazeb ČNB je jedním z faktorů, který stojí za růstem úroku na vládních dluhopisech, a tedy za zdražováním obsluhy vládního dluhu. Pokud bude muset vláda platit více na úrocích na dluhu, zbude jí méně třeba na navyšování starobních důchodů nebo na přidávání státním zaměstnancům.  

ČNB se chystá ve zbytku roku svůj základní úrok poměrně razantně zvyšovat. Trh nyní předpokládá, že během následujících tří měsíců vystoupá základní úrok z nynější úrovně 0,75 na 1,50 procenta. ČNB se tak bude snažit zejména mírnit zvyšující se inflační očekávání, která plynou z nynějšího zrychlování inflace, jež je z většiny „dovezená“, tedy plyne ze zahraničních faktorů mimo kontrolu ČNB. 

blackout, elektroměr,

Stát zadotuje domácnosti ohrožené energetickou chudobou. Na účet střední třídy

Česká vláda v nejbližších dnech představí dotační program, jenž domácnostem s nižšími příjmy pomůže hradit účty za energie.

Přečíst článek

Ministryně financí argumentuje, že současná inflace je pouze přechodného rázu. Zda je současná inflace ve světě přechodná, či ne, je předmětem horké mezinárodní polemiky ekonomů i politiků. Banka pro mezinárodní platby, „centrální banka centrálních bank“, se postavila spíše na stranu těch, kteří míní, že nynější inflace ve světě je přechodná, daná post-pandemickým šokem, jenž však odezní. 

Dušan a Michal Černochovi

Po víně už vás nebude bolet hlava, slibují otec a syn Černochovi z Bzence

Díky unikátní metodě mohou využívat při výrobě vína daleko méně síry. “Kdyby si to patentovali Francouzi nebo Italové, už z toho je dávno světový standard. Ale věřím, že se to povede prosadit,” míní Dušan Černoch, majitel Vinného domu Bzenec, jednoho z největších vinařství u nás. Čtení na Silvestra i Nový rok.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí při představení vládních opatření na snížení deficitu státního rozpočtu

Nikdy to nebylo víc. Zahraniční investoři drží české státní dluhopisy za téměř 800 miliard

Přečíst článek
Vítěz voleb: koalice Spolu

Lukáš Kovanda: Za jediný rok nasekala Fialova vláda dluh, co jiným trvalo 11 let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme