Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česká pošta zdražuje čtyřikrát rychleji, než jaká je inflace. Používá „salámovou” metodu

Česká pošta zdražuje čtyřikrát rychleji, než jaká je inflace. Používá méně nápadnou „salámovou” metodu
Česká pošta / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
Lukáš Kovanda

Státní podnik Česká pošta pořádně přidal na tempu zdražování svých služeb. Obyčejný dopis vyšel ještě v říjnu na 19 korun, od února to již bude 23 korun. Pokud by tímto tempem Česká poštu zdražovala i nadále, za rok se daná cena zvedne o přibližně 63 procent, což odpovídá čtyřnásobku celoroční průměrně inflace v roce 2022, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Pošta postupuje „salámovou metodou“, neboť zdražovala už loni v listopadu a také letos v lednu. Zřejmě vyhodnotila postupné zdražování, „kolečko po kolečku“ jako přijatelnější jak z hlediska veřejnosti, tak politické reprezentace, zejména pak ministerstva vnitra, které má Českou poštu coby její formální zakladatel v gesci.

Daniel Křetínský

Křetínský může dál navyšovat podíl v Royal Mail. Britové mu bránit nebudou

Britská vláda už nebude zasahovat do plánu českého miliardáře Daniela Křetínského zvýšit podíl ve firmě International Distributions Services, která je mateřskou společností britské pošty Royal Mail, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Začátkem ledna stouply například ceny obyčejných nebo doporučených psaní, a to řádově o jednotky korun. Nyní od února zdraží doporučený dopis o desetikorunu na 62 korun, stoupne i cena poštovních poukázek.

Důvodem jsou ceny energií i mzdy

Loni v listopadu přitom citelně zdražilo zasílání dopisů i balíků. Poštu ke zdražení donutily výrazně zdražující energie a pohonné hmoty. A ovšem rostoucí platové náklady. Podobné důvody stojí také za lednovým a chystaným únorovým zdražením. Balíků se únorové zdražení netýká. 

Vše o inflaci čtěte zde

Zdražování České pošty je i po přihlédnutí k enormní výši inflace poměrně razantní. Bude tak další zátěží rozpočtů četných sociálně zranitelných domácností, jako jsou zejména domácnosti seniorů, kteří nikdy příliš neuvykli elektronické komunikaci.

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde

Poštovní schránka britské Royal Mail (ilustrační foto)

Britská pošta bude propouštět. Nejvíce akcií drží Křetínský a Tkáč

Britská pošta Royal Mail plánuje do srpna příštího roku propustit až 6000 zaměstnanců. Zdůvodnila to pokračujícími stávkami a narůstající ztrátou, informovala mateřská společnost International Distributions Services. Pro poštu nyní pracuje zhruba 140 tisíc lidí, uvádí BBC. Největším akcionářem Royal Mail je společnost Vesa Equity Investment, která patří podnikatelům Danielu Křetínskému a Patriku Tkáčovi.

Přečíst článek


 
Reklama

Související

Benzín stojí opět přes čtyřicet za litr. Je nejdražší od konce roku

AKTUALIZOVÁNO: Benzín stojí opět přes čtyřicet za litr. Je nejdražší od konce roku

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Inflace klesá. Ale stále je čtyřikrát vyšší, než je cíl ČNB

Lukáš Kovanda: Inflace klesá. Ale stále je čtyřikrát vyšší, než je cíl ČNB

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme