Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Češi opět s chutí nakupují. V lednu utratili nejvíc peněz za poslední roky

Čechům se vrací chuť nakupovat
iStock
Lukáš Kovanda

Lednové maloobchodní tržby překonaly veškerá očekávání. Meziročně totiž stouply o 2,4 procenta. Analytici oslovení agenturou Bloomberg přitom ve střední hodnotě svých odhadů počítali s nárůstem jen 0,5 procenta. Našli se i tací, kteří vyhlíželi meziroční mírný pokles maloobchodních tržeb.

Reklama

Růst ve výši 2,4 procenta představuje nejvýraznější meziroční navýšení reálných, o inflaci očištěných tržeb za celé období od dubna 2022. Lidé v Česku navyšovali své nákupy zejména nepotravinářského zboží. Meziročně nakupovali ve výrazně větším objemu zejména kosmetiku a také farmaceutické a zdravotnické zboží.

Po dvaceti měsících poklesu letos v lednu ale konečně navýšili také nákupy potravin, byť jen mírně, o 0,4 procenta. Poptávku po potravinách zesílilo jejich lednové zlevnění, dané poklesem DPH z patnácti na dvanáct procent a také společenským a mediálním tlakem na obchodní řetězce, které do svých cen alespoň zčásti promítly historicky mimořádné zlevňování zemědělců.

Po dlouhé době dvaceti měsíců tak rostly tržby ve všech klíčových statistických segmentech, jak za potravinářské, tak nepotravinářské zboží, tak ale i za pohonné hmoty, přestože ty oproti lednu loňského roku nezlevnily.

Za vstupem Redditu na burzu se rýsuje drama

Za vstupem Redditu na burzu se rýsuje drama. Napíší ho sami uživatelé

Provozovatel sociální sítě Reddit chce v rámci nadcházejícího IPO získat až 748 milionů dolarů, společnost usiluje o ocenění ve výši přibližně 6,5 miliardy dolarů. Jindy nadšení uživatelé Redditu ale mohou síti zadělat na nepříjemné drama a rozkolísat ceny akcií Redditu.

Přečíst článek

Projevuje se však pozvolna, ale přece sílící spotřebitelská důvěra, která odráží zejména výrazný pokles inflace na úroveň dvouprocentního cíle ČNB. Leden navíc Čechy utvrdil v tom, že s příchodem nového roku nenastává žádné markantní zdražení v oblasti energií a že rovněž dopad konsolidačního balíčku, účinného právě od ledna, bude zvládnutelný.

Z hlediska ČNB je pozitivní, že i přes vyšší než očekávaný lednový nárůst maloobchodních tržeb inflace v lednu i únoru zaostala za jejími vlastními předpoklady, což svědčí o tom, že se rostoucí maloobchodní poptávka lidí v Česku nepřetavila v jakkoli nebezpečnější inflaci.

Za celý letošní rok by růst maloobchodních tržeb měl dále sílit, zejména díky nadále klesající inflaci a vyhlídce na zhruba až čtyřprocentní letošní růst reálných mezd, a celoročně dosáhnout úrovně 4,3 procenta.

Reklama

Související

Pokles tržeb obchodníků v září zrychlil na čtyři procenta

Lidé šetří a méně nakupují. Tržby obchodníků klesly sedmnáctý měsíc v řadě

Přečíst článek
Maloobchodní tržby klesly potřinácté v řadě, v květnu o 6,1 procenta

Maloobchodní tržby klesly potřinácté v řadě, internetovým a zásilkovým obchodům o osm procent

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme