Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Češi dovezli rekordní objem ruského plynu, přes 110 tisíc megawatthodin

Česko včera dovezlo letošní rekordní objem ruského plynu
ČTK
Lukáš Kovanda

Objem ruského plynu dováženého do Česka znatelně narůstá. Včera podle dat ENTSOG, tedy evropské sítě přepravců plynu, činil objem plynu přepravený ze Slovenska do Česka stanicí Lanžhot více než 123 tisíc megawatthodin. To je dosavadní letošní nejvyšší údaj.

Reklama

Objem plynu přepravovaného ze Slovenska do Česka stanicí Lanžhot postupně narůstá od začátku letošního října, když předtím byl prakticky po celý letošní rok nulový.

Ministerstvo průmyslu a obchodu nyní uvádí, že během letošního roku až do října, tedy fakticky v říjnu, přiteklo do Česka celkem 79,6 milionu kubíků ruského plynu. Podle dat ENTSOG k přepravě plynu skrze stanici Lanžhot, jak je zachycuje Bloomberg, se letos v říjnu ze Slovenska do Česka přepravilo 88,4 milionu kubíků. Takže přes 90 procent plynu, který v říjnu prošel Lanžhotem, bylo z Ruska – vyjdeme-li z údaje ministerstva průmyslu. Pokud tento podíl zůstal zachován i včera, dovezlo Česko zhruba 111 tisíc megawatthodin plynu.  

Aktuálně, v těchto dnech, ba týdnech Česko dováží zhruba 40 až 50 procent plynu právě z Ruska. Pokud totiž je nadále, i v listopadu, zhruba 90 procent plynu, který prochází Lanžhotem, z Ruska, nelze dospět k jinému číslu. Lze to spočítat například z dat Gas Connect Austria, tedy rakouské plynárenské společnosti.

Další komentáře Lukáše Kovandy najdete zde

Reklama

Související

Na globálních trzích s plynem se obnovuje rovnováha, trvá ale řada nejistot

Globální trhy s plynem obnovují balanc. Vyhráno ale ještě nemají, hrozbou je i nedostatek LNG

Přečíst článek
plynovod, ilustrační foto

Češi a Poláci neustále kritizují Brusel, teď tu ale žadoní o peníze. Na dostavbu plynovodu Stork II

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme