Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Komentář Jany Havligerové: Rozděl a panuj

Premiér Andrej Babiš (ANO)
ČTK
Jana Havligerová

Průzkumy volebních preferencí předpovídají, že na podzim bude panovat příznivé politické klima. Pro Miloše Zemana. Prezidentův chráněnec Babiš se svým hnutím po jarním poklesu voličské přízně se znovu drží na čele žebříčku.

Reklama

Koalice Spolu si průběžně s Piráty a STAN vzájemně mění druhou příčku, podle nejnovějšího výzkumu agentury Median ovšem stabilně posiluje Spolu v čele s ODS, zatímco druhé opoziční uskupení voliče ztrácí. I to je jistě podle Zemanova gusta. Jestli by někomu jen těžko prošla povolební spolupráce s Babišem, jsou to Piráti. Navíc, horká fáze kampaně ještě ani nezačala, a opoziční koalice si začínají mírně okopávat kotníky. Prezident už jistě přemýšlí, jak případnými nabídkami vládnutí nynější opoziční spolupráci po říjnových volbách rozbít. Ostatně, zástupci Pirátů a STAN stejně jako ODS, TOP09 a KDU-ČSL už dříve oznámili, že po volbách vytvoří samostatné poslanecké kluby. A Zeman „Rozděl a panuj“ umí.

Pokud by se sněmovní volby konaly nyní, vítězné ANO by podle Medianu získalo šestadvacet procent hlasů. Pokud se vezmou v potaz i výsledky dalších průzkumů, dá se říct, že ANO, trojkoalice vedená ODS a dvoukoalice v čele s Piráty by mohli získat něco mezi dvaceti až pětadvaceti procenty hlasů. A to znamená, že ani dva subjekty z těch, které obsazují první tři příčky, by nedaly v dolní komoře dohromady většinu 101 hlasů.

Karel Růžička, ředitel Treasury v Trinity Bank

Růžička: Koruna kvůli sazbám posílí, ale ne skokově. Firmy to zvládnou

Koruna bude v důsledku růstu sazeb České národní banky nadále posilovat. Firmy silnější korunu zvládnou. Ale kurz 24 korun za euro by mohl být problém, říká šéf Treasury Trinity Bank Karel Růžička.

Přečíst článek

Na výběr koho případně vzít do vládní party tak zbývají ČSSD a KSČM, šance socialistů a komunistů, že překročí pětiprocentní práh nutný pro vstup sněmovny, jsou ovšem značně vachrlaté. Takže „jistotou“ je zatím SPD. Podle Medianu podpora hnutí oproti jaru klesá, ale stále má záruku sedmi procent voličských hlasů. Okamurovci také dbají na to, aby patřičně nadbíhali prezidentovi. Viz ochota Radka Kotena, předsedy parlamentního výboru pro bezpečnost, běžet na Hrad pro kompro na současného šéfa BIS Michala Koudelku. Po říjnových sněmovních volbách se možná může hrát i o to, kdo se nebude štítit spolupracovat s Okamurou.

Kterou stranu bude volit, má jasno jen sedmačtyřicet procent lidí, tvrdí Median. Zhruba třetina voličů ví, že k volbám půjde, ale momentálně zvažuje, komu má hodit hlas. Podpora stran se tak podle agentury Median může velmi dynamicky měnit. Která z partají pohybujících se kolem možnosti pětiprocentního zisku by se mohla do sněmovny dostat, se prakticky nedá předvídat. Jisté ale je, že v zásadě půjde o volbu mezi dvěma světy. Hodně zjednodušeně řečeno – mezi svobodou a područím.

Hlavní budova České národní banky

Půjčky podraží. Centrální bankéři zvýšili úrokové sazby

Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 0,75 procenta. ČNB také v nové prognóze zlepšila odhad vývoje ekonomiky, HDP letos vzroste o 3,5 procenta.

Přečíst článek

Elektromobil, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Elektroauta. Kdo za ně bude potrestán?

V Česku je registrováno 6,2 milionu aut, to je aktuální číslo, které nepřetržitě roste. Před půl rokem to bylo jen 6,1 milionu. Od začátku roku si lidé koupili téměř sto tisíc aut.

Přečíst článek

Reklama

Související

Babiš v karavanu

Babiš se zařadí ke kandidátům, kteří za kampaň utratí „plnou palbu“ 40 milionů korun

Přečíst článek
Zleva místopředsedové Richard Brabec, Radek Vondráček, Alena Schillerová, předseda Andrej Babiš, první místopředseda Karel Havlíček a nový místopředseda Robert Králíček

ANO neochvějně dominuje předvolebním průzkumům, hnutí je na nejvyšších číslech od roku 2014

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme