Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jana Havligerová: Vůdce ANO má, hledat se budou koaliční partneři do komunálek

Andrej Babiš (ANO), představení volebního programu
ČTK
Jana Havligerová

O víkendu dojde v ANO na lámaní chleba. Delegáti hnutí jdou volit nové vedení. O předsedovi není pochyb. Současný lídr má nominace ze všech čtrnácti krajů. Přesně jako před třemi lety, kdy se celostátní sněm anoistů konal naposledy. Tehdy šéf hnutí neměl vyzyvatele a získal 86,5 procent hlasů. Jestli se vůbec něco změní nyní, tak jedině ona procenta.

Reklama

Delší dobu byla kardinální otázka, kdo se stane prvním místopředsedou. Babišovým dědicem v případě, že by expremiér uspěl v prezidentské volbě. Anebo zabalil politiku. Hádat už asi nemusíme. Exministr Havlíček má na důležitý post deset nominací, exministryně Alena Schillerová pouhé dvě. Poté, co se provalilo, že svoje instagramové exhibice platila ze státních peněz, její obliba poněkud klesla. Jistě ale ne natolik, aby nemohla být řadovou místopředsedkyní.

Zámek Luka nad Jihlavou

Zájem o koupi zámků v Česku roste. I když stojí desítky až stovky milionů

Rostoucí inflace v posledních měsících přeje i prodeji zámků a historických objektů v Česku jako možnost dobré investice proti znehodnocování úspor, a to i když cena často památkově chráněných objektů činí až desítky milionů korun před nákladnou rekonstrukcí. A v Česku jich je stále ke koupi i opravě hned několik desítek, vyplývá z nabídek tuzemských realitních kanceláří.

Přečíst článek

Podle stanov má předsednictvo hnutí předsedu, prvního místopředsedu, až čtyři řadové místopředsedy a dalších až osm členů. To je dost lidí, a těch vhodných je po ruce pomálu. Takže vůbec nevadí, že Havlíček a Schillerová vstoupili do ANO teprve vloni, po sněmovních volbách. Tradičnější tváře hnutí postupně upadly v nemilost – bývalý šéf poslanců Faltýnek, bývalá středočeská hejtmanka Pokorná Jermanová a expředseda sněmovny Vondráček jsou prostě passé. „Čistý“ je jenom exministr Brabec, a ten také bude funkci řadového místopředsedy obhajovat.

Šance, že by byl zvolen někdo, koho nechce Babiš, je nereálná

Mezi nominanty je ještě jedna zajímavá figura: moravskoslezský hejtman Vondrák. Na pozici člena předsednictva ANO pak doporučují kraje zhruba patnáct lidí. Může se tak zdát, že delegáti sněmu mají dostatečnou možnost výběru. Zdání ale klame. Šance, že by mohl být zvolen někdo, koho Babiš nechce a dopředu s ním nesouhlasil, je prakticky nulová. 

Na posledním celorepublikovém sněmu lídr hnutí mimo jiné brojil proti papalášství, které se podle něj v hnutí projevuje, a jmenoval i konkrétní individuální přešlapy. Jestli se letos pustí do něčeho podobného, mohlo by to být výživné. Vybírat má z čeho. Registrační značky na autech nebo luxusní Superby, které tehdy kritizoval, jsou ve srovnání s fotostory z ministerstva financí a dalšími aférami pouhá prkotina.

Dolary, ilustrační foto

USA svírá nejvyšší inflace za 40 let, vystoupala na 7,5 procenta

Míra inflace ve Spojených státech v lednu vystoupila na 7,5 procenta, a dostala se tak nejvýše od února 1982. Prudce rostly opět zejména ceny energií, uvedlo americké ministerstvo práce. Jak zareaguje Fed?

Přečíst článek

Na sněmu se nebude jednat jen o personálních záležitostech. Debata se povede také o volbách, mimo jiné loňských sněmovních. Před časem to alespoň tvrdil sám Babiš - „určitě si hnutí musí říct také nějaké poučení,“ říkal. Jestli jeho slova ještě platí, není úplně jisté. Oficiální verzi volební prohry už ANO má a stále ji opakuje. Prostě za ni může nový volební zákon.

Pro letošek je ale důležitější debata o komunálních volbách. Konat se budou na konci září nebo začátkem října. ANO v nich nepůjde jen o to, aby nedostalo na frak, stratégové hnutí musí také vymyslet, jak získat koaliční partnery. Komunální volby dávají největší prostor smíšeným kandidátkám a strany koalice SPOLU už avizovaly, že ve větších městech už o společných uvažují. Volit se bude také do Senátu, obměnit se musí třetina jeho členů. Pro ANO je horní komora parlamentu něco jako zakletý zámek Jak do něj vniknout při trvalé personální nouzi, víkendový sněm nerozlouskne. Řečnit o senátních volbách se nejspíš bude.

Hliník

Hliník je nejdražší za víc než 13 let, na burze stojí tuna 70 tisíc korun

Zavřené hutě v Číně i Evropě vyhání cenu hliníku na třináctileté rekordy. Tuna tohoto barevného kovu na burze kovů v Londýně stojí víc než 3200 dolarů.

Přečíst článek

Tesla, ilustrační foto

Srovnávač cen: Tesla z Česka patří k nejdražším na světě. Kvůli daním i nulovým dotacím

Zájemcům o nejslavnější elektrovozy světa se vyplatí nakoupit Teslu v některém z okolních států. Problém však může nastat při snaze automobil v Česku přihlásit, protože musí znovu zaplatit místní DPH a zpětně žádat o vrácení daně v zemi nákupu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Šéf ANO Andrej Babiš

Babiš: Neskutečná mafie. Vládní strany spojují korupce, klientelismus, peníze a „koryta“

Přečíst článek
Zleva místopředsedové Richard Brabec, Radek Vondráček, Alena Schillerová, předseda Andrej Babiš, první místopředseda Karel Havlíček a nový místopředseda Robert Králíček

ANO neochvějně dominuje předvolebním průzkumům, hnutí je na nejvyšších číslech od roku 2014

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme