Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Jsou kryty připravené? Spíš se sejdeme v podchodu

Metro v Kyjevě slouží obyvatelům města jako nouzový kryt
ČTK
Dalibor Martínek

V současnosti hodně lidí zajímají kryty. Možná je to zájem iracionální, pocházející ze strachu. Ale všichni jsme viděli záběry z kyjevského metra, jak tam děti sedí v řadě jako někde v koncentráku. Ano, řada lidí má strach.

Reklama

Zachovejte klid, žádnou paniku. To je hlavní sdělení, kterým nás zásobuje erár. Premiér, ministři, úředníci. OK, budeme klidní. Ale pomohlo by nám víc informací.

Náš servis, který platíme, by s tímto zájmem měl umět pracovat. Dost lidí je za informování placeno. Zkusili jsme oslovit tři největší česká města s otázkou na kryty. Výsledek? Velký bizár, který ke klidu nepřispívá.

Šéfka odboru bezpečnosti na pražském magistrátu má na webu města neexistující číslo mobilu. Novinář si funkční číslo dokáže sehnat. „Po telefonu se vůbec nemůžeme bavit, my jsme úřad,“ říká paní ředitelka. Tiskový mluvčí také nemůže mluvit, je zahlcen, nemá čas. OK, to je pochopitelné, je těžká doba. Mejlové dotazy padají systémem padajícího bobečku k referentovi krizového řízení města. Ten volá na mobil. Ne že by byl tak aktivní, jen se mu nechce sepisovat odpovědi na otázky, které mu přepinkla šéfka. On do telefonu kupodivu mluvit může.

„Všechno najdete na webu města,“ zní klíčové zaříkadlo. Během krátkého hovoru se však v tomto tvrzení objeví trhliny. Je v případě potřeby v pražském metru místo pro všechny Pražany? To na webu nemáte. Odpověď: To asi ne.

Američané kvůli pandemii skupují bunkry. Klidně i za miliony dolarů

Američané se kvůli pandemii „stěhují” pod zem. Poptávka po bunkrech tam několikanásobně vzrostla. Lidé navíc kupují i mnohem dražší objekty.

Přečíst článek

Co mají dělat lidé, kteří se do krytů nedostanou? Odpověď: To už je na nich.

Jak je zajištěno jídlo a voda? Odpověď: To nevím, my jsme úřad. To mají na starost hasiči.

Co když nebude fungovat internet, jak se lidé dozvědí, co mají dělat? Odpověď: To je věc IT oddělení, já jsem referent. Víte, kolik mi sem volá lidí?

Balkán. Žádné plány, žádná německá preciznost. Vše v duchu, až se něco stane, tak se uvidí. Nutno ovšem přiznat, že pražský magistrát má pro trpělivce, kteří tomu věnují nějaký čas a proklikají se archaicky složitou strukturou webu, k dispozici mapku, kde se dají najít kryty v okolí bydliště. Jak uklidňuje premiér Fiala, krytů je dost.

Mluvčí hasičů Pavla Jakoubková je už z novinářských dotazů celá poblázněná. Místo, aby lidé zachovávali klid, pořád se na něco ptají. Její odpověď na dotaz, jak by bylo řešeno krizové zásobování, je úsečná a podrážděná: „Zásobování bude řešeno cestou bezpečnostních sborů pod koordinací krizových štábů.“ Jinými slovy, dejte mi už s takovými otázkami pokoj. A zachovejte klid.

čerpací stanice, ilustrační foto

Dalibor Martínek: S plynem a ropou může být větší průšvih, než jsme čekali. Vláda situaci lakuje na růžovo

Litr benzínu už stojí 42 korun, nafta podobně. Další růst cen se dá čekat. Zdražování plynu ucítíme v dalších měsících, jistě se promítne do gigantické březnové inflace. To ale není všechno. Ve hře je i varianta, že ropa a plyn nebudou vůbec. Pokud tak Putin, který se dostává pod stále větší tlak, rozhodne. 

Přečíst článek

V Brně jsou úplně v klidu. „Riziko, že budeme muset tato zařízení používat, je v tuto chvíli stále považováno za natolik nízké, že se dle našich informací nechystá plošné uvádění krytů do pohotovosti,“ odpověděl brněnský mluvčí Filip Poňuchálek. Jak doplnil, v Česku se vzhledem k nízkým rizikům počítá spíš s využitím improvizovaných úkrytů jako jsou sklepy nebo podchody. OK, sejdeme se v podchodu.

Brno již eviduje jen dva potenciálně funkční kryty. Jeden se jmenuje 10-Z a je v Husově ulici, druhý kryt Denis je na Nových sadech. V odpovědi pak brněnský mluvčí odkazuje na článek mluvčí hasičů Jakoubkové, která mimo jiné píše: „Vyzýváme vás … k nešíření paniky.“ Chápu její únavu.

Nejvíc v klidu jsou v Ostravě. To by se hasičům líbilo. Tamní mluvčí se k odpovědi nedopracovala ani po několika dnech. Předpokládám, že vzhledem k absenci metra by doporučení znělo – podchody.

Tento komentář nechce vyvolávat paniku. Jen chce uvést na pravou míru případná očekávání občanů o připravenosti státní správy. Možná by v krizové situaci bylo lepší se spolehnou na vojenskou průpovídku: voják se stará, voják má.

Zlaté slitky

Kdo vsadil na zlato, může slavit. Cenný kov je v Česku nejdražší v historii

Zlato naplňuje povahu bezpečného přístavu v nejistých dobách. Jeho cena od začátku letošního roku vzrostla o více než 15 procent, v korunách se obchoduje dokonce nejdráž v historii. Daří se ale i ostatním drahým kovům, třeba palladium i platina si polepšují ještě výrazněji.

Přečíst článek

Moskva, rubl, ukrajinská krize

Rusko směřuje ke krachu jako v roce 1998, varuje JPMorgan

Západem uvalené sankce na Rusko může zemi dovést k ekonomickému kolapsu, který bude stejný, možná dokonce větší než v roce 1998. Tehdy Rusko vyhlásilo neschopnost splácet své závazky, uvádí prestižní americká banka JPMorgan Chase. 

Přečíst článek

>>>>>> Další komentáře k aktuálnímu dění čtěte zde <<<<<<

Reklama

Související

Finský prezident Sauli Niinisto a švédský král Carl Gustaf

Přihláška podána. Finsko a Švédsko míří do NATO. Erdogan je kritický, ale nebrání se jednat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme