Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zvrat v prodeji Expobank CZ. Koupit ji má česká Banka Creditas

Expobank
Expobank / užito se svolením
 ČTK

Novým vlastníkem Expobank CZ, která má vazby na Rusko, by se měla stát Banka Creditas. Obě banky podepsaly smlouvu o prodeji, která ještě podléhá schválení regulačními orgány. V březnu oznámený prodej Expobank CZ konsorciu lotyšské Signet Bank AS a amerických investorů se tak neuskuteční.

Reklama

Majitelem Expobank CZ by se po schválení obchodu ze strany České národní banky a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže měla stát česká Banka Creditas. Cenu ani další detaily k transakci banky nezveřejnily. Ve společném prohlášení pouze uvedly, že nadále fungují samostatně a pro jejich klienty ani zaměstnance se nic nemění.

V březnu oznámený prodej Expobank CZ konsorciu lotyšské Signet Bank AS a amerických investorů se neuskuteční. Konsorcium se rozhodlo od koupě ustoupit kvůli změně své investiční strategie.

„Banka Creditas je stabilní finanční instituce, která má ambice dále růst jak organicky, tak prostřednictvím akvizic. Koupě Expobank CZ je plně v souladu s naší růstovou strategií.Obchodní modely Banky Creditas i Expobank CZ se vzájemně vhodně doplňují a může tak dojít k dalšímu rozšíření produktů a rozvoji služeb pro klienty,” uvedl předseda představenstva Banky Creditas Vladimír Hořejší.

Igor Kim, ruský podnikatel a bankéř

Ruský podnikatel Igor Kim prodal českou Expobanku

Majitel Expobank CZ, ruský podnikatel Igor Kim (na snímku), se ji snažil prodat už pár měsíců. Nyní ji kupuje skupina investorů.

Přečíst článek

„Tato transakce je dalším impulsem k růstu Expobank CZ na českém trhu. Naší strategií bude využít synergií mezi oběma společnostmi a zázemí silného ryze českého vlastníka. Expobank CZ se bude dále koncentrovat zejména na oblasti retailového bankovnictví a poskytování služeb s maximálním využitím moderních technologií,” uvedl předseda představenstva Expobank CZ Petr Krumphanzl.

Expobank, která patří k menším českým bankám s bilanční sumou 12 miliard korun, se zaměřuje na domácí a zahraniční korporátní klientelu, privátní bankovnictví a na finanční služby pro občany. Její většinový vlastník Igor Kim působí jako investor v ruském i v evropském bankovním sektoru. Expobank CZ působí na českém trhu od roku 1991. K síti bankovních domů s názvem Expobank se připojila po akvizici od německé LBBW v roce 2014.

Banka Creditas vznikla v roce 1996 jako 1. Třebíčská záložna. Do konce roku 2016 byla největší tuzemskou záložnou a od 1. ledna 2017 se stala bankou. Patří mezi středně velké banky s bilanční sumou více než 80 miliard korun. Banka je součástí investiční skupiny Creditas.

Expobank nově úročí úspory až 5,01 procenty ročně

Expobank CZ zvyšuje úročení na termínovaném účtu IQ MAXI na šest měsíců. U vkladu na jeden rok nově úročí prostředky sazbou 5,01 procenta.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Vězení

Feminismus i Islámský stát. Vězněnou ruskou režisérku tamní úřady zařadily na seznam teroristů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme