Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Živě o stavebním spoření: Má se státní podpora zachovat nebo zrušit?

 ČTK

Pomůže si státní rozpočet, když zruší oblíbené stavební spoření a vláda ročně ušetří čtyři miliardy korun? Nebo je to naopak a sektor stavebního spoření generuje pro stát výnosy, které vstupní náklady převyšují? Bude mít navrch argumentace, že je „stavebko” univerzálnější nástroj než pouhé úročení úspor? Kulatý stůl odpůrců i zastánců stavebního spoření sledujte 7. prosince od 10:00. Newstream je mediálním partnerem akce.

Reklama

Stavební spoření už 30 let představuje adresný distribuční systém státní podpory, který plní cíle bytové politiky a politiky životního prostředí. Uzavřeno ho má 3,2 milionu obyvatel, z toho 2,5 milionu plnoletých. Státní podpora stavebního spoření je de facto prémií klientovi za ochotu poskytnout na dobu nejméně šesti let své peníze zájemcům o účelové úvěry na bydlení. 

V současnosti však sílí hlasy, že bylo lepší, kdyby vláda Petra Fialy tento nástroj zrušila a ušetřila zhruba čtyři miliardy korun ve státním rozpočtu. Pro tento krok je Národní rozpočtová rada, někteří členové Národní ekonomické rady vlády a řada ekonomů. Proti tomuto záměru se staví stavební spořitelny, odborníci z oblasti bydlení, opozice a koaliční KDU-ČSL. 

Argumentační střet

O tom, proč by se stavební spoření rušit nemělo nebo mělo, budou v živé debatě diskutovat v prostorách Newton University v pražském Kongresovém centrum předseda Asociace českých stavebních spořitelen Libor Vošický a generální ředitel Modré pyramidy Michal Pupala v pozici zastánců zachování stavebního spoření. Jejich oponenty budou Dominik Stroukal a Petr Janský z Národní ekonomické rady vlády (NERV). Českou bankovní asociaci zastoupí ekonom Miroslav Zámečník

video

Mělo by stavební spoření smysl i bez státní podpory? Ano, shodují se experti

Vládní koalice se pře o budoucnost příspěvku stavebního spoření. Ve hře je omezení i úplné zrušení státní podpory stavebního spoření, aby se ulevilo rozpočtu. Má to smysl? Sledujte debatu ekonomických expertů.

Přečíst článek

Devadesátiminutovou diskusi bude moderovat Štěpánka Duchková. Mluvit se bude mimo jiné o provázanosti stavebního spoření s financováním energeticky úsporného bydlení a o podpoře energetické transformace domácností. Výhodné financování od stavebních spořitelen pomáhá řešit nejen úsporné technologie jako je fotovoltaika a tepelné čerpadlo, ale také úniky tepla zateplením obvodových stěn a výměny oken.

Skokový nárůst cen energií uspíšil transformaci bydlení a přiměl přemýšlet nad udržitelností snad každého Čecha. Od začátku roku nabízí většina stavebních spořitelen speciální produkt na financování udržitelných technologií. Neustále rostoucí zájem klientů o tento typ produktu potvrzuje správný směr, kterým se stavební spořitelny vydaly,” zdůrazňuje předseda Asociace českých stavebních spořitelen Libor Vošický. Návratnost takovéto investice se podle odborníků pohybuje od sedmi do deseti let. Investice současně do tepelného čerpadla a fotovoltaiky generuje největší úsporu a znamená nejrychlejší návratnost. Investice se klientovi může vrátit už do čtyř let, a to i bez vlastních úspor a při využití úvěru.

Soláry, tepelná čerpadla a vícegenerační byty. Tam teď tečou peníze

Stavební spoření má sice trochu jiné zázemí než hypotéky ale i na tomto trhu úvěrů na bydlení jsou letos významné poklesy. Lidé si jich berou méně a na menší částky. Mění se i typy úvěrů a účely na které si klienti úvěry berou. Samotné spoření je jiná liga, počty nových smluv na stavebko totiž rostou. S tím ale mohou zamávat politická rozhodnutí. Velký boom si spořitelny slibují také od úvěrů na technologie, které umožní energetické úspory, jak vyplývá z ankety newstream.cz mezi tuzemskými stavebními spořitelnami.

Přečíst článek

Dále platí, že stavební spořitelny přispívají k dostupnosti bydlení. V roce 2021 poskytly účelové úvěry na bydlení v hodnotě 110 miliard korun. „Unikátní konstrukce účelového úvěru umožňuje financovat především rekonstrukce a modernizace bytového fondu s dostatečně dlouhou dobou splatnosti. Komerční banky mohou poskytovat nezajištěné úvěry maximálně na osm let, zatímco stavební spořitelně můžete splácet až 25 let. Díky rozložení v čase může být měsíční splátka nižší a méně zatěžující rozpočet,” připomíná Libor Vošický. Úvěr od stavebních spořitelen je zároveň unikátním nástrojem pro financování družstevního bydlení.   

O vysoké efektivitě systému stavebního spoření vypovídá také to, že prostřednictvím úvěrů na bydlení bylo k 31. březnu tohoto roku půjčeno klientům půjčeno 91,5 procenta depozit uložených ve stavebních spořitelnách.

hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Hypoindex: Úrok u hypoték už dosáhl vrcholu

Hypoteční sazby podle Fincentrum Hypoindexu v prosinci stagnují. Průměrná nabídková sazba činí 6,34 procenta ročně. Poptávka po úvěrech na bydlení ale s koncem roku tradičně uvadá a při nynějších úrocích to platí dvojnásob. Ti co můžou, pořízení hypotéky odkládají.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme