Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zapomeňte na zlato a diamanty. Dneska se krade hlavně botox a kuřecí křidýlka

kuřecí křidélka
ČTK
Stanislav Šulc

Jedenáct tisíc kusů kuřecích křidýlek v hodnotě 1,5 milionu dolarů. Botox v hodnotě 50 tisíc dolarů. Nebo 57 melounů. To jsou jen některé z nejpodivnějších krádeží, které v uplynulých měsících řešily policejní složky po celém světě. Výběr z nich přineslo zvláštní „zlodějské“ vydání magazínu Bloomberg Businessweek.

Reklama

Svět se mění a zloději s ním. Dříve patřily k nejzajímavějším krádežím ty, v nichž figurovaly nejluxusnější šperky či luxusní sběratelské předměty, zejména obrazy nebo legendární Fabergého vejce. V současnosti však zloději cílí i na poněkud nečekané předměty. Ty nejpodivnější krádeže uplynulého roku představil magazín Bloomberg Businessweek ve svém speciálním vydání věnovaném loupežím.

„Proč nudně vykrádat banku, když se můžete stát pirátským králem deseťáků? Proč být jenom dalším zlodějem Fabergého vejce, když můžete být největším světovým zlodějem kinder vajíček?“ ptá se s nadsázkou Jeremy Keehn z Bloomberg Businessweek. Odkazuje tím na dvojici z nejpodivnějších krádeží poslední doby.

První se odehrála ve Philadelphii, kde desítka mužů přepadla vůz místní mincovny a ukradli dva miliony nových mincí. Tedy přesněji desetníků. Druhá krádež se odehrála v Telfordu ve Velké Británii a jeden muž se přiznal ke krádeži zhruba 200 tisíc čokoládových vajíček v hodnotě
přesahující 54 tisíc dolarů.

Inflace a černý trh s léky

Seznam pikantních zlodějin z posledních měsíců naznačuje, že brutální inflace zejména na primárních potravinách vede spotřebitele k zoufalým činům případně organizované skupiny ke krádežím jídla či léčiv a lékařských prostředků za účelem jejich dalšího prodeje na černém
trhu. Na Jamajce se tak například ztratil kamion plný obyčejného oleje na vaření, v Illinois v místních školách došlo ke krádeži 11 tisíc kuřecích křídel, které byly později přeprodány na černém trhu. Škoda byla vyčíslena na 1,5 milionu dolarů.

V Ontariu zase došlo ke krádežím zubních past v hodnotě 250 tisíc dolarů. Ve Španělsku zmizelo 17,5 tuny oliv, za což byla zatčena organizovaná skupina 16 osob ze šesti farm. A hned ze šesti států USA bylo jednou skupinou ukradeno zmražené hovězí v celkové hodnotě 9 milionů dolarů. Zvláštní kategorií pak jsou právě léky a další lékařské potřeby. V Austrálii například došlo ke krádeži botoxových injekcí a dalších kosmetických látek v hodnotě 50 tisíc dolarů. Zlodějka se k činu přiznala. Doslova šok způsobila krádež, k níž došlo v Německém Olfenu. Při ní se totiž ztratilo 60 kontejnerů býčího spermatu, které bylo zmraženo na minus 196 stupňů Celsia.

Kriminalita roste i v Česku

Kriminalita v posledních měsících ve světě roste navzdory posilujícím bezpečnostním opatřením a technologickému pokroku. Důvodem je zejména tíživá ekonomická situace stále větší části populace, ale také zvýšená migrace. To se projevuje také v České republice. „V roce 2022 bylo na území České republiky registrováno 181 991 trestných činů. Oproti roku 2021 došlo k nárůstu o 28 758 skutků, což je v procentuálním vyjádření o 18,8 % více,“ uvedla

Policie ČR ve své každoroční statistice kriminality na českém území. Majetková kriminalita přitom rostla více než průměr. „Meziroční opětovný markantní nárůst registrované majetkové kriminality o 29,2 procenta lze vysvětlit předloňským omezením pohybu osob, uzavřením obchodů, pobytem v domácnosti apod., a to zejména v období leden až duben 2021. Majetkovými trestnými činy s nejvyšším nárůstem v roce 2022 jsou neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku,“ dodala Policie ČR.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Denní život v Teheránu po útoku Izraele

Lukáš Kovanda: Izrael udeřil na Írán. A zlato vystřelilo na takřka historický rekord

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme