Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Česku je čtvrt milionu nezaměstnaných. Jejich počet kvůli energetické krizi poroste

Úřad práce, ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Nezaměstnanost v Česku dosáhla v říjnu 3,5 procenta, zůstala tak na stejné hodnotě jako v září. Počet uchazečů o práci se oproti předchozímu měsíci snížil o 588 na 255 792. Ubylo i nabízených volných míst, jejich počet klesl o zhruba 8700 na 297 360. Údaje zveřejnil Úřad práce ČR.

Reklama

Loni v říjnu činila nezaměstnanost v zemi 3,4 procenta. Úřady práce před rokem evidovaly 251 689 uchazečů o zaměstnání, tedy zhruba o 4100 méně než letos.

Petr Dufek: Stavebnictví pokračuje v sestupu. A bude hůř, investoři odkládají rozjezdy nových projektů

Stavební výroba v Česku po letních prázdninách zrychlila meziroční pokles. Stále více se vzdaluje vrcholu, kterého dosáhla na začátku roku, komentuje Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas.

Přečíst článek

V následujících měsících nezaměstnanost podle Úřadu práce ČR kvůli útlumu sezonních prací pravděpodobně vzroste. Situaci na trhu práce ovlivní především dopady energetické krize na zaměstnavatele. Ovlivnit ji může také průběh válečného konfliktu na Ukrajině nebo aktuální epidemická situace.

„Je dobrou zprávou, že nezaměstnanost v ČR zůstává na velmi nízké úrovni a ani meziročně nedochází k zásadním výkyvům. Dlouhodobě je u nás počet lidí bez práce vůbec nejnižší z celé EU. Navíc platí, že firmy stále poptávají nové zaměstnance napříč obory. To v současné době znamená důležitou jistotu, jak pro občany, tak i pro naši ekonomiku," uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Chtěl by víc podporovat pracující seniory, například zvýhodněním zkrácených úvazků.

Škoda Auto, ilustrační foto

Český průmysl ožívá, automobilky dohánějí dřívější skluz

Zářijové výsledky českého průmyslu podpořilo meziroční zvýšení výroby motorových vozidel o téměř 60 procent, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Přečíst článek

„Nezaměstnanost bude i v závěrečných měsících letošního roku zřejmě mírně stoupat. Nabírání nových zaměstnanců budou brzdit vysoké ceny vstupů i klesající objem zakázek v průmyslu. Za celý letošní rok tak očekáváme podíl nezaměstnaných v průměru na 3,5 procenta, v příštím roce pak na 3,9 procenta,“ uvedla analytička Komerční banky Jana Steckerová.

Zaměstnavatelé podle generálního ředitele Úřadu práce ČR Viktora Najmona hledají pracovníky zejména ve zpracovatelském průmyslu a stavebnictví a dlouhodobě shánějí kvalifikované řemeslníky. „Současně ještě stále mají stále zájem o sezonní pracovníky v oblastech jako je zemědělství, lesnictví, rybářství nebo třeba živočišná a potravinářská výroba a obchod," dodal Najmon.

Nejvíce lidí bez práce je v Ústeckém a Moravskoslezském kraji

Nejvyšší nezaměstnanost v říjnu zůstala stejně jako v předchozím měsíci v Ústeckém kraji, kde činila 5,3 procenta, a v Moravskoslezském kraji (4,9 procenta). "Tyto regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných osob i loni. Což odpovídá jejich dlouhodobé ekonomické situaci," uvedl Úřad práce ČR. Naopak nejnižší nezaměstnanost je dál v Pardubickém kraji, a to 2,5 procenta.

Ještě větší rozdíly panují mezi okresy. Nejlepší situace je v okrese Praha-východ, kde bez práce bylo 1,5 procenta lidí. Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných eviduje Karvinsko, činí 8,2 procenta. Na jedno volné pracovní místo tam připadá skoro deset uchazečů. Naopak v okresech Praha-východ a Mladá Boleslav připadá na jednu volnou pozici jen 0,2 uchazeče. Celostátní průměr činí 0,9 uchazeče o zaměstnání na jedno volné místo.

Gymnázium v Českobrodské ulici v Praze s novými solárními panely na střeše

Firmy šetří a méně topí, posílají zaměstnance pracovat domů a instalují solární panely

Firmy se s enormním nárůstem cen energií vyrovnávají především investicemi do fotovoltaiky a moderních technologií nebo zaváděním úsporných opatření při osvětlení a vytápění svých objektů. Z plynu přecházejí na zkapalněný ropný plyn LPG, snaží se víc využívat odpadní teplo z vlastní výroby, montují úsporná svítidla, snižují teplotu v kancelářích, upravují pracovní dobu. Omezení výroby nebo propouštění zaměstnanců až na výjimky neplánují.

Přečíst článek

Z celkového počtu evidovaných uchazečů tvořily 55,7 procenta ženy, což představuje 142 589 nezaměstnaných. Průměrný věk nezaměstnaných byl v říjnu 42,9 roku, loni 43,1. Věková struktura uchazečů o zaměstnání se za posledních pět let výrazně nemění, uvedl Úřad práce ČR. Bez práce podle něj byli nejčastěji uchazeči o zaměstnání s nižší kvalifikací, především s vyučením bez maturity a se základním vzděláním.

Zaměstnání ke konci října hledalo 15 117 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých. Meziměsíčně je to o 373 méně, meziročně o 463 víc. Na celkové nezaměstnanosti se podíleli téměř šesti procenty. V evidenci úřadů práce se nejčastěji objevují absolventi učilišť a středních škol, především zaměřených na ekonomiku a administrativu, gastronomii, osobní a provozní služby či podnikání.

Práci našlo 150 tisíc Ukrajinců a Ukrajinek

Úřad dnes uvedl, že podle dostupných zdrojů získalo v Česku od vypuknutí konfliktu do konce října práci 148 607 uprchlíků z Ukrajiny. Zhruba tři čtvrtiny z nich jsou ženy. Někteří Ukrajinci s udělenou dočasnou ochranou se už vrátili zpět domů nebo ze zaměstnání odešli. Ke konci října tak pracovalo na území republiky 95 781 uprchlíků z Ukrajiny.

Od začátku ruské invaze do sousední země se na úřadech práce v ČR zaregistrovalo téměř 27.500 lidí s udělenou dočasnou ochranou, ke konci října jich bylo zhruba 14.600. Úřad jim nabízí mimo jiné i pomoc s financováním kurzů českého jazyka. Právě jazyková bariéra je totiž jednou z nejčastějších překážek pro výkon především kvalifikovaných profesí. Kurz češtiny v rámci rekvalifikací dosud zahájilo 1365 lidí.

Výroba Škoda Fabia v mladoboleslavském závodu

Konečně v něčem skutečně nejlepší. Nezaměstnanost je v Česku nejnižší z celé EU

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v září zůstala na srpnových šesti procentech. Nejnižší byla i nadále v České republice, kde klesla na 2,2 procenta ze srpnových 2,4 procenta, uvedl evropský statistický úřad Eurostat. Nejvyšší je naopak ve Španělsku.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Nezaměstnanost je nízká. Až na mladé lidi, bez práce jich je nejvíce za osm let

Lukáš Kovanda: Nezaměstnanost je nízká. Až na mladé lidi, bez práce jich je nejvíce za osm let

Přečíst článek
Nezaměstnanost v Česku dál klesá

AKTUALIZOVÁNO: Nezaměstnanost v Česku po čtyřech měsících stoupla. Na úřadech se v létě hlásí lidé ze školství

Přečíst článek
Lidí bez práce opět ubylo. Díky sezonním pracím, které jsou v plném proudu

AKTUALIZOVÁNO: Lidí bez práce opět ubylo. Díky sezonním pracím, které jsou v plném proudu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme