Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Velké plány kolem ČEZ a nebývalá tržní jatka

Burza, ilustrační foto
ČTK
Kryštof Míšek

Předposlední květnový týden se opět nesl spíše ve znamení výprodejů a skutečně vysoké volatility na akciových trzích. Po krátké přestávce se do hry vrátily obavy z utažení měnové politiky v USA. Šéf Fedu Jerome Powell v úterý večer opět zmínil možnost silnějšího utažení měnové politiky a trhy si to vyložily negativně.

Reklama

Předseda americké centrální banky Fed Jerome Powell v úterý večer zdůraznil své odhodlání snížit inflaci a prohlásil, že bude podporovat zvyšování úrokových sazeb, dokud ceny nezačnou klesat zpět ke zdravé úrovni. "Pokud to bude zahrnovat posun za široce chápanou neutrální úroveň, nebudeme váhat to udělat," řekl šéf centrální banky v živém rozhovoru pro The Wall Street Journal. "Budeme postupovat, dokud nebudeme mít pocit, že jsme na místě, kde můžeme říct, že finanční podmínky jsou na vhodném místě, vidíme, že inflace klesá. "Půjdeme až do tohoto bodu. Nebudeme nad tím váhat," dodal. Tato slova napomohla tomu, že akcie v dalších dnech klesaly. Investoři se tak nadále obávají, že vyšší sazby jsou nevyhnutelné a mohou poslat ekonomiku do recese.

Warren Buffett znovu vyrazil na nákupy akcií. Tentokrát byla terčem Citigroup, která se obchoduje pod cenou svých aktiv, vyplácí „štědrou“ dividendu (aktuálně 3,8 procenta) a byla v posledních týdnech zatížena zejména negativními zprávami o realizací ztrát plynoucích z její expozice v Ruské federaci. Vstup známého investora do této bankovní společnosti by mohl posílit víru v hospodaření banky a její současný management.

Nová strategie pro Evropu

Přechod na obnovitelné zdroje energie, zvýšení energetické účinnosti a úspory či společné nákupy plynu od nových dodavatelů. To jsou hlavní součásti zveřejněné strategie, s níž chce Evropská komise v příštích letech ukončit závislost EU na energiích dovážených z Ruska. Rusko dodává evropskému bloku 40 procent plynu a 27 procent dovážené ropy. Do roku 2030 se očekávají náklady v rozsahu až 300 eur, což bude znamenat další tlaky na deficity rozpočtu členských zemí, ratingy zemí a v neposlední řadě na centrální banky, které budou muset politikům nadále pomáhat nižšími sazbami a tím přiživovat inflaci. V opačném případě by země jako Itálie měly dozajista problém financovat tyto aktivity.

Pokles koruny v posledních dnech, na který začala centrální banka reagovat svými nákupy, je podle člena bankovní rady Holuba „žlutou kartou„ pro nového guvernéra Aleše Michla. Podle něj by nový šéf centrální banky měl vyslat jasný signál, že zpomalení tempa růstu cen je pro něj prioritou. Bankéř Holub je tak nadále „jestřábem“ v ČNB a očekává nevyhnutelný růst sazeb na dalšímzasedání v červnu.

Dělení ČEZ

Elektrárenský gigant ČEZ by mohl být rozdělen na dvě části. Jedná se o možnost, kdy výrobní část firmy zahrnující jaderné, vodní, obnovitelné zdroje by byly vyčleněna do společnosti, kterou by plně řídil stát bez účasti minoritních akcionářů. Zbytek, tedy zejména distribuční část energetického dodavatele, by byla nadále veřejně obchodovaná na burze. Tyto zprávy byly potvrzeny, ale zatím není znám přesný rozsah rozdělení ani další podrobnosti.

ČEZ, sídlo

Akcie ČEZ letí nahoru. Úvahy o dělení podniku z nich dělají vysoce žádané zboží

Scénář dělení ČEZ je po pěti letech opět na stole. Akcie podniku i díky tomu zažívají burzovní rally. Jejich cena letí nahoru suverénně nejvíce ze všech akcií, co se v Praze obchodují.

Přečíst článek

Výsledkem byl bezprecedentní nárůst akcií ČEZ na Pražské burze. Akcie dosáhla úrovní přes 1130 koruny. V jeden den vyrostla o osm procent a dostala se na úrovně, které od roku 2008 nebyly k vidění. Připomínám, že ceny elektřiny s dodáním v příštích letech (2024 se obchoduje kolem 184 MWh) se nadále udržují na velmi vysokých úrovních a jejich dopad na hospodaření firmy se projeví silně na hospodářských výsledích v dalších letech. Stát tedy, pokud bude nucen vykupovat akcie od menších akcionářů, bude muset vynaložit značné úsilí a obrovské finanční prostředky.

Skupina Coloseum chce emitovat až 38procentní podíl akcií, které nabídne prostřednictvím PX Start Burzy cenných papírů Praha, a to v průběhu června. Stane se tak historicky první veřejně obchodovatelnou společností z gastronomického sektoru na pražské burze. Coloseum si jde pro více než 100 miliónů korun nového kapitálu na snížení zadlužení a financování nových projektů. Majoritním vlastníkem zůstane i nadále zakladatel a majitel skupiny Coloseum Jan Mužátko.

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB

Týden tradera: Boj s inflací nepolevuje, ČEZ překvapil a Michl rozhýbal kurz koruny

Světové akcie se dál postupně propadají a nepochybně se jedná se o největší změnu trendu za uplynulou dekádu. Poslední hradba proti opakovaným poklesům padla, Fed v reakci na propady nezahajuje QE, ale plánuje QT (quantitative tightening). To znamená v praxi pokračující setrvání volatility na vyšších úrovních, než jsme byli v posledních letech zvyklí. Podobný vývoj na trzích by snad zkušený trader našel naposledy v roce 2008-2009.

Přečíst článek

Jerome Powell, šéf Fed

Týden tradera: Fed, sankce a vysoká inflace

Událostí číslo jedna uplynulého týdne bylo zasedání amerického Fedu a lze říct, že se centrální bance trochu nepřekvapivě podařilo rozpoutat další turbulenci na trzích. Světové akcie, které předtím ztrácely, reagovaly na zvýšení sazeb o 50 bazických bodů (stalo se to poprvé za více než 20 let) prudkým růstem a pak zase poklesem. Způsobeno to mohlo být také tím, že předtím tři týdny byly silně ztrátové a očekávání tohoto okamžiku bylo vysoké, možná tak došlo na uzavírání shortových pozic.

Přečíst článek

Hospodářské výsledky Netflixu za první čtvrtletí roku 2022 poslaly v týdnu od 18. dubna do kolen technologický sektor v USA. (ilustrační foto)

Týden tradera: Trhy ve znamení Netflixu či Tesly a cen výrobců utržených ze řetězu

Uplynulý týden přinesl další zajímavou várku zpráv s významným dopadem na trhy. Akciové indexy se vesměs postupně stabilizovaly a předvedly mírný růst. Nadále je přesto v trhu cítit vysoká míra nejistoty, důvodem je ruská ofenziva na jihovýchodě Ukrajině, navíc Powell připustil 50 bodový růst sazeb. Investoři pak především vyhlíželi hospodářské výsledky firem, jako je Netflix, Tesla, Bank of America a dalších.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Akciové trhy sílí. Optimismus jim dodává klesající inflace v USA i v EU

Akciové trhy v USA i v Evropě sílí. Optimismus jim dodává klesající inflace

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: ČEZ ztratil 175 miliard korun své hodnoty od doby, kdy vláda poslala do sněmovny „lex ČEZ“

Lukáš Kovanda: Vláda proti všem. ČEZ ztratil 175 miliard hodnoty od doby, kdy poslala do sněmovny „lex ČEZ“

Přečíst článek
Skvělý půlrok pražské burzy, porazila inflaci. Bitcoin ale vydělal víc

Skvělý půlrok pražské burzy, porazila inflaci. Bitcoin ale vydělal víc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme