Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Paradox. Miliardoví fotbalisté hrají v Kataru s míči, které ušily Pákistánky za méně než dolar

Polský hvězdný útočník Robert Lewandowski na MS v Kataru.
ČTK / AP
Dušan Kütner
duk

Je to vedle nejlepších a nejdražších fotbalistů na mistrovství světa v Kataru jedna z nejvíce sledovaných věcí. Je jím fotbalový míč, který se borci jako Lionel Messi, Federico Valverde, Robert Lewandowski (na snímku) a spol. snaží dostat do brány soupeře. Míč, který ve „městě fotbalových balonů“, pákistánském Sialkotu, šijí ženy ani ne za dolar za kus, poznamenala agentura Bloomberg.

Reklama

Pokud máte doma fotbalový míč, je docela velká šance, že pochází ze Sialkotu, města na severovýchodě Pákistánu poblíž hranic s Kašmírem. Více než dvě třetiny světových fotbalových míčů se vyrábí v některé z tamní tisícovky továren ve městě. Mezi nimi i míč nazvaný Adidas Al Rihla, oficiální míč mistrovství světa ve fotbale 2022 v Kataru, které začalo v neděli, napsal Bloomberg.

V Kataru začíná 20. listopadu fotbalové mistrovství světa, v mnoha ohledech unikátní.

Unikátní MS v Kataru: Nejdražší, první v muslimské i arabské zemi, v jediném městě – a pozor, téměř bez alkoholu

Po čtyřech letech se oči všech fotbalových fanoušků znovu upnou na fotbalový vrchol, mistrovství světa. Překvapivá volba padla před 12 lety na subtropický Katar, přičemž v mnoha ohledech bude šampionát unikátní. Mnohomiliardová show, která začíná v neděli, bude prvním mistrovstvím světa ve fotbale v arabském světě, prvním v konzervativní muslimské zemi, což obnáší i velmi přísná pravidla pro konzumaci alkoholu ze strany fanoušků a dalších, a prvním pořádaným v jediném městě a jeho okolí, v Dauhá, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

V Sialkotu pracuje ve výrobě fotbalových míčů asi 60 tisíc lidí – tedy asi osm procent tamní městské populace. Často pracují dlouhé hodiny. U více než 80 procent fotbalových míčů vyrobených v Sialkotu se totiž používá ruční šití, což je pracný proces, kvůli kterému je však míč odolnější a poskytuje mu větší aerodynamickou stabilitu. Švy jsou hlubší a stehy mají větší napětí než ty šité na strojích.

Tři čtvrtě dolaru za tři hodiny práce

U jednoho z výrobců, společnosti Anwar Khawaja Industries, dostávají šičky za balon zhruba 160 rupií – asi 0,75 dolaru (necelých 18 korun). Výroba každého trvá tři hodiny. Při třech vyrobených kusech denně si může pracovník či pracovnice vydělat asi 9600 rupií za měsíc. I pro chudý region jsou mzdy nízké – životní minimum pro Sialkot je podle odhadů výzkumníků kolem 20 tisíc rupií (asi 2400 korun) měsíčně.

Radost saúdskoarabských fanoušků po výhře jejich týmu nad favorizovanou Argentinou na MS v Kataru 22. listopadu 2022.

Saúdové mají po výhře nad Argentinou státní svátek. Vzpruha pro vládní plány na méně ropy a více zábavy

Porážka favorizované Argentiny na fotbalovém mistrovství světa v Kataru bylo pro ropnou velmoc Saúdskou Arábii tak zásadní, že tamní vládci vyhlásili dnešek státním svátkem.

Přečíst článek

Většina lidí, kteří šijí míče, jsou ženy. V typickém dni v Anwar Khawaja Industries mohou sešít dva balony, vrátit se domů, uvařit pro své děti a odpoledne pokračovat v práci v nedaleké továrně. Muži obvykle pracují v různých fázích výrobního procesu, připravují materiály nebo testují kvalitu. 

Dokud nebyly v roce 1997 přijaty pracovní předpisy, továrny v Sialkotu zaměstnávaly děti ve věku pěti let vedle jejich rodičů. Ještě expertní zpráva z roku 2016 označila zákaz dětské práce jako hrozbu pro průmysl v Sialkotu, protože „sebral kus potenciální kvalifikované generace“, což vedlo k trvalému nedostatku pracovníků.

Fanoušci na MS v Kataru se přece jen svého piva, i když v omezených prostorech, dočkali.

Fotbalových fanoušků je v Kataru moc. Spí ve stanech i přepravních kontejnerech

Očekávaná účast fotbalových fanoušků na mistrovství světa v Kataru, kterých by postupně mělo dorazit na dva miliony, odpovídá dvěma třetinám populace hostitelské země. Množství návštěvníků také výrazně převyšuje počet hotelových pokojů, takže Katar nabízí ubytování v dočasných fanouškovských vesnicích na spodním konci cenové stupnice. Některé typy ubytování pro mistrovství světa v Kataru v podobě stanů a přepravních kontejnerů v poušti však vyvolávají smíšené pocity a kritiku, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Pracovníci nanášejí lepidlo na textilní materiály, které tvoří syntetickou kůži fotbalového míče. Komponenty syntetické kůže pocházejí z různých zemí. Na nejlevnější míče se používají čínské materiály, na kvalitnější míče jihokorejské. Pro jakékoliv míče určené pro německou Bundesligu nebo jiné evropské ligy se používají komponenty z Japonska.

Každý tradiční balon se skládá z 20 šestiúhelníků a 12 pětiúhelníků spojených 690 stehy. Hotové fotbalové míče procházejí přísným testováním, aby splňovaly standardy FIFA. Míč zde prochází testem kulovitosti, aby bylo zajištěno jeho dokonalé zaoblení pro skutečný let, odraz a pohyb. 

Lidé na celém světě si každý rok koupí odhadem 40 milionů fotbalových míčů – a očekává se, že prodeje během mistrovství světa porostou, podotkl Bloomberg.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

V Kataru začíná 20. listopadu fotbalové mistrovství světa, v mnoha ohledech unikátní.

Skandály kolem fotbalového mistrovství jsou zapomenuty. Katar dostal, po čem toužil. Slávu

Přečíst článek
Radost saúdskoarabských fanoušků po výhře jejich týmu nad favorizovanou Argentinou na MS v Kataru 22. listopadu 2022.

Muslimský Katar je na pořádání mistrovství dobrý až dost. Civilizovanější než řada jiných, píše vlivný magazín

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme