Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Strach z realitní bubliny sílí. Globální ceny domů rostou nejvíce od roku 2006

Globální ceny nemovitostí rostou nejrychleji od roku 2006.
Pixabay
 ČTK

Ceny domů a bytů po celém světě rostou nejrychleji od doby před světovou finanční krizí. Průměrná cena nemovitostí k bydlení stoupla za 12 měsíců do března o 7,3 procenta, což byl nejrychlejší růst od konce roku 2006. Vyplývá to z indexu sestavovaného nezávislou realitní poradenskou společností Knight Frank, na který upozornila agentura Bloomberg. Česko se dostalo mezi 15 zemí s nejvyšším růstem.

Reklama

Nejvíce se průměrná cena zvýšila v Turecku, a to o 32 procent. Následoval Nový Zéland s 22,1 procenta a Lucembursko, kde cena bytových nemovitostí stoupla o 16,6 procenta. Čtvrté bylo Slovensko s růstem o 15,5 procenta a první pětici uzavřely Spojené státy, kde cena stouply o 13,2 procenta, nejvíce od prosince 2005. V České republice, která obsadila 15. příčku, se průměrná cena zvýšila o 8,9 procenta.

Růst cen tak navazuje na šílenství, které bylo během pandemie zaznamenáno na mnoha trzích, od Nového Zélandu po Kanadu a Singapur. Masivní fiskální a měnové stimuly na podporu ekonomik v době zdravotní krize podnítily rozkvět na trhu s realitami po celém světě. To také vyvolává obavy z bublin a několik zemí již přistoupilo ke zchlazení trhu.

Nový Zéland zrušil daňové pobídky pro investory do nemovitostí a vláda očekává, že růst cen u nemovitostí do června příštího roku zpomalí na 0,9 procenta. Čína vydala řadu omezení pro developery a poskytování bankovních úvěrů realitnímu sektoru.

„Vzhledem k tomu, že vlády přijímají opatření a fiskální stimuly budou koncem tohoto roku na řadě trhů ukončeny, je pravděpodobné, že nálada kupujících bude méně optimistická,” uvádí se ve zprávě Knight Frank. Tlak na zpomalení růstu cen by mohla způsobit i hrozba nových variant koronaviru a přerušované očkování.

Index porovnává průměrné ceny v 56 zemích a teritoriích.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ministerstvo pro místní rozvoj spustí na podzim program Dostupné bydlení, čeká na potvrzení Evropské komise

Snadněji k vlastnímu domovu. Ministerstvo spustí program Dostupné bydlení, čeká se jen na eurokomisaře

Přečíst článek
Německo, Sasko

V Německu zuří opravdová realitní krize. Ceny bytů a domů spadly na šedesátileté dno

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme