Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Soudní spory v USA snížily Allianz zisk. Její akcie klesly

Sídlo pojišťovny Allianz v Berlíně (ilustrační foto)
Chmee2 / Creative Commons / CC BY-SA 3.0

Nárok amerických investorů na šest miliard eur kvůli údajným škodám způsobeným pojišťovnou Allianz při správě majetku způsobil pokles loňského zisku této největší pojišťovně v Evropě z hlediska tržní hodnoty. Zisk se snížil o 2,9 procenta na 6,6 miliardy eur (160,9 miliardy korun). Firma považuje výsledky za velmi úspěšné.

Reklama

Německá pojišťovna Allianz loni hospodařila s čistým ziskem 6,6 miliardy eur (160,9 miliardy korun), což je proti předchozímu roku pokles o 2,9 procenta. Přispěla k tomu tvorba vysoké rezervy v souvislosti se soudními spory ve Spojených státech, uvedla Allianz, která je největší pojišťovnou v Evropě z hlediska tržní hodnoty. Výsledky nečekaně zveřejnila už ve čtvrtek večer, její akcie dnes na burze ve Frankfurtu nad Mohanem oslabují, zatímco zbytek trhu zpevňuje.

Monako, ilustrační foto

Blíž k miliardářům. Goldman Sachs otevírá pobočku v Monaku

Americká investiční společnost Goldman Sachs se po šesti letech vrací do Monaka, otevře tam pobočku. V místě vysoké koncentrace světových milionářů totiž větří velkou příležitost.

Přečíst článek

„Navzdory problémům v roce 2021 prokázala Allianz odolnost a schopnost se přizpůsobit," uvedl ředitel pojišťovny Oliver Bäte. „Máme rekordní provozní zisk, dosahujeme vysokého růstu v pojištění života a zdraví a také ve správě majetku," dodal. Výnosy pak za loňský rok vzrostly o 5,7 procenta na 148,5 miliardy eur (asi 3,6 bilionu korun).

Investoři si ale více všímají oznámení, že Allianz si dala stranou 3,7 miliardy eur (přes 90 miliard korun) na urovnání sporu s investory z její americké součásti AllianzGI, kteří v minulosti nakoupili takzvané strukturované fondy. S těmi je obecně spojeno vyšší riziko, na začátku pandemie ale tyto fondy kvůli rychlému propadu akciových trhů ztratily většinu hodnoty, některé z fondů až 80 procent. Investoři následně AllianzGI obvinili, že nepostupovala dostatečně zodpovědně a v souladu se svými zásadami.

ČSOB

ČSOB loni vydělala 16 miliard a hlásí historicky nejzdravější portfolio úvěrů

Čistý zisk skupiny ČSOB, která patří mezi největší tuzemské banky, loni vzrostl o 90 procent na 16,2 miliardy korun, uvedla banka. Také ostatní velké banky zaznamenaly i díky nižším nákladům na rizika výrazný nárůst zisku.

Přečíst článek

Investoři ve fondech Structured Alpha teď nárokují asi šest miliard eur jako škodu, kterou jim AllianzGI podle nich způsobila. Případem se zabývá rovněž americké ministerstvo spravedlnosti a komise pro cenné papíry. Fondy Allianz měly ve správě asi 15 miliard dolarů a poskytovaly služby i jinak konzervativním penzijním fondům. Jsou mezi nimi i fondy, v nichž mají peníze na důchod dělníci z Aljašky, učitelé z Arkansasu či zaměstnanci metra v New Yorku.

Allianz už dříve uvedla, že se proti nárokům investorů bude energicky bránit. Bäte ale připustil, že „ne všechno bylo při správě majetku dokonalé".

Akcie Allianz dnes dopoledne ztrácely zhruba jedno procento na 220 eur. Hlavní index frankfurtské akciové burzy DAX naopak asi 0,2 procenta přidával a pohyboval se kolem 15 295 bodů.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Staré město v Mnichově

Probíhající krach německých komerčních nemovitostí začíná ohrožovat tamní bankovní sektor

Přečíst článek
Hlídejte si pojistky u platební karty. Ty nejlevnější kryjí jen málo rizik

PŘEHLEDNĚ: Zkontrolujte si, jakou má vaše platební karta pojistku. Jsou tam velké rozdíly

Přečíst článek
Šampiony akciových trhů jsou letos technologické firmy. Japonsko a Německo trhly rekord

Šampiony akciových trhů jsou letos technologické firmy s AI. Japonsko a Německo trhly rekord

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme