Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Solus: Roste počet osob ve spirále dluhů po splatnosti

Solus: Roste počet osob ve spirále dluhů po splatnosti
Pixabay
 ČTK

Schopnost Čechů splácet závazky se loni dále zlepšila. Na konci března 2022 mělo dluhy po splatnosti 5,07 procenta dospělých, zatímco o rok dříve to bylo 5,5 procenta. Uvedlo to sdružení Solus, které svým členům umožňuje přístup k informacím o lidech s potížemi se splácením závazků. Roste však počet osob s dluhem po splatnosti, které žádají o další úvěr.

Reklama

Ke konci března bylo v negativním registru fyzických osob Solus zapsáno 447 tisíc dospělých osob s dluhem po splatnosti. Je to o 43 tisíc osob méně než před rokem. Celkový dluh po splatnosti klesl za posledních 12 měsíců o 4,5 miliardy korun na 33,8 miliardy korun.

Přes klesající počet osob v registru však roste počet osob s dluhem po splatnosti, které žádají o další úvěr či službu s odloženou splatností u členů sdružení. „Na přelomu roku jsme reportovali informaci o existenci dluhu po splatnosti v průměru u 15 prověřovaných klientů ze sta,“ uvedl tajemník sdružení Jan Stopka. I proto nabádá Solus spotřebitele k obezřetnosti. Zhoršující se ekonomický výhled i rostoucí sazby u úvěrů na bydlení, kterým nyní končí fixace, mohou podle něj negativně ovlivnit rodinné rozpočty.

Rostoucí ceny energií i nákladů na další běžné výdaje domácnosti budou mít významný dopad do rodinných rozpočtů. Stále platí, že není vhodné půjčovat si na dovolenou či jiné nákupy, které nepřináší rodině trvalou a potřebnou hodnotu. A pokud se dostane spotřebitel do problémů se splácením svých závazků, měl by bez zbytečného odkladu kontaktovat své věřitele a hledat společně s ním cestu, jak situaci co nejlépe zvládnout,“ doporučil Stopka.

vysoké účty

Lukáš Kovanda: Zdražování prohlubuje frustraci Čechů. Je čas konat, pane premiére

Ekonomická nálada Čechů dramaticky padá, je nejníže od roku 2012. Fialova vláda by měla vystupovat aktivněji, jinak mocně nahraje opozici.

Přečíst článek

Přes pozitivní vývoj v posledních několika letech stále panují mezi regiony propastné rozdíly. Procentuálně je nejméně dlužníků ve Zlínském kraji (3,15 procenta dospělé populace se záznamem v registru) a v Kraji Vysočina (3,22 procenta). Naopak v Ústeckém kraji má záznam o dluhu po splatnosti v negativním registru stále ještě každý desátý dospělý občan (10,16 procenta). V absolutním počtu dlužníků pochází více než polovina záznamů ze čtyř krajů, a to Ústeckého, Moravskoslezského, Středočeského a z Prahy.

Zápis v registru Solus spotřebitele chrání především před dalším neodpovědným zadlužením. Motivuje je ale také k úhradě svých závazků po splatnosti, pokud chtějí mít přístup k dalšímu úvěru či jiné službě s odloženou splatností za výhodných podmínek. Celý svůj závazek po splatnosti nebo jeho část uhradilo v roce 2021 téměř 192 tisíc spotřebitelů, zatímco v roce 2020 to bylo 209 tisíc spotřebitelů.

Solus sdružuje zhruba 60 společností, které poskytují služby spotřebitelům ohledně bankovních úvěrů a stavebního spoření, nebankovních půjček, telekomunikačních služeb, distribuce energií, P2P půjček a v obchodu.

První ucelená část čtvrti Nová Zbrojovka v Brně, která vzniká na území někdejší továrny, se začne stavět příští rok, hotová má být v roce 2026.

Zájem Čechů o hypotéky neupadá. Půjčují si dokonce vyšší částky než loni

Zájem o hypotéky neutichl ani v prvních měsících letošního roku. Navzdory vyšším úrokům a rekordním cenám nemovitostí si ji plánuje vzít kolem 13 procent populace. Z úvěru na bydlení chtějí nejčastěji financovat vlastní bydlení. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ticho před bouří? Češi své dluhy splácí zodpovědně, experti se ale obávají příštího roku

Ticho před bouří? Češi své dluhy splácí zodpovědně, experti se ale obávají příštího roku

Přečíst článek
Peníze (ilustrační foto)

Český státní dluh v pololetí překročil hranici tří bilionů korun. Kvůli prodeji státních dluhopisů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme