Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Slováci utrácejí víc než před pandemií. Služby ale zatím tratí

Obchodní centrum - ilustrační snímek
Stanislav Šulc / Newstream
 ČTK

Květen byl prvním měsícem, kdy byly na Slovensku otevřeny všechny obchody. Slováci utráceli více než loni i než v květnu 2019.

Reklama

Slováci po uvolnění koronavirových omezení utráceli letos v květnu v obchodech více než před rokem, tržby maloobchodu stouply také proti květnu 2019, tedy v porovnání s obdobím před vypuknutím epidemie nemoci covid-19. Informoval o tom slovenský statistický úřad. Ubytovací i stravovací služby předkrizové úrovně ještě nedosáhly.

Tržby slovenského maloobchodu se v květnu stejně jako v dubnu zvýšily meziročně o 11,5 procenta a zároveň oproti květnu roku 2019 vzrostly o pět procent. Vyšší tržby než loni a před dvěma lety zaznamenali v květnu hypermarkety i podnikatelé v zásilkovém a internetovém prodeji. Výrazněji rostly také tržby za prodej aut, úrovně roku 2019 zatím ovšem nedosáhly.

Ceny bytů letí vzhůru, ilustrační foto.

Největší banky v Česku zdražují hypotéky. Která ji má teď nejlevnější?

Česká národní banka zvýšila svou základní úrokovou sazbu. To povede k růstu hypoték, které však zdražují již delší dobu. Kolik v současnosti stojí hypotéka s fixací na pět let?

Přečíst článek

Květen byl první celý měsíc, kdy po předchozí silné druhé vlně koronavirové nákazy na Slovensku mohly mít otevřeno všechny prodejny v zemi. S uvolňováním karanténních opatření začala Bratislava ve druhé polovině dubna.

Květnové tržby provozovatelů ubytovacích zařízení i restaurací v porovnání se stejným obdobím loňska, kdy země čelila první vlně koronavirové infekce, stouply dvouciferným tempem. Při srovnání s květnem 2019 tržby hoteliérů ale byly nižší o 70 procent, restaurace a pohostinská zařízení zaznamenaly zhruba pětinový výpadek tržeb.

Foto: Stanislav Šulc / Newstream

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Zavřeno hlásí celá řada provozů i v nejrušnějších částech Londýna

Reportáž z postcovidového Londýna: Všude chybějí lidé. V dopravě, obchodech i muzeu

Přečíst článek
Uživatelské recenze

Nečekané dopady pandemie. Lidé nechtějí cash a hodnotí zboží na síti

Přečíst článek
Brusel uvolnil Česku dotace 702 milionů eur z mimořádného fondu obnovy

Česko splnilo cíle a podmínky. Od eurokomisařů v rámci dotací dostane stovky milionů eur

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme