Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Růst cen bytů nabírá na síle. Nejlevněji je na severu

Ceny bytů letí vzhůru, ilustrační foto.
ČTK
 ČTK

Byty jen za první letošní kvartál zdražily o další pětinu. V průměru se platí skoro 78 tisíc korun za metr čtvereční.

Reklama

Ceny bytů v Praze a krajských městech v prvním čtvrtletí meziročně vzrostly v průměru o 19 procent na 77 800 korun za metr čtvereční. Tempo růstu bylo nejvyšší za posledních pět let. V prvním čtvrtletí byla nejdražší Praha, kde se jako v jediném městě u nás prodávají byty za více než 100 tisíc korun za metr čtvereční.

Nejlevněji je naopak v Ústí nad Labem, kde jako v jediném krajském městě u nás stojí metr čtvereční pod 30 tisíc korun (konkrétně 26 700 korun). Tam jdou ale ceny prudce vzhůru, stejně tak v Ostravě či Hradci Králové (ve všech městech meziročně ceny poskočily o 25 procent a více). Od konce roku 2015 se ceny v Česku zvýšily v průměru o 86 procent. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti Deloitte, která prostřednictvím portálu cenovamapa.org zpracovává informace o prodejních cenách z kupních smluv evidovaných v katastru nemovitostí.

Výstavba bytů, ilustrační foto

Dvanáct pandemických trendů českého trhu s nemovitostmi

Hypotéky během pandemie narazily na své dno, nájmy zlevnily, naproti tomu ceny rekreačních nemovitostí se urvaly. A hotely? Ty předělávají své pokoje zpět na byty. Současné trendy českého nemovitostního shrnuje Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Přečíst článek

„V prvním čtvrtletí se v developerských projektech, cihlových a panelových domech prodalo 7164 bytů za 34,3 miliardy korun,” uvedl manažer v oddělení nemovitostí Deloitte Petr Hána. Růstům cen odpovídá i to, že zatímco počet prodaných bytů se meziročně zvýšil o čtvrtinu, jejich hodnota vzrostla téměř o polovinu. Na developerské projekty připadalo 45 procent prodaných bytů, bytům v panelových domech patřilo 30 procent, na cihlové domy připadala necelá čtvrtina.

Nejdražší byty vůbec jsou stále na Praze 1, kde se v průměru platí více než 151 tisíc korun za metr čtvereční, ale centrum metropole již stíhá Praha 2 s cenou téměř 140 tisíc korun za metr.

Foto: ČTK

Hotely i v tomto roce čeká velmi nejistá sezóna.

Prázdné hotely děsí příští mutace viru. Další ztracenou sezónu nemusí přežít

Obsazenost pražských hotelů na léto je stále slabá. Lidé pobyty rezervují většinou na poslední chvíli, někdy dokonce až v den příjezdu. Hoteliéři tak očekávají zhruba stejný počet hostů jako loni.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Proč letošek ještě nebude vhodný časem k nákupu investiční nemovitosti

Lukáš Kovanda: Proč letošek ještě nebude vhodným časem k nákupu investiční nemovitosti

Přečíst článek
Jak letos ochránit své peníze před inflací? Koupit garáž – vynáší 26 procent ročně a nájemné k tomu

Jak letos ochránit své peníze před inflací? Koupit garáž – vynáší 26 procent ročně a nájemné k tomu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme