Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prázdné hotely děsí příští mutace viru. Další ztracenou sezónu nemusí přežít

Hotely i v tomto roce čeká velmi nejistá sezóna.
ČTK
 ČTK

Obsazenost pražských hotelů na léto je stále slabá. Lidé pobyty rezervují většinou na poslední chvíli, někdy dokonce až v den příjezdu. Hoteliéři tak očekávají zhruba stejný počet hostů jako loni.

Reklama

Podle některých se navíc turisté dobře neorientují v pravidlech, která v jednotlivých zemích platí, pomoci by v takovém případě mohly společné covidové certifikáty. Další provozovatele sužuje nejistota, zda se dočkají oživení cestovního ruchu, nebo vše zhatí nové varianty koronaviru a následná omezení. Další nevydařená sezóna by pro řadu z nich mohla být poslední.

Řetězec Czech Inn Hotels má podle svého marketingového ředitele Petra Chábery červenec zatím téměř neobsazený, srpen je na tom ještě hůře. Rezervace eviduje výhradně na poslední chvíli, z toho pětinu lidé uskutečňují v den příjezdu. O podzimní měsíce není podle Chábery zájem žádný. Letní obsazenost předpokládá podobnou jako loni, kdy v Praze i Brně dosáhli na 50 procent za ceny kolem 1000 korun za pokoj a noc. Praha je podle něj nyní levná a bez turistů, což by mohlo přilákat více českých a slovenských cestovatelů, uvedl.

Nesplácené úvěry živnostníků rostou rychleji než za krize 2008.

Živnostníci na huntě. Nesplácené úvěry jim rostou rychleji než za krize 2008

Objem nesplácených úvěrů živnostníků během pandemie vzrostl o padesát procent. Jde o nejpostiženější skupinu dlužníků vůbec. 

Přečíst článek

Velmi nízkou obsazenost na léto sleduje také síť Ave Hotels. „Ale vidíme první záblesky zájmu ze zahraničí. Trend je dnes samozřejmě takový, že klienti rezervují na poslední chvíli, což znamená, že je pro nás situace na více než 14 dní dopředu velmi těžko čitelná. Přes 90 procent rezervací je navíc objednáno za flexibilních storno podmínek, což ještě umocňuje naší nejistotu. Klient totiž může krátce před příjezdem svůj pobyt stornovat zdarma,” uvedl obchodní a marketingový ředitel řetězce Marek Čermák. Doplnil, že trend zatím zhruba kopíruje letní měsíce minulého roku.

„Rozjezd po znovuotevření je sice pomalejší, než jsme očekávali, ale došlo k němu teprve před pár dny, tak je ještě brzy dělat nějaké závěry,” uvedla ředitelka komunikace pražského hotelu Four Seasons Veronika Tamchynová. Vyšší zájem podle ní mají od zahraničních turistů, domácí turisté míří spíše na hory a k moři.

Tamchynová upozornila, že bez zahraničních turistů by většina podniků působících v cestovním ruchu v Praze letošní léto nepřežila. Podle státní agentury CzechTourism se před krizí v hlavním městě uskutečnila většina příjezdového turismu a zhruba osm z deseti návštěvníků bylo ze zahraničí. Ztráty ve spotřebě cestovního ruchu v ní dosáhly asi 82 miliard korun.

Foto: ČTK

Art villas Costa Rica, Formafatal, architektura

Stylová dovolená. Resort uprostřed kostarické džungle navrhli Češi

Nad pláží Hermosa, nedaleko kostarického městečka Uvita, se v prudkém svahu džungle ukrývá resort Art Villas. Komplex tří betonových vil a několika stromových domů navrhli čeští architekti pro českého investora.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Duarte Correia, šéf pražského hotelu Mandarin Oriental

Šéf pražského hotelu Mandarin Oriental: Kdo říká, že nemá problém sehnat zaměstnance, lže

Přečíst článek
Lávka HolKa

Prestižní americký deník láká cestovatele na 36 hodin do Prahy. To je zoufale málo, reagují čtenáři

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme