Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusko bude dál slábnout a vstupuje do situace pádivé inflace až sta procent ročně, tvrdí ruský ekonom

Kreml
iStock
 ČTK

Rusko spěje k situaci, kdy se bude roční inflace v zemi pohybovat od 20 do 100 procent, tvrdí ruský profesor ekonomie Igor Lipsic. V rozhovoru se stanicí Nastojaščeje vremja také řekl, že v Rusku si oficiální představitelé nemůžou dovolit vysvětlit současný prudký pád rublu ruskou invazí na Ukrajinu a s ní spojenými omezeními zahraničního obchodu, a proto z něj viní centrální banku.

Reklama

„Rubl bude dál slábnout... Rusko vstupuje do situace pádivé inflace. Pádivá znamená od 20 do 100 procent za rok," varoval v rozhovoru Lipsic.

FOTOGRAFIE: Prohlédněte si největší bankroty v historii USA

Nyní se inflace v Rusku pohybuje kolem čtyř procent. Za poslední tři měsíce pak v ročním srovnání a po sezonním přepočtu dosáhl podle centrální banky cenový růst v průměru 7,6 procenta. Rubl ale v pondělí oslabil za psychologicky důležitou hranici 100 rublů za dolar.

Rohan Business Centre

Objem investic do realit v Česku letos klesl o 42 procent

Objem investic na českém realitním trhu v prvním pololetí letošního roku meziročně poklesl o 42 procent. Objem transakcí činil přibližně 692 milionů eur (přibližně 16,7 miliardy korun). Rostoucí poptávku zaznamenaly pouze investice do maloobchodních ploch, které se na transakcích podílely ze 61 procent. Do budoucna by se ale objem investic do realit mohl zlepšit. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti v oblasti realit a investicí Colliers.

Přečíst článek

Podle Lipsice bude rubl dál hodnotu ztrácet. Jediné, co by ruskou měnu podle něj mohlo zachránit, by byl export zboží výměnou za platby ve spolehlivé měně, jako je dolar nebo euro. Takovou možnost ale Rusko kvůli západním sankcím přijatým v reakci na ruskou vojenskou agresi vůči Ukrajině nemá.

„Je takový vtip, který teď všude říkám... ‚Rubl nemá kurz, rubl má před sebou jedině cestu. A to cestu ztráty hodnoty.‘ A ten vtip je pravdivý," uvedl také v rozhovoru Lipsic, který dal tento měsíc výpověď ze své pozice na Vysoké ekonomické škole v Moskvě.

Globální hodnota majetku domácností v příštích letech poroste

Lidé po celém světě výrazně zbohatnou, tvrdí studie. Jak je na tom Česko?

Celosvětová hodnota majetku domácností se vloni snížila o 2,4 procenta na 454,4 bilionu dolarů, zhruba deset biliard korun. Zaznamenala tak první pokles od globální finanční krize v roce 2008, uvedla společnost Credit Suisse. Předpověděla nicméně, že v příštích letech hodnota majetku domácností poroste.

Přečíst článek

Ještě závažnější než vysoká míra inflace jsou podle ekonoma vyhlídky, že inflace v Rusku bude nestabilní, což ohrozí podnikání. „Když člověk netuší, jak se budou ceny měnit, není žádná předvídatelnost, je velmi těžké podnikat. Při pádivé inflaci začíná byznys umírat," podotkl Lipsic.

Rubl prudce oslabil už na konci loňského února, hned po zahájení invaze. Loni v březnu tak dolar vystoupil až nad 120 rublů. V následujících měsících se ale ruská měna vzpamatovala a zpevnila na maximum za více než sedm let. Od konce loňského roku ale rubl vytrvale oslabuje, od začátku letošního roku ztratil k dolaru asi 30 procent hodnoty a od začátku invaze na Ukrajinu asi 25 procent.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ruský prezident Vladimir Putin

Paradox války: Ruská ekonomika šlape lépe než německá. Ale obyčejní Rusové brutálně chudnou

Přečíst článek
EBRD

Největší bolest do Evropy teprve přijde. Růst cen není u konce, říká hlavní ekonomika EBRD

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme