Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rakousko i Maďarsko zakázalo Sberbank. Dohled na bankou přebírá externí auditor

Sberbank
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

Rakouský finanční regulátor zakázal veškeré obchodní aktivity společnosti Sberbank Europe. Učinil tak na příkaz Evropské centrální banky (ECB). Licenci maďarské dceřiné společnosti Sberbank odebrala i centrální banka v Maďarsku.

Reklama

Dohled nad bankou přebere externí auditor. Opatření ECB vysvětluje závažnými finančními problémy, do kterých se banka dostala v souvislosti s agresí proti Ukrajině a sankcemi proti Rusku.

V prohlášení rakouský regulační orgán FMA uvedl, že subjektu Sberbank Europe zakázal "pokračování veškerých obchodních aktivit", a to s okamžitou platností. Pozastavení aktivit podle FMA spustí garanční systém, který pojišťuje vklady do 100 tisíc eur (2,5 milionu korun). Ty by měly být vyplaceny do deseti pracovních dnů.

Dmitrij Peskov

Jen si nás trestejte, jak je libo! Vzkázal Západu mluvčí Kremlu

Sankce nesankce, Rusko bude pokračovat v práci na svých projektech a doufat, že se v Evropě v budoucnu objeví politici, kteří si uvědomují potřebu rozvíjet vztahy s Moskvou, prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Přečíst článek

Před insolvencí banky, jež má vazby na Rusko, varovala ECB v pondělí. Podle ní se Sberbank Europe nyní potýká s výrazně horší likviditou kvůli dopadům sankcí v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Skutečný stav banky prověří externí auditor jmenovaný FMA.

Maďarská centrální banka se rozhodla odebrat licenci místní dceřiné společnosti Sberbank. Krok odůvodnila insolvencí mateřské společnosti Sberbank Europe. I v tomto případě začne garanční fond vyplácet vklady do 100 tisíc eur.

Sberbank Europe má dceřiné společnosti také v České republice, Maďarsku, Srbsku a Bosně, které nespadají pod jurisdikci ECB. Česká národní banka v pondělí uvedla, že zahájila kroky k odnětí bankovní licence Sberbank CZ.

Hacker, ilustrační foto

Sankce bolí ruské oligarchy. Aby se jim vyhnuli, investují do bitcoinu. Kryptoměna zdražuje

Nejznámější kryptoměna bitcoin od začátku ruské invaze na Ukrajinu zpevnila asi o 13 procent. Přispívají k tomu Rusové i Ukrajinci, kteří své peníze vkládají do anonymních a decentralizovaných digitálních měn, píše Reuters.

Přečíst článek

Benzínová pumpa, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Litr benzínu za 50 korun? Není to vyloučené

Průměrná cena pohonných hmot u českých čerpacích stanic je nejvyšší v historii. Vyplývá to z dat společnosti CCS. A bude hůř. Mnohem hůř.

Přečíst článek

 

 

 

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme