Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Řádění tornáda zasáhlo i pojišťovny. Na pojistkách vyplatily výrazně víc než obvykle

Dopady řádění tornáda na Moravě
ČTK
 ČTK

Katastrofy spojené s počasím v posledních letech mění charakter. Dějí se na menším prostoru, ale způsobují větší škody. Podle pojišťoven roste zájem o pojistky pokrývající škody na majetku způsobené rozmary počasí.

Reklama

Pojišťovny loni vyplatily za škody na majetku způsobenými povodněmi, vichřicemi, srážkami nebo krupobitím 6,45 miliardy korun, což byl proti roku 2020 se škodami za 2,97 miliardy korun nárůst o 117 procent. Šlo o nejvyšší živelní škody od roku 2013, kdy byly poslední rozsáhlé povodně na velké části České republiky. Vyplývá to ze statistik České asociace pojišťoven. Událostí roku 2021 z hlediska množství i objemu škod bylo tornádo, které udeřilo v červnu na jižní Moravě.

Rozhodující nárůst škod z přírodních katastrof loni nastal ve škodách z vichřic, krupobití a atmosférických srážek, kde objem pojištěných škod dosáhl 5,77 miliardy korun. Proti 2,175 miliardy v roce 2020 to byl nárůst o 165 procent. Šlo o rekordní hodnotu v této skupině rizik od počátku časové řady v roce 2006. Na výsledku se nejvíce podepsalo tornádo, které 24. června zasáhlo jižní Moravu.

Podívejte se na fotografie z řádění tornáda na Moravě soutěžící o Czech Press Photo👇

Čtvrtá nejhorší katastrofa od vzniku České republiky

Červnové a červencové bouřky se podle expertů pro pojišťovny mohly stát čtvrtou nejnákladnější živelní pojistnou událostí od vzniku ČR v roce 1993. Červnové tornádo se rozsahem škod na majetku, které se odhadují 3,5 miliardy korun, dostalo vysoko na žebříčku největších škod z živelních událostí posledních 20 let. Větší škody za sebou zanechaly v minulosti jen troje rozsáhlé povodně, uvedla asociace.

„V roce 2021 se silně projevil efekt, který se pomalu poslední roky stupňuje. Přírodní živly udeří svoji silou mnohdy nečekaně a působí velké škody na relativně malém území. To je proti předchozím zvyklostem, kdy živly jako povodně nebo orkány pustošily Česko napříč celou zemí,“ řekl mluvčí Generali České pojišťovny Jan Marek. Důkazem jsou podle něj letní extrémní bouřky, které s sebou přináší záplavy, krupobití a vichřici. Škody po ní jednoznačně loňsku dominovaly, dodal.

palírna, ilustrační foto

Tragický rok pro pálenice, nejhorší za deset let. Nejsou švestky a jablka

Špatná zpráva pro tuzemské milovníky „té pravé, domácí“ slivovice. Loňský propad úrody švestek je důvodem jedné z nejhorších sezón za posledních deset let v pěstitelských pálenicích. Ani calvadosu kvůli poklesu sklizených jablek příliš nebude, vyplývá z odhadu Unie destilatérů na základě ankety mezi svými členy. V jednotlivých regionech se však situace liší a některé pálenice přece jen hlásí nadprůměrný zájem.

Přečíst článek

Roste zájem o pojištění proti škodám na majetku

Kooperativě nejvíce škod způsobily bouřky, tedy vichřice a s tím související atmosférické srážky. Šlo například o více než 12 tisíc škod za 432 milionů korun. „Zaznamenali jsme také 1271 škod způsobených tíhou sněhu a 569 škod způsobily našim klientům blesky,“ uvedl mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Také Allianz eviduje nárůst počtu škod, u kterých jsou příčinami záplava, vítr a kroupy. U majetku šlo nejčastěji o vytopené sklepy, garáže, poničené střechy, zahrady a jejich vybavení. U aut o poškození kroupami. „Loňské živelní události promítly do zvýšeného zájmu klientů o ochranu jejich majetku. Ta se projevila nejen sjednáním nových pojistných smluv, ale také zájmem o jejich aktualizaci, zejména pak pojistných částek, na které je jejich majetek pojištěn,“ upozornila mluvčí pojišťovny Kateřina Pavlíková.

Evžen Korec, majitel Ekospolu

Evžen Korec z Ekospolu: Stavební pozemky došly, my jich ale máme dost

Majitel společnosti Ekospol Evžen Korec je jedním z největších pražských stavitelů bytů. V posledních dvou letech však na trh dával méně nových bytů než jeho konkurenti. Korec, jehož firma letos oslaví třicet let existence, však nehodlá ustupovat ze svých pozic. „Nemůžete developera posuzovat podle toho, kolik dá na trh bytů za jeden rok,“ říká jeden z nejbohatších Čechů. Na příští roky má velké plány. A hlavně, v Praze vlastní obří množství stavebních parcel.

Přečíst článek

Discoland Sylvie vynesl Ivana Jonáka mezi krále podsvětí i záhubu – byl odsouzen za zosnování vraždy své manželky a spolumajitelky klubu Ludviky v roce 1994 na 12 let vězení, zemřel dva roky po návratu v roce 2016. Vyšetřování vraždy se stalo i námětem jednoho z dílů divácky úspěšného aktuálního seriálu České televize Devadesátky (na snímku).
video

Devadesátky – nástup svobody i obřích kriminálních kauz

Aktuální divácky úspěšný seriál České televize Devadesátky znovu probudil zájem o první porevoluční dekádu, která znamenala nástup svobody a demokracie, ale také zvýšené kriminality, vražd podnikatelů, příchod mafie zejména z jižní a východní Evropy i divoké privatizace a miliardových podle policie nelegálních finančních převodů. Jak na tu dobu vzpomínají přímí aktéři dění a které kauzy z té doby se nejvíce zapsaly do novodobých dějin?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme