Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tragický rok pro pálenice, nejhorší za deset let. Nejsou švestky a jablka

palírna, ilustrační foto
ČTK
Dušan Kütner

Špatná zpráva pro tuzemské milovníky „té pravé, domácí“ slivovice. Loňský propad úrody švestek je důvodem jedné z nejhorších sezón za posledních deset let v pěstitelských pálenicích. Ani calvadosu kvůli poklesu sklizených jablek příliš nebude, vyplývá z odhadu Unie destilatérů na základě ankety mezi svými členy. V jednotlivých regionech se však situace liší a některé pálenice přece jen hlásí nadprůměrný zájem.

Reklama

Aktuální data Unie ovocnářů a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) říkají, že loni klesla sklizeň švestek na 6784 tun, což je meziročně méně o čtvrtinu a nejméně za poslední čtyři roky.

Už loňská sezóna patřila mezi slabší. Aktuální už končící sezóna pálení byla až tragická. Pálenice v Čechách zažili jeden z nejslabších roků za posledních 10 let, řekl serveru newstream.cz tajemník Unie destilatérů Jakub Gottwald.

„Nejblíže tomu byl rok 2017. Po této sezóně přišel rekordní rok 2018, kdy tíha ovoce napříč republikou lámala stromy. Pro představu rok 2018 pro mnoho palíren dvojnásobek oproti roku 2017. Doufáme v opakování tohoto cyklu,“ podotkl. Podle dostupných informací z pěstitelských pálenic vzešelo asi deset milionů litrů lihovin, obvyklé množství bývá mezi pěti až osmi miliony.

švestky (ilustrační foto)
video

Farmáři sklidili méně ovoce. Špatná zpráva pro Čechy – švestek je málo

Výrazný propad úrody švestek a třešní, naopak meruňkám se loni dařilo. Celkově sklizeň ovoce v Česku loni klesla meziročně o pět procent a z dlouhodobého pohledu byla podprůměrná, vyplývá to z aktuálních dat Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Přečíst článek

Loňská neúroda byla dána především dešti v období květenství švestek a jablek. Včely neopylovaly stromy a pohroma byla na světě. Další vlivy jako relativně suché léto a další stav jen podtrhly,“ dodal Gottwald. Úroda jablek, které jsou hlavním ovocným druhem v Česku, loni podle ovocnářů a ÚKZÚZ klesla o sedm procent na 110 tisíc tun.

Neškodný covid

Počet pálenic v tuzemsku se podle unie pohybuje konstantně plus minus kolem pěti set. Na jejich počet nemá v posledních dvou letech vliv ani covid a vládní opatření. „Pálenice mají přímou vazbu na úrodu. Ta je ovlivňuje zásadně. Covid v tomto směru toliko škody nenapáchal – jiné to je v lihovarnictví, kde ovoce, kterého se neurodilo mnoho, často neměl kdo sklidit. A zavřelo se gastro, tedy klíčové odbytiště. To je ovšem jiný příběh,“ podotkl Gottwald.

Marián Jurečka

Vláda v červnu mimořádně valorizuje důchody, upraví i výši spotřebních daní

Vláda podle předsedy KDU-ČSL a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky chystá na červen mimořádnou valorizaci důchodů kvůli inflaci. Jurečka to uvedl v diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News. Míru zvýšení penzí nesdělil, neboť ještě není vyčíslena. Jurečka také uvedl, že vláda daně zvyšovat nehodlá, v koalici je ale podle něj shoda na valorizaci spotřební daně z tabáku či alkoholu.

Přečíst článek

Cena za vypálení litru padesátiprocentního destilátů se v průměru pohybuje v okolí Prahy kolem dvou set korun, na Moravě kolem 150 korun i méně. Mezi Čechami a Moravou je ovšem jeden zásadní rozdíl – na Moravě pěstitelé přivezou hotový kvas a palírna „pouze” destiluje. Čechy fungují zcela odlišně – pěstitel přiveze ovoce a palírna jej zpracovává a kvasí pod svým dohledem a následně destiluje.

Jihočeská výjimka

Ale jsou i výjimky, jako Bozízovská pálenice nedaleko Českých Budějovic, která letos vyprodukuje asi deset tisíc litrů padesátiprocentního destilátu. „Pokud mohu hodnotit sezony za čtyři roky zpětně, letošní sezona je lehce nadprůměrná vůči množství vyrobeného destilátu,“ řekl serveru newstream.cz šéf pálenice Tomáš Linhart.

Potraviny

Lukáš Kovanda: Letos rekordně zdraží potraviny. Výrobci přepisují ceníky

Loni potraviny v České republice zdražily o necelé procento, což je vzhledem k obecné rapidní inflaci neudržitelné. Loňské stojaté ceny potravin, výrazně se vymykající obecné rapidně zrychlující inflaci v ekonomice jako celku, představují příslovečné „ticho před bouří“.

Přečíst článek

„Je to dáno především složením navozeného ovoce pěstiteli. V letošní sezóně u nás převládají švestky, oproti předchozím letům, kdy převládala jablka. Úroda je vždy podle regionu v kterých pálenice působí – v loňském roce v našem regionu byl největší propad úrody třešní, jablek a hrušek,“ dodal Linhart.

Na letošní fungování Bozízovské pálenice covid vliv měl. „Snažili jsme se všechna opatření dodržovat a samozřejmě měla na naše služby dopad –- nesměli jsme přijímat kvasy od pěstitelů až do konce dubna, někteří zákazníci odešli ke konkurenci, kde opatření nedodržovali,“ říká Linhart. V pálenici také mohli prodávat a vydávat destiláty pouze „přes okénko”, což mělo dopad i na prodej výrobků. A nebyla možná degustace či prohlédnout si výrobky na místě.

Cena za vypálení stoupne

Cena padesátiprocentního destilátu pro pěstitele je v Bozízovské pálenici 195 korun za litr. Cena meziročně stoupla, z důvodu zvyšování cen na vstupu – energií či podpůrných přípravků pro kvašení ovoce. „Cena na příští sezonu se bude pravděpodobně opět zvyšovat z důvodů zvyšujících se cen energií či výplat zaměstnanců. A nová vláda opět mluví o zdražení alkoholu, což znamená zvýšení spotřební daně,“ podotýká Linhart.

Již nyní přitom z utržené stokoruny odevzdá pálenice státu asi tři pětiny. „Pokud se zvýší spotřební daň na alkohol, více zákazníků bude řešit výrobu jiným způsobem – nelegálním. Stát místo toho, aby vybral více peněz, tak na tom bude hůře,“ upozorňuje.

>>>>>Vše o inflaci čtěte zde<<<<<

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Stock spirits group

Češi loni kvůli zavřeným hospodám vypili nejméně alkoholu za čtvrt století

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme