Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hejtman Grolich: Škody po bouřkách na jihu Moravy půjdou do miliard

Jan Grolich, hejtman Jihomoravského kraje
ČTK
 ČTK

Škody po bouřkách, které ve čtvrtek zasáhly domy i auta na Břeclavsku a Hodonínsku, půjdou do miliard korun. Uvedl to jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Reklama

Bouřky, jejichž součástí byly i kroupy a tornádo o síle přes 200 kilometrů za hodinu, poničily 1200 domů, z toho přes 60 je určených k demolici. Braly střechy, vyrážely okna, z aut zůstaly jen vraky. Nejvíce extrémní počasí poškodilo obce Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice a Lužice. O život přišlo pět lidí, desítky lidí utrpěly zranění.

Škody na jižní Moravě budou na veřejném majetku nejméně 12 miliard korun, na soukromém majetku pak budou mnohonásobně vyšší, míní Grolich. Bouřky zasáhly především rodinné domy, ale také školy, obecní úřad, kostel, sportovní halu i elektrické stožáry. Jako příklad veřejného majetku zničenou střední školu v Hodoníně, na níž je škoda ve stovkách milionů korun. 

Vláda bude částku na poškozený majetek žádat u Státního evropského fondu solidarit. „Podle pravidel tam částka pro kraj musí být vyšší než 11,6 miliardy korun a my potvrzujeme, že tato výše určitě nastane. My těch 12 miliard přeskočíme. Přesné vyčíslení ale ještě nemáme,“ uvedl Grolich.

Škody sčítají také zemědělci, například vinaři. Přírodní katastrofa zvedla také velkou vlnu solidarity. Lidé posílají peníze nebo vozí na postižená místa materiální pomoc. 

Tornádo na jihu Moravy napáchalo stomilionové škody.

Škody po tornádu jsou ve stovkách milionů. Pomůže stát, kraje i lidé

Škody, které ve čtvrtek napáchalo na jihu Moravy tornádo, jsou ve stovkách milionů korun. Stát na pomoc obcím s obnovou majetku uvolní 420 milionů korun, lidem na obnovu zničeného bydlení nabídne až pět milionů korun, podnikatelům uleví od daní. Úřady práce už v obcích vyřizují mimořádné dávky lidem, mohou získat až 57 900 korun. Pomoc přislíbily i kraje. Lidé a firmy poslali na pomoc obcím už stovky milionů korun.

Přečíst článek

Pomáhá i stát

Dotace na škody na majetku po čtvrtečním tornádu dostanou všichni postižení občané, a to bez ohledu na to, zda byli pojištění. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Stát také připravuje dotace pro podnikatele ze zasažených obcí, dostat by mohli až 80 procent z hodnoty zničeného majetku.

Ministryně  připomněla, že stát plánuje poskytnout na škody po bouři lidem dva miliony jako nenávratnou dotaci. Kompenzaci by podle ní měli dostat všichni postižení, i nepojištění. Schillerová původně uvedla, že u pojištěných lidí by se měla podpora krátit o úhrady, které dostanou od svých pojišťoven. Vysvětlila to tím, že nelze škody kompenzovat dvakrát. Nepojištění lidé by pak dostali celou částku. Odpoledne poté ministryně na twitteru informaci upřesnila tak, že dotace se nakonec krátit o pojistku nebudou. „Její výše bude pro všechny stejná. Detaily teď finalizujeme. Rozhodně musí zůstat pravidlem, že mít uzavřenou pojistku se v případě řádění živlu vyplatí,” napsala ministryně na svém účtu. Stát kromě dotací lidem nabídne také zvýhodněné úvěry ve výši až tří milionů korun s jednoprocentním úrokem na 30 let.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Dopady řádění tornáda na Moravě

Řádění tornáda zasáhlo i pojišťovny. Na pojistkách vyplatily výrazně víc než obvykle

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme