Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Proruští hackeři zaútočili na některé české weby. Problémy mají letiště i portál veřejné správy

hacker
Pixabay
 ČTK

Na některé české weby zaútočili podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) hackeři. Situaci úřad vyhodnocuje, závažné dopady zatím neeviduje. NÚKIB to uvedl na svém twitterovém účtu. Úřad na něm také odkázal na své varování před kyberútoky v souvislosti s děním na Ukrajině. Nynější hackerský útok týká například Českých drah nebo systému některých tuzemských letišť. Nefunguje portál veřejné správy, který spravuje ministerstvo vnitra. K útokům se přihlásila proruská hackerská skupina Killnet.

Reklama

Podle NÚKIB šlo o takzvané DDoS útoky. Spočívají v tom, že z neznámých IP adres ze zahraničí přijde v jeden okamžik mnoho dotazů a stránky přestanou fungovat, takzvaně spadnou. Uživatelé se tak na napadený web nedostanou.

České dráhy od úterý řeší problém s výpadky mobilní aplikace Můj vlak, uvedl mluvčí drah Lukáš Kubát. Nefunguje on-line nákup jízdenek, problémy jsou i s vyhledáváním spojů. Dopravce na odstranění problémů pracuje, dodal.

Portál veřejné správy portal.gov.cz dopoledne uváděl, že „právě probíhá technologická odstávka za účelem posílení bezpečnosti webu“. Vyjádření ministerstva vnitra zjišťujeme.

Karlovarské letiště zaznamenalo útok hackerů v noci na dnešek. „Jde o útok DDoS, to znamená, že se velkým počtem dotazů snaží vyřadit server. Naše stránky jsou ale z České republiky normálně přístupné. Útok řešíme s naším IT technikem,“ uvedla jednatelka Letiště Karlovy Vary Alice Undus. Podle ní se útok na webové stránky letiště netýká bezpečnosti dopravy. Vzhledem k tomu, že karlovarské letiště neprovozuje žádnou pravidelnou linku, tak i návštěvnost webu je malá. „Sledujeme situaci, ale myslím, že to postupně odezní,“ dodala Undus.

Hackerský útok zaznamenalo dnes také mezinárodní letiště v Pardubicích. „Způsobilo nám to výpadek celého webového systému, naše stránky nefungují,“ řekla mluvčí letiště Mária Ministrová. Provozu letiště by se útok neměl dotknout, společnost East Bohemian Airport ale nechá vše prověřit firmou, která počítačový systém zajišťuje.

„Momentálně zjišťujeme, co se děje, takže ještě nejsem schopna poskytnout žádné relevantní informace,“ řekla za společnost Letiště Ostrava Kateřina Pustějovská. Kromě internetových stránek podle ní vše ostatní funguje bez problémů.

Bitcoin, ilustrační foto

Pokračuje vyšetřování krádeže století v kryptoměnách. Stopy vedou do KLDR

V březnu došlo k vysání kryptoměn ze sítě Ronin. Celková škoda dosahuje v přepočtu 14 miliard korun. Viník? Pravděpodobně severokorejští hackeři, kteří dodávají tamnímu režimu peníze na jaderný program.

Přečíst článek

K útokům se přihlásila hackerská skupina Killnet. Podle ní šlo o desítku napadených webů. Jmenuje například i Komerční banku, která ale žádný takový útok nezaznamenala.

NÚKIB na zvýšené riziko kyberšpionáže a kyberútoků v souvislosti se situací na Ukrajině upozorňoval na konci ledna, poté opětovně na konci února. Nabádal organizace řídící se zákonem o kybernetické bezpečnosti i další tuzemské organizace, především média, k ostražitosti proti nejčastěji používaným technikám útoků a k aktualizaci informačních systémů, aby nedocházelo ke zneužití známých zranitelností. Doporučoval sérii úkonů, které ve varování popsal.

„Informace, které máme k dispozici, vedou k důvodné obavě z reálné hrozby kyberšpionáže a kybernetických útoků na významné cíle v České republice, především na strategické instituce veřejné správy, prvky kritické informační infrastruktury, informační systémy základních služeb či média,“ uvedl tehdy v tiskové zprávě ředitel NÚKIB Karel Řehka.

Na Ukrajinu na konci února vojensky zaútočilo Rusko. V úterý NÚKIB vydával statistiku kybernetických útoků za březen, bylo jich 14, což je průměr za posledních 12 měsíců. Za březen neevidoval žádný incident, který by byl prokazatelně spojený s válkou na Ukrajině.

Anonymous

Putine, zastav válku! Anonymous vyslali vzkaz do desítek ruských databází. Napadli i cenzory a Rosněfť

Před třemi týdny populární twitterový účet s názvem „Anonymous“ prohlásil, že stínová aktivistická skupina vede „kybernetickou válku“ proti Rusku. Od té doby se účet přihlásil k odpovědnosti za deaktivaci předních ruských vládních, zpravodajských a firemních webových stránek a únik dat od subjektů, jako je federální agentura odpovědná za cenzuru ruských médií Roskomnadzor nebo ropný gigant Rosněfť. Ale je něco z toho pravda? Zdá se, že ano, píše server CNBC.

Přečíst článek

KLDR, ilustrační foto

Severokorejští hackeři mají za sebou úspěšný rok. Miliardová kořist šla do vývoje jaderného programu

Severokorejští hackeři odcizili od začátku roku 2020 do poloviny roku 2021 digitální aktiva za více než padesát milionů dolarů, tedy přes miliardu korun. Kořist má tamní vláda podle zprávy OSN využívat na pro financování rozvoje nových raket a svého jaderného programu.

Přečíst článek

>>>>>> Vše k válce na Ukrajině čtěte zde <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme