Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Při ovládání synchronních elektromotorů se bez Hallovy sondy neobejdete

Při ovládání synchronních elektromotorů se bez Hallovy sondy neobejdete
tme.eu, s laskavým svolením
 nst
nst

V současné době patří synchronní elektromotory mezi nejrozšířenější zejména v oblasti průmyslu a výroby. Používají se však i v automobilech k pohonu alternátoru, nebo v RC modelech, které třeba máte doma. Jejich využití je možné prakticky všude, kde je motor s jedním směrem otáčení, konstantními otáčkami a málo častými spouštěními. Pro ovládání a nastavení synchronních elektromotorů je nutné použít Hallovu sondu. Proč a jak, najdete v následujících řádcích. 

Reklama

Hallova sonda, která často nese označení Hallovo čidlo, Hallův senzor či Hallův generátor, je elektronická součástka, jejíž funkce je založena na Hallově jevu. Zjednodušeně řečeno bychom mohli říci, že se jedná o čidlo, které slouží k měření elektromagnetického pole. 

Generální ředitel Kia Czech Arnošt Barna

Šéf Kia Barna: Česko je automobilovou velmocí, ale v oblasti podpory elektromobility má velké rezervy

Buď budete stále dohánět zpřísňující se limity, nebo to naopak pojmete jako příležitost. Tak se na obrovský tlak, pod který se kvůli ekologii dostal automobilový průmysl, dívá generální ředitel Kia Czech Arnošt Barna. Korejská automobilka si evidentně vybrala druhou cestu. Za 13 let tak už v Evropě nebudou prodávat jiné vozy než s elektrickým pohonem, o deset let později už má jít o uhlíkově neutrální firmu.

Přečíst článek

Kromě měření elektromagnetického pole se Hallova sonda používá i pro měření dalších veličin, a to třeba velkých proudů, ale i pro různé mechanické snímače polohy, otáček, zrychlení, bezkontaktní tlačítka a podobně, pokud je na pohyblivé části umístěn permanentně magnet. Přesně tak je tomu u výše uvedených elektromotorů.

Přesně tak je tomu u výše uvedených elektromotorů. Různé typy senzorů, které využívají Hallův jev, najdete na https://www.tme.eu/cz/katalog/hallova-cidla_112576/.

Tato jednoduchá součástka je tvořena polovodičovou destičkou, přes kterou prochází proud. Při vložení této destičky do magnetického pole přes ni prochází indukční proud a přeskupuje náboje na jednu stranu. Hallova sonda je pak pod napětím. 

Výroba v mladoboleslavské továrně Škoda Auto

Český průmysl klesá, brzdí ho automobilky. Krize se ale zatím nekoná, míní ekonomové

Průmyslová výroba v únoru opět zklamala, meziměsíčně poklesla o 2,4 procenta. V meziročním srovnání byla o 0,3 procenta nižší. K výraznému propadu došlo především ve výrobě motorových vozidel.

Přečíst článek

Co se týče technického provedení Hallovy sondy, bývá zpravidla tvořena tenkou destičkou, protože čím je destička tenčí, tím je Hallova sonda citlivější. Hallovy sondy se proto vyrábí ve formě velmi tenkých polovodičových pásků nebo vrstvy polovodiče nanesených na podložce. 

Co je vlastně Hallův jev? 

Základní principy Hallova jevu byly naznačeny již výše. V roce 1879 objevil Edwin Hall proces generace elektrického pole v polovodiči za současného působení vnějšího elektrického i magnetického pole. Důsledkem je, že se na jedné straně látky hromadí záporný náboj a na druhé pak kladný. Díky tomu, že má každý pól jiný potenciál, vzniká Hallovo napětí. 

čipy

Elektronika ještě zdraží, v průměru o inflaci. Zejména kvůli růstu cen čipů

Spotřební elektroniku a další výrobky, které spoléhají na polovodiče, patrně už brzy čeká další zdražování. Výrobci čipů a firmy, které jim dodávají díly, se totiž chystají zvýšit ceny, protože jim rostou vstupní náklady - od surovin až po lidskou práci. Upozorňují na to analytici, které oslovil server finanční televize CNBC.

Přečíst článek

Díky objevu Hallova efektu dnes můžeme měřit elektromagnetické pole nebo proud, a to bezkontaktně, což vede k možnosti regulace otáček. 

Hledáte Hallovu sondu nebo jinou elektrosoučástky? Pak se zkuste podívat na tme.eu, kde je skladem dostupných více než stovka Hallových čidel a více než půl milionu dalších elektrosoučástek. 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme