Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Po sérii schodků se platební bilance vrátila k přebytku, hlásí ČNB

Běžný účet platební bilance skončil v prvním čtvrtletí letošního roku po sérii schodků přebytkem zhruba 39,6 miliardy korun.
ČTK
 ČTK

Běžný účet platební bilance, který je souhrnem všech ekonomických transakcí české ekonomiky se zahraničím, skončil v prvním čtvrtletí letošního roku po sérii schodků přebytkem zhruba 39,6 miliardy korun. Předběžné údaje zveřejnila Česká národní banka (ČNB). Loni ve stejném období vykázala bilance schodek 19,2 miliardy. Před letošním prvním kvartálem byla naposledy v přebytku v prvním čtvrtletí roku 2021.

Reklama

Oproti loňsku se zlepšilo saldo bilance zboží a služeb, která skončila letos v prvním čtvrtletí přebytkem 107,2 miliardy korun. „Meziročně se výsledné saldo zlepšilo o 76,9 miliardy korun v důsledku vyššího tempa růstu vývozu zboží v porovnání s přírůstkem dovozu a výsledné saldo obchodní bilance se zbožím bylo aktivní ve výši 85,7 miliardy korun - meziroční zlepšení o 53,7 miliardy korun,” sdělila ve svém komentáři centrální banka.

Češi jsou švorc, proto potraviny zlevňují

Lukáš Kovanda: „Zkrotili jsme Babišovu drahotu.“ Vládní strany se mohou pyšnit novým heslem

Inflace v Česku je neústupnější, než se čekalo. Přesto už v příštím roce opravdu výrazně klesne. To si vládní pětikoalice před dalšími sněmovními volbami přičte nepochybně jako svoji zásluhu. „Zkrotili jsme Babišovu drahotu,“ může znít jedno z jejích hesel. Zároveň část pětikoalice využije nynější dění k zesílení volání po rychlém přijetí eura, píše hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Bude to ale odůvodněné?

Přečíst článek

Bilance služeb skončila také přebytkem, a to 21,5 miliardy korun, ale na rozdíl od zboží meziročně aktivní saldo pokleslo o 2,8 miliardy. „Tento pokles ovlivnilo především navýšení dovozu pojišťovacích a telekomunikačních služeb,” uvedla ČNB. Celkový obrat zboží a služeb v běžných cenách byl ve srovnání s loňskem o 9,2 procenta vyšší, když vývoz vzrostl o 146,2 miliardy a dovoz o 69,4 miliardy.

Schodek důchodů roste

Bilance důchodů naopak skončila v prvním kvartálu tohoto roku v deficitu. U prvotních důchodů schodek dosáhl 44,2 miliardy korun, a meziročně tak narostl o 15,4 miliardy. Růst schodku ovlivnilo podle banky především zvýšení objemu reinvestovaného zisku náležejícího zahraničním vlastníkům. Stoupl také schodek bilance druhotných důchodů, a to o 2,6 miliardy korun na 23,4 miliardy. Podle centrálních bankéřů se u druhotných důchodů zhoršila bilance převodů domácností ve vztahu k zahraničí.

Mojmír Hampl

Hampl: Důchodový systém je beze změn neudržitelný pro budoucí důchodce

Současný důchodový systém je beze změn, které vláda předložila sněmovně, v každém případě neudržitelný pro ty, kteří do důchodu půjdou v budoucnu. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl předseda Národní rozpočtové rady a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Mojmír Hampl. Všechny návrhy úpravy důchodového systému, které vláda předložila sněmovně, jsou podle něj schopny vymazat z deficitu důchodového účtu po 30. letech více než polovinu.

Přečíst článek

Kapitálový účet byl v prvním čtvrtletí v přebytku 17,8 miliardy korun. Meziročně se tak jeho bilance zlepšila o 22,2 miliardy, protože v loňském prvním čtvrtletí se propadl do schodku přesahujícího čtyři miliardy korun. K přebytku přispěly podle banky vyšší příjmy z rozpočtu Evropské unie.

V bankách zavládlo nadšení z umělé inteligence. Vypukly závody ve “zbrojení”

V bankách zavládlo nadšení z umělé inteligence. Vypukly závody ve “zbrojení”

Největší světové banky začaly využívat umělé inteligence (AI). Revoluce v oblasti AI se na Wall Street rozvíjí spolu s tím, jak roste širší zájem o tuto pokročilou technologii a její možný dopad na podnikání, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Podle měsíčních údajů byl letos běžný účet platební bilance od začátku roku vytrvale v přebytku. V dubnu přebytek činil 16,7 miliardy korun, a to zejména díky kladné bilanci zboží a služeb dosahující 30,5 miliardy.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme