Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Plynovod Jamal v neděli takřka přestal dodávat ruský plyn do EU

Plynovod Jamal
iStock
Lukáš Kovanda

Dodávky ruského plynu do EU plynovodem Jamal se dnes prakticky zastavily. Podle nejnovějších dat terminálu Bloomberg odpovídaly ve 13:00 našeho času 8,8 gigawatthodiny denně. Běžně přitom Rusko touto cestou dodávalo přes 850 gigawatthodin denně. Dodávky dramaticky poklesly již včera, dnes se však přes krátkodobý výkyv dále snížily.

Reklama

Jsou tak nejnižší od prvního listopadového týdne. Rusko tehdy slíbilo od 8. listopadu dodávat více plynu, což souviselo s tím, že si předtím již dostatečně naplnilo své vlastní zásobníky. Nynější pokles dodávek je tedy poměrně překvapivý, neboť zásobníky v EU rozhodně uspokojivě naplněny nejsou. Naopak, jsou pro tuto část roku naplněny nejméně v historii sledování.

Summit prezidentů Joea Bidena a Vladimira Putina ze 16. června

Mohou USA ekonomicky zničit Rusko? Odborníci se neshodnou

Zpřísnění ekonomických sankcí a případné ekonomické zničení Ruska, pokud by napadlo Ukrajinu. Takové výhrůžky posílá Bílý dům do Kremlu.

Přečíst článek

Prodleva v rezervaci

Před víkendem si ruský plynárenský monopol Gazprom, většinově ovládaný Kremlem, na poslední chvíli zarezervoval dodávkovou kapacitu v německém uzlu Mallnow, kde plynovod Jamal končí. Obchodníky s plynem vylekalo, že si Gazprom dal s rezervací tolik na čas. Navíc si monopolní podnik rezervoval o něco méně kapacity, než bylo ve dnech předtím zvykem. Rezervace totiž odpovídala pouze 30 procentům, namísto obvyklých 35 procent.

Ve čtvrtek a v pátek tento týden proto cena plynu v EU uzavřela na nejvyšších úrovních v historii, v obou případech přesahujících 135 eur za megawatthodinu. Před pandemií se přitom tato cena dlouhá léta běžně pohybovala kolem úrovně 20 eur za megawatthodinu.

Zima se blíží

Celou napjatou situaci problematizuje to, že po zbytek prosince a také v prvních dvou lednových týdnech má být počasí v Evropě chladnější, než je pro danou část roku obvyklé. Vyplývá to z meteorologické předpovědi specializované společnosti Maxar Technologies. Ceny elektřiny jsou přitom již nyní na rekordních úrovních jak v Německu, tak ve Francii, tedy ve dvou největších ekonomikách EU.

Cena elektřiny roste, neboť její podstatná část se v Evropě vyrábí z plynu. Klíčová náhražka plynu – uhlí – umožňuje elektřinu vyrábět levněji až do ceny zhruba 105 eur za emisní povolenku. Ceny povolenek, které jsou k výrobě elektřiny z uhlí v EU nutné, proto také stoupají k rekordním úrovním. V první polovině prosince stály i přes 90 eur za povolení vypustit tunu oxidu uhličitého.

blackout, elektroměr,

Evropě hrozí série blackoutů, varuje expert

Evropě v zimě hrozí série blackoutů, varuje Jeremy Weir, šéf společnosti Trafigura. Ta patří k největším nezávislým obchodníkům se surovinami na světě.

Přečíst článek

Zdražující vstupy

Prudký vzestup cen energií – zejména právě plynu, elektřiny a uhlí – nutí některé evropské průmyslové podniky omezovat, nebo zastavovat výrobu. Například společnost Nyrstar, vedoucí světový producent zinku, zastaví v prvním lednovém týdnu svoji výrobu ve Francii. Právě francouzští průmyslníci se stěžují již nyní, že růst cen energií podvazuje jejich konkurenceschopnost. 

Přibližně třetina francouzské kapacity pro výrobu jaderné energie bude navíc v lednu přechodně odstavena mimo provoz. Francie, jež obvykle elektřinu ve špičkách vyváží do sousedních zemí, ji nyní bude muset dovážet, což přispěje k dalšímu celoevropskému zdražení energií. Navíc Německo ke konci letošního roku trvale odstavuje hned své tři jaderné elektrárny.

Využije toho Rusko?

Nelze vyloučit, že Rusko se bude snažit takto vzniklé energetické zranitelnosti EU využít. A dost možná tak již činí, pročež právě dochází ke zmíněnému de facto zastavení dodávek plynu plynovodem Jamal.

Kreml soustředí armádu na hranicích s Ukrajinou, což na evropském trhu s plynem vyvolává obavu z vystupňování konfliktu Ruska a Západu, které by dále zdražilo plyn v EU. Plynovod Jamal, jenž zajišťuje zhruba pětinu pozemních ruských dodávek plynu do EU, navíc prochází běloruským územím. Minsk v uplynulé době vícekrát pohrozil, že jako odvetu za dodatečné sankce může přerušit dodávky plynu do EU.

Rok 2021 byl rokem nečekaně bujné inflace

Rok 2021 ve znamení šokující inflace. Bude letos líp?

Ještě v prosinci roku 2020 vzrostly spotřebitelské ceny v Česku meziročně o 2,3 procenta, nejpomaleji za dva roky. V polovině loňského roku však měsíční míra inflace vytryskla nahoru a v listopadu vystoupala na třináctileté maximum ve výši šesti procent. Důvodem byly zdražující pohonné hmoty, kvůli nedostatku čipů kulhající automobilová výroba a růst cen starých i nových vozů, erupce cen energií i celosvětově stoupající ceny potravin. S inflací bojují i EU či USA, kde je nejvyšší od roku 1982. A v následujících měsících bude ještě hůře, neboť inflace bude atakovat hranici deseti procent.

Přečíst článek

V případě invaze na Ukrajinu by Rusko mohlo své dodávky do EU dále omezit, nebo zcela zastavit. Vyostření konfliktu navíc může oddálit zprovoznění plynovodu Nord Stream 2. Oddálení by také znamenalo tlak na růst cen plynu v EU.

Ale i pokud ruské dodávky plynu do EU setrvají na úrovni minulého týdne, budou v případě běžné zimy plynové zásobníky v EU na konci března naplněny pouze z patnácti procent, nejméně v historii sledování, jak plyne z prognózy poradenské společnosti Wood Mackenzie. To by znamenalo, že se nemusí podařit dostatečně doplnit zásobníky ani na příští zimu, tudíž poměrně vysoké ceny energií mohou být v EU realitou i v dalších dvou letech.

čerpací stanice, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Zlevňování benzinu a nafty do Silvestra ustane

Pohonné hmoty pokračují ve zlevňování, do Silvestra se ale stabilizují. Americká centrální banka totiž včera přesvědčila trhy, že zkrotí inflaci, aniž by podvázala ekonomický růst, a tedy i poptávku po ropě.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Plynovod Jamal, ilustrační foto

Hra na nervy? Plynovod Jamal se téměř zastavil, ceny plynu vyletěly nahoru

Přečíst článek
Na globálních trzích s plynem se obnovuje rovnováha, trvá ale řada nejistot

Globální trhy s plynem obnovují balanc. Vyhráno ale ještě nemají, hrozbou je i nedostatek LNG

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme