Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Český byznys na Ukrajině běží dál, podnikatelé se ale stahují domů

Jedním z dosud posledních projektů společnosti Brunnthaller byl kravín pro Agrodružstvo Lhota pod Libčany - Osičky dokončená v prosinci 2021.
Brunnthaller, s laskavým svolením
Dušan Kütner

Napětí kolem případné invaze Ruska na Ukrajinu zatím nemá vážný dopad na české firmy podnikající na Ukrajině či tam vyvážející svou produkci. Z bezpečnostních důvodů se ale zástupci firem začali stahovat do tuzemska a vyčkávají na další dění, které nelze spolehlivě odhadnout. V případě eskalace vývoje pak firmy zvažují odložení svých dodávek, řekla serveru newstream.cz šéfka ukrajinského zastoupení státní agentury CzechTrade Oksana Antonenko.

Reklama

Situace v obchodní sféře je v tuto chvíli standardní a zatím jsme se nesetkali s informacemi o tom, že by došlo ke zrušení, nebo zdržení dodávek na ukrajinský trh. Převážná část českých výrobků je na ukrajinský trh dodávána přes ukrajinské dovozce a obchodní zástupce, nyní tyto obchodní modely fungují i nadále beze změn,“ uvedla Antonenko. „Pokud ale v následujícím týdnu dojde k eskalaci, tak firmy plánují dodávky na ukrajinský trh odložit,“ dodala.

Aktuálně nálada v ukrajinské společnosti nemá očividné příznaky paniky. V obchodech se nezměnil sortiment potravin a lidé dělají obyčejné nákupy,“ říká. „Většina obyvatelstva vnímá současnou situaci jako informační vlnu. Nedokážeme ale predikovat rozvoj situace v nejbližších dnech,“ podotkla.

Potaš, uhličitan draselný se využívá v zemědělství jako hnojivo

Problém. Ukrajinské dráhy přestávají přepravovat běloruský potaš

Hrozí další surovinová krize? Potaš je hnojivo, užívá se při výrobě skla, v textilním a papírenském průmyslu, při výrobě mýdel i pracích prášků.

Přečíst článek

Ukrajině patří dvacátá příčka v žebříčku zemí, do kterých tuzemské firmy vyvážejí. Za loňský leden až listopad směřovalo na Ukrajinu podle údajů CzechTradu zboží za 31,7 miliardy korun.

„Náš vývoz na Ukrajinu se stále postupně zvyšuje díky dobrým dlouhodobým vztahům s tamními obchodními partnery. Neočekáváme, že by případný konflikt měl na tuto spolupráci příliš velký vliv, protože mimo jiné vyvážíme i zboží základní denní potřeby, včetně dětských výživ,“ řekl serveru newstream.cz Milan Linka, mluvčí jednoho z největších tuzemských potravinářských uskupení Orkla, pod nějž patří i značky Hamé a Vitana.

Případný negativní vývoj situace na Ukrajině může ovlivnit například logistiku a distribuci výrobků, nebo změnit kupní sílu obyvatelstva,“ dodal.

Ruské tanky

Invaze na Ukrajinu přinese další zdražování

Burzy se boji ruské invaze na Ukrajinu jako nikdy, uklidnit je může jen dnešní telefonát Bidena a Putinem. Barel ropy stojí poprvé od roku 2014 přes 2000 korun, rekordně zdražuje hliník.

Přečíst článek

Dříve bylo podle CzechTradu obvyklou praxí, že v případě založení obchodní pobočky nebo společného podniku s ukrajinským partnerem pobývala většina českých zástupců na místním trhu střídavě dva týdny na Ukrajině a dva týdny v Česku. „Nyní registrujeme, že obchodní zástupci odložili svůj návrat zpět na Ukrajinu do uklidnění situace. Námi kontaktovaní podnikatelé působící na místním trhu v tuto chvíli vyčkávají, zatím nepodnikají kroky k utlumení svých aktivit,“ podotkla Antonenko.

Rovněž tak má CzechTrade od minulého týdne informace o tom, že obchodní a exportní manažeři českých podniků odložili plánované obchodní cesty na Ukrajinu. „To v určitých případech povede k odložení termínů uzavření nebo prolongace kontraktu,“ míní Antonenko.

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Týden Tradera: Nejistota z Východu i Západu

Další lednový týden byl opět ve znamení neklidu na trzích. Důležité zasedání Fed nakonec nemělo na uklidnění paniky vliv, spíše naopak. Index S&P 500 se sesunul pod 4300 bodů a technologický Nasdaq zaznamenal prakticky vstup do medvědího trhu při poklesu v jednu chvíli kolem 18 procent pod svými historickými maximy!

Přečíst článek

Agentura také doporučuje exportérům, aby všechny uzavřené kontrakty realizovali na základě platby předem a při sestavování smluv s právníky detailně konzultovali bod „nastání mimořádných okolností“, kdyby se poměry náhle změnily. „Doporučujeme také odložit uzavření nových smluv do uklidnění situace. Zatím jsou to pro firmy nejsnazší opatření, jak alespoň částečně předejít možným nepříjemnostem,“ poznamenala.

Top položky vývozu z ČR na Ukrajinu (leden až listopad 2021, v mld. Kč):

telefonní přístroje, přístroje pro vysílání nebo přijímání hlasu, obrazů nebo jiných dat, včetně přístrojů pro komunikaci v drátových nebo bezdrátových sítích 3,79
stroje na automatické zpracování dat 2,17
izolované dráty, kabely a jiné izolované elektrické vodiče 2,12
osobní automobily a jiná motorová vozidla konstruovaná především pro přepravu osob 1,93
karoserie pro motorová vozidla  0,82

pramen: CzechTrade

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme