Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nezaměstnanost v říjnu klesla na 3,4 procenta. S příchodem zimy se trend otočí

úřad práce, ilustrační foto, fronta, lidé, úřad
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Nezaměstnanost v Česku v říjnu dál klesala na 3,4 procenta ze zářijových 3,5 procenta. Úřad práce ČR evidoval přes 251 tisíc uchazečů o zaměstnání. To je téměř o 20 tisíc méně než před rokem, kdy nezaměstnanost dosahovala 3,7 procenta.

Reklama

Podle analytiků jsou za říjnovým poklesem sezonní faktory, například pokračující práce ve stavebnictví, a také oživování ekonomiky. V dalších měsících lze ale s příchodem zimy očekávat nárůst počtu nezaměstnaných, k růstu nezaměstnanosti zřejmě začnou přispívat i problémy v průmyslu.

Nezaměstnanost se snižuje od března. Na začátku roku se kvůli omezením v době epidemie koronaviru vyšplhala na 4,3 procenta. Na stejné úrovni jako v říjnu byla naposledy loni v dubnu. 

Trh práce podle ÚP ČR ovlivňuje poptávka zaměstnavatelů po dělnických a technických profesích. Dlouhodobý zájem je i o kvalifikované řemeslníky. V říjnu podle generální ředitele Úřadu práce ČR Viktora Najmona trval zájem o sezonní pracovníky v zemědělství, zahradnictví, lesnictví a rybářství nebo třeba v živočišné a potravinářské výrobě a obchodu.

Zaměstnavatelé ke konci října nabízeli prostřednictvím úřadů práce 352 454 volných pracovních míst. Bylo to zhruba o 5500 méně než v září, naopak proti loňskému říjnu volných míst přibylo asi o 41 700. Nejvyšší poptávka po nových zaměstnancích je v Praze, kde nabídka volných míst činila přes 96 100, a ve Středočeském kraji, kde zaměstnavatelé nabízeli 65 170 míst. Celorepublikově na jedno volné pracovní místo připadl v říjnu méně než jeden uchazeč.

Reklama

Podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka na trhu práce doznívá příliv čerstvých absolventů škol, ale ještě se neprojevuje pokles aktivity ve stavebnictví v souvislosti s počasím. „Díky tomu bývá říjen měsícem s nejnižší nezaměstnaností v roce (společně s červnem). Tentokrát se navíc projevuje oživení ekonomiky po pandemii,” podotkl Marek.

V dalších měsících se podle Marka postupně začne prosazovat vliv nástupu zimy.

„Bohužel se mohou také začít projevovat dopady problémů, kterým nyní čelí automobilový průmysl a navazující odvětví. Podíl nezaměstnaných na práceschopném obyvatelstvu by nicméně snad neměl překročit hranici čtyř procent,” odhadl David Marek.

Růst nezaměstnanosti v následujících měsících v souvislosti s útlumem sezonních prací, zejména v zemědělství a v lesnictví, očekává i úřad práce. Najmon ale upozornil, že situace na trhu práce se bude odvíjet především od aktuální epidemické situace.

vládní koalice

Dalibor Martínek: Rok 2022, boj o přežití a vláda sebevrahů

Všechno se skládá jako puzzle. Z postupně se vynořujících informací se rýsuje jasný, a dost děsivý obrázek české ekonomiky v příštím roce. Hlavně pro chudé. A také pro vládu.

Přečíst článek

Mezi kraji byla v říjnu nejvyšší nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji, kde dosahovala 5,1 procenta, následoval Ústecký kraj s pěti procenty a Karlovarský kraj s podílem nezaměstnaných 4,3 procenta. Tyto tři regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných i loni v říjnu, což podle úřadu práce odpovídá jejich dlouhodobé ekonomické situaci.

Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji, a to 2,1 procenta. Meziročně se situace nejvíce změnila na Karlovarsku, kde podíl nezaměstnaných oproti loňskému říjnu klesl o 0,7 procentního bodu na 4,3 procenta.

Na úrovni okresů byla na konci října nejnižší nezaměstnanost v okolí Prahy-východ, a to 1,4 procenta, na Rychnovsku činila 1,6 procenta a na Pelhřimovsku, Jindřichohradecku a Benešovsku byla shodně 1,7 procenta. Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných hlásí okres Karvinsko s podílem nezaměstnaných 8,6 procenta. Následuje Mostecko a okres Ostrava-město, kde nezaměstnanost dosáhla v říjnu 6,4 procenta, respektive šest procent.

Alena Schillerová, ministryně financí

Inflace nebude přechodná. Schillerová je mimořádně ve shodě s ČNB

Vrcholné hospodářskopolitické instituce v ČR definitivně přestávají předpokládat, že nynější rapidní tuzemská inflace je pouze přechodnou záležitostí. Ministryně financí Alena Schillerová dnes uvedla, že v nové prognóze, kterou její úřad vydá v úterý, počítá pro příští rok s šestiprocentní průměrnou inflací.

Přečíst článek

energie

Ceny elektřiny 2021: Dodavatelé prudce zdražují

Druhá polovina roku 2021 se nese ve znamení zdražování elektřiny. A nejde o žádné drobné –⁠ některé domácnosti budou platit o desítky procent více než doposud. Největší šok čeká odběratele, kterým bude v dohledné době končit fixace.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme