Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nezaměstnanost v říjnu klesla na 3,4 procenta. S příchodem zimy se trend otočí

úřad práce, ilustrační foto, fronta, lidé, úřad
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Nezaměstnanost v Česku v říjnu dál klesala na 3,4 procenta ze zářijových 3,5 procenta. Úřad práce ČR evidoval přes 251 tisíc uchazečů o zaměstnání. To je téměř o 20 tisíc méně než před rokem, kdy nezaměstnanost dosahovala 3,7 procenta.

Reklama

Podle analytiků jsou za říjnovým poklesem sezonní faktory, například pokračující práce ve stavebnictví, a také oživování ekonomiky. V dalších měsících lze ale s příchodem zimy očekávat nárůst počtu nezaměstnaných, k růstu nezaměstnanosti zřejmě začnou přispívat i problémy v průmyslu.

Nezaměstnanost se snižuje od března. Na začátku roku se kvůli omezením v době epidemie koronaviru vyšplhala na 4,3 procenta. Na stejné úrovni jako v říjnu byla naposledy loni v dubnu. 

Trh práce podle ÚP ČR ovlivňuje poptávka zaměstnavatelů po dělnických a technických profesích. Dlouhodobý zájem je i o kvalifikované řemeslníky. V říjnu podle generální ředitele Úřadu práce ČR Viktora Najmona trval zájem o sezonní pracovníky v zemědělství, zahradnictví, lesnictví a rybářství nebo třeba v živočišné a potravinářské výrobě a obchodu.

Zaměstnavatelé ke konci října nabízeli prostřednictvím úřadů práce 352 454 volných pracovních míst. Bylo to zhruba o 5500 méně než v září, naopak proti loňskému říjnu volných míst přibylo asi o 41 700. Nejvyšší poptávka po nových zaměstnancích je v Praze, kde nabídka volných míst činila přes 96 100, a ve Středočeském kraji, kde zaměstnavatelé nabízeli 65 170 míst. Celorepublikově na jedno volné pracovní místo připadl v říjnu méně než jeden uchazeč.

Podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka na trhu práce doznívá příliv čerstvých absolventů škol, ale ještě se neprojevuje pokles aktivity ve stavebnictví v souvislosti s počasím. „Díky tomu bývá říjen měsícem s nejnižší nezaměstnaností v roce (společně s červnem). Tentokrát se navíc projevuje oživení ekonomiky po pandemii,” podotkl Marek.

V dalších měsících se podle Marka postupně začne prosazovat vliv nástupu zimy.

„Bohužel se mohou také začít projevovat dopady problémů, kterým nyní čelí automobilový průmysl a navazující odvětví. Podíl nezaměstnaných na práceschopném obyvatelstvu by nicméně snad neměl překročit hranici čtyř procent,” odhadl David Marek.

Růst nezaměstnanosti v následujících měsících v souvislosti s útlumem sezonních prací, zejména v zemědělství a v lesnictví, očekává i úřad práce. Najmon ale upozornil, že situace na trhu práce se bude odvíjet především od aktuální epidemické situace.

vládní koalice

Dalibor Martínek: Rok 2022, boj o přežití a vláda sebevrahů

Všechno se skládá jako puzzle. Z postupně se vynořujících informací se rýsuje jasný, a dost děsivý obrázek české ekonomiky v příštím roce. Hlavně pro chudé. A také pro vládu.

Přečíst článek

Mezi kraji byla v říjnu nejvyšší nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji, kde dosahovala 5,1 procenta, následoval Ústecký kraj s pěti procenty a Karlovarský kraj s podílem nezaměstnaných 4,3 procenta. Tyto tři regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných i loni v říjnu, což podle úřadu práce odpovídá jejich dlouhodobé ekonomické situaci.

Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji, a to 2,1 procenta. Meziročně se situace nejvíce změnila na Karlovarsku, kde podíl nezaměstnaných oproti loňskému říjnu klesl o 0,7 procentního bodu na 4,3 procenta.

Na úrovni okresů byla na konci října nejnižší nezaměstnanost v okolí Prahy-východ, a to 1,4 procenta, na Rychnovsku činila 1,6 procenta a na Pelhřimovsku, Jindřichohradecku a Benešovsku byla shodně 1,7 procenta. Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných hlásí okres Karvinsko s podílem nezaměstnaných 8,6 procenta. Následuje Mostecko a okres Ostrava-město, kde nezaměstnanost dosáhla v říjnu 6,4 procenta, respektive šest procent.

Alena Schillerová, ministryně financí

Inflace nebude přechodná. Schillerová je mimořádně ve shodě s ČNB

Vrcholné hospodářskopolitické instituce v ČR definitivně přestávají předpokládat, že nynější rapidní tuzemská inflace je pouze přechodnou záležitostí. Ministryně financí Alena Schillerová dnes uvedla, že v nové prognóze, kterou její úřad vydá v úterý, počítá pro příští rok s šestiprocentní průměrnou inflací.

Přečíst článek

energie

Ceny elektřiny 2021: Dodavatelé prudce zdražují

Druhá polovina roku 2021 se nese ve znamení zdražování elektřiny. A nejde o žádné drobné –⁠ některé domácnosti budou platit o desítky procent více než doposud. Největší šok čeká odběratele, kterým bude v dohledné době končit fixace.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme