Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nezaměstnanost přestala klesat, v prosinci se vyhoupla na 3,5 procenta

úřad práce, ilustrační foto, fronta, lidé, úřad
ČTK

Nezaměstnanost v České republice na konci loňského roku stoupla na 3,5 procenta, to je o dvě desetiny procentního bodu více než v listopadu. Vyplývá to ze statistik Úřadu práce České republiky. I přes její obvyklý prosincový nárůst kvůli skončení sezónních prací je její úroveň v ČR dlouhodobě nejnižší jak mezi zeměmi EU, tak OECD. 

Reklama

O práci se v prosinci ucházelo 258 173 lidí, zhruba o 12 600 více než o měsíc dříve. Současně mírně ubylo volných pracovních míst, kterých zaměstnavatelé nabízeli 343 148. Jejich nabídka tak byla dál vyšší než počet uchazečů. Na jedno volné místo připadá v průměru 0,8 uchazeče o zaměstnání. Analytici zveřejněný nárůst nezaměstnanosti očekávali.

„I tak jde o relativně příznivý výsledek, zejména z pohledu zaměstnanců. Zaměstnavatelům a jejich svazům či asociacím naopak spíše přidělává vrásky na čele, takže umocňují své volání po zjednodušení zaměstnávání zahraničních pracovníků. To je ovšem trnem v oku třeba odborům,” komentoval aktuální statistiku Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. 

Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu

Bartoš je přílišný idealista. České stavební právo je hanba, říká prezident Svazu průmyslu

Svaz průmyslu a dopravy je mocným lobbistickým uskupením, které má díky schopnostem Jaroslava Hanáka vždy velmi blízko k vládní politice. S minulou vládou měl problém, bojoval s Janou Maláčovou kvůli její politice rozdávání peněz. Současnou prioritou je podle něj dostavění jádra. „V roce 2029 bychom měli začít stavět,“ říká. Mezi další priority matadora české ekonomické diplomacie patří uvolnění českého trhu práce pro zahraniční pracovníky, a také oživení zahraničních vazeb. „Musíme se vrátit do Afriky,“ dodává.

Přečíst článek

Vše podle něj nasvědčuje tomu, že ukazatel míry nezaměstnanosti dopady pandemie již do značné míry překonal. „Pracovníci ze segmentů, které během pandemie utrpěly trvalejší šrámy, jako je turistický ruch nebo pohostinství zejména v některých oblastech, se tedy poměrně plynule přesunuli do segmentů, pro něž pandemie představuje pozitivní impuls, jako je třeba e-commerce a související logistika.

Až do prosince nezaměstnanost loni od března víceméně klesla. Podle pracovního úřadu situace na pracovním trhu v prosinci ale odpovídala dlouhodobému stavu, ročnímu období a běžnému vývoji na konci, kdy nezaměstnanost pravidelně roste. Ředitel Úřadu práce České republiky Viktor Najmon uvedl, že s příchodem zimy postupně končí sezonní práce zejména v zemědělství nebo stavebnictví a do evidence se hlásí větší počet lidí, kterým skončily termínované pracovní smlouvy a dohody, nebo například živnostníci, kteří dočasně přerušili činnost.

„I přesto, že míra nezaměstnanosti v prosinci mírně vzrostla, máme stále nejnižší nezaměstnanost v EU. O to viditelnější je fakt, že jsou mimo český trh práce přibližně dva miliony lidí, kteří by pracovat mohli, ale nejsou schopni se zapojit na plné úvazky. Jsou mezi nimi studenti, rodiče na rodičovské dovolené či stále aktivní senioři,“ komentuje Jana Stehlíková, spoluzakladatelka a jednatelka společnosti Flecto. 

Václavské náměstí v Praze

Co Česko v roce 2022 čeká a nemine v ekonomice? Osm hlavních změn a očekávání

Česko od dneška hospodaří v režimu rozpočtového provizoria. Musí totiž začít osekávat pandemické dluhy. Nejen státní zaměstnanci a důchodci se tak musí připravit na hubenější čas, i když ne nutně od letoška. Inflace, která však letos udeří – v tomto měsíci až desetiprocentní – způsobí výrazné pokles kupní síly obyvatelstva – a tedy jeho životní úrovně. Na co dalšího je letos třeba se v ekonomické a finanční oblasti připravit. Zde osmero hlavních změn a očekávání roku 2022.

Přečíst článek

Řada těchto lidí by ráda pracovala, ale brání jim v tom jejich osobní situace a omezené časové možnosti. Jedním z řešení nedostatku pracovních sil by tak podle Stehlíkové mohlo být dělení plných úvazků na jednotlivé směny, které umožní zmíněným skupinám vstoupit na trh práce. „Tím by se do české ekonomiky mohly dostat i desítky tisíc pracovníků, byť jen na částečné úvazky,“ dodala.

Nezaměstnanost během celého loňského roku pak podle ředitele kopírovala klasickou vývojovou křivku, která zohledňuje sezonní vlivy. „Na rozdíl od roku 2020 byla navzdory trvající epidemické situaci a přijímaným bezpečnostním opatřením příznivější. Proti stejnému období prosince předchozího roku došlo k poklesu počtu nezaměstnaných a naopak meziročně vzrostl počet volných pracovních míst,“ uvedl ředitel. V meziročním srovnání byla prosincová nezaměstnanost o 0,5 bodu nižší, uchazečů o práci meziročně ubylo o téměř 34 tisíc.

Škoda Auto, ilustrační foto

Česko si dál drží nejnižší nezaměstnanost ze zemí Evropské unie

Česká republika si i v říjnu udržela první příčku v žebříčku zemí EU s nejnižší nezaměstnaností. Vyplývá to z dat Eurostatu.

Přečíst článek

Mezi regiony byla v prosinci nejvyšší nezaměstnanost v Moravskoslezském a v Ústeckém kraji, kde shodně dosáhla 5,1 procenta. Následoval Karlovarský kraj s 4,2 procenta. Podle úřadu práce měly tyto regiony nejvyšší podíl nezaměstnaných i v prosinci 2020, což odpovídá jejich dlouhodobé ekonomické situaci. Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji, na konci loňského roku tam činila 2,4 procenta.

Na úrovni okresů nejnižší nezaměstnanost vykázal v prosinci okres Praha-východ, a to 1,3 procenta. Jen o něco vyšší, 1,7 procenta, byla v okresech Praha-západ, Rychnov nad Kněžnou a Benešov. Na druhé straně žebříčku skončilo Karvinsko s nezaměstnaností 8,5 procenta. Přes šest procent se dostala nezaměstnanost i v okresech Bruntál a Most.

 V lednu ještě bude míra nezaměstnanosti poměrně vysoko, analytici odhadují, že na úrovni 3,6 procenta. „Mezi nezaměstnanými ocitnou kromě sezónních pracovníků také někteří z lidí, kterým pracovní smlouva na dobu určitou skončila k 31. 12. 2021,” dodává Kovanda. 

úřad práce, ilustrační foto, fronta, lidé, úřad

Lukáš Kovanda: Trh práce v covidu nestačil ani vychladnout, což přispívá k inflaci

Nezaměstnanost v Česku v listopadu dle očekávání klesla na 3,3 procenta, z říjnových 3,4 procenta. Nižší byla nezaměstnanost naposledy loni v březnu. Znamená to, že trh práce prakticky již překonal útlum způsobený pandemickou situací.  

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme