Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Němci chudnou, potíže s penězi má 17 procent z nich. Nejlépe si stojí Bavoři

Česko-bavorský festival Treffpunkt
ČTK
 ČTK

Chudoba je v Německu s více než 84 miliony obyvatel stále vysoce rozšířená, potýká se s ní 16,8 procenta populace, uvedl Ulrich Schneider, který je šéfem uskupení Deutscher Paritätischer Gesamtverband sdružující tisíce německých sociálních organizací. 

Reklama

Zpráva uskupení vychází z dat k roku 2022. Schneider vyzval vládu spolkového kancléře Olafa Scholze, aby důsledněji s chudobou bojovala, mimo jiné zvýšením minimální mzdy ze současných 12,41 eura (331 korun) na 15 eur (379 korun) a posílením finanční podpory dětí.

„Za chudé musíme počítat 14,2 milionu lidí. To je o 100 tisíc více než o rok dříve (2021) a o takřka milion více než v roce 2019, tedy před začátkem pandemie a energetické a cenové krize,“ řekl Schneider. Ten poukázal na to, že chudoba v Německu takřka bez přerušení roste od roku 2006.

Podle Schneidera se poměr chudých obyvatel v jednotlivých spolkových zemích liší. Zatímco v Bavorsku tvoří chudí lidé 12,6 procenta obyvatel, v Brémách je to 29,1 procenta. „Největšího pokroku dosáhnul Berlín, který se z patnáctého místa dostal na šesté. Bojovat s chudobou se dařilo také Durynsku a Hesensku,“ řekl Schneider. V Berlíně podle aktuální zprávy žije v chudobě 17,4 procenta lidí.

Německo, Sasko

V Německu zuří realitní krize. Ceny bytů nacházejí nové dno, developeři krachují

Ceny bytových nemovitostí v Německu loni meziročně klesly o 8,4 procenta, oznámil německý statistický úřad. Je to nejhlubší propad od roku 2000, kam až sahají jeho záznamy, a zároveň jde o první meziroční pokles od roku 2007.

Přečíst článek

Nejvíce postiženi chudou jsou lidé, kteří sami bez partnera vychovávají děti, nezaměstnaní, osoby s nízkým vzděláním a cizinci. Zároveň z toho ale podle Schneidera nelze vyvozovat, že chudoba se týká především těchto skupin. „Sedmdesát procent chudých má německé občanství a 60 procent střední či dokonce vyšší vzdělání,“ řekl. Dodal, že 34 procent chudých pracuje, 30 procent jich je v důchodu a asi pětinu tvoří děti a mládež.

Zpráva Deutscher Paritätischer Gesamtverband vychází z údajů Spolkového statistického úřadu. Jako chudé pak uskupení považuje ty, jejichž příjem je pod 60 procenty mediánu. Pro samostatně žijícího člověka to podle veřejnoprávní televize ARD je asi 15 tisíc eur (379 tisíc korun) ročně, pro rodinu se dvěma dětmi pak zhruba 31 500 eur (795 500 korun). Tyto částky jsou po zdanění a po započítání případných podpor.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

japonský jen

Střídání velmocí. Němci sesadí Japonsko z pozice třetí největší ekonomiky světa

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme