Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Banky šetří. Komerční banka a Moneta startují éru sdílených bankomatů

Bankomat Monety v Praze. Brzy pro zákazníky Komerční banky zdarma
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

Komerční banka a Moneta povolí klientům obou finančních domů vybírat peníze zdarma. V dalším kroku spolupráce chystají instalaci společných bankomatů. Cílem jsou úspory, ale také rozšíření sítě na méně dostupných místech.

Reklama

Komerční banka (KB) a Moneta Money Bank budou sdílet bankomaty. Banky si od tohoto kroku slibují zvýšení dostupnosti hotovostních služeb, ale i snížení nákladů na údržbu a spotřebu elektřiny, uvedly banky ve společném prohlášení. Klienti KB tak budou moci od června zdarma vybírat hotovost v bankomatech Monety. Klienti Monety mají už nyní u běžného účtu výběr ze všech bankomatů po celém světě zdarma.

KB měla ke konci loňského roku se svými 860 přístroji patnáctiprocentní podíl na trhu ČR. Možnost vkladu hotovosti nabízí ve 520 přístrojích. Moneta provozuje 560 bankomatů, z toho u 186 mohou lidé i vložit hotovost.

Ondřej Valvoda - šéf Capgemini Česká republika

Ondřej Valvoda: České banky se digitalizují obstojně. O jedné se dokonce učí na Harvardu

Banky po celém světě čelí nečekanému problému. Zejména mladým klientům se zdá, že využívání bankovních služeb nepřináší dostatek emocí. Proto využívají stále více služeb mladých fintechových společností a do banky si jdou jen pro hypotéku. S bankami zkrátka není sranda a hrozí jim výrazný odliv klientů. Uvědomují si to klienti i zástupci bank po celém světě, a finanční domy se tak snaží přiučit u mladých fintechů, zjistil letošní report globální poradenské společnosti Capgemini o bankovním sektoru. „Jeden z nejtěžších úkolů při transformaci na digitální éru je zbořit vnitřní bariéry, struktury a začít vytvářet produkt společně s ajťáky,“ říká šéf poradenské společnosti Capgemini Česká republika Ondřej Valvoda.

Přečíst článek

Banky chystají společné bankomaty

Banky počítají s tím, že v nových lokalitách, kde zatím svoje přístroje nemají, budou vznikat společné bankomaty. V příštím roce plánují banky umožnit klientům také sdílení vkladu hotovosti v bankomatech, což využívají především živnostníci a malé firmy.

„Spolupráce s Monetou nám umožní eliminovat duplicitní bankomaty na frekventovaných místech a současně instalovat tyto přístroje v lokalitách, kde je dostupnost výběru hotovosti nižší,“ uvedl šéf představenstva a ředitel KB Jan Juchelka. Podle něj se díky spolupráci sníží počet servisních výjezdů a spotřeba elektřiny.

„V prvním kroku by toto řešení mělo zajistit vyšší dostupnost výběrů hotovosti klientům obou partnerských bank a tím zvýšit uživatelský komfort. V tom druhém pak přinese benefit v podobě významného rozšíření sítě vkladomatů,“ doplnil šéf představenstva a ředitel Monety Tomáš Spurný.

Banky se musí přiučit od fintechových firem. Jinak přijdou o klienty, ukazuje průzkum

Banky bojují se zastaralými systémy a nedostatečnou analýzou dat. Aby jim klienti neutekli k fintech společnostem, musí nabídnout více personalizovaný přístup i služby. To jsou hlavní závěry zprávy World Retail Banking Report 2022, kterou zpracovaly společnosti Capgemini a Efma.

Přečíst článek

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB

Aleš Michl: Nezvyšujme mzdy víc, než je růst produktivity práce

Česká národní banka by měla držet sazby na vyšší úrovni proti normálu, aby zabránila přeměně současné spíše nákladové inflace na poptávkovou. Zároveň je třeba podpořit vládu ve snižování míry zadlužování země a nezvyšovat mzdy více, než je růst produktivity práce, uvedl nový guvernér ČNB Aleš Michl.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Oheň v krbu

Lukáš Kovanda: Češi znovu objevují topení dřevem. I kvůli válce na Ukrajině

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme