Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Schillerová prodala eurobondy se záporným výnosem

Eurobankovky, ilustrační foto
Pixabay

Ministerstvo financí prodalo poprvé od loňského července dluhopisy v eurech podle českého práva, a to za 200 milionů eur (asi pět miliard korun).

Reklama

Investoři přitom chtěli koupit dluhopisy za více než půl miliardy eur. MF tak využilo zájmu a prodalo proti plánům dvojnásobný objem dluhopisů, a to s průměrným výnosem minus 0,18 procenta. Vyplývá to z údajů na internetových stránkách České národní banky. Záporný úrok znamená, že investoři v podstatě platí státu za to, že mu půjčili peníze.

Alena Schillerová, ministryně financí

Lukáš Kovanda: Finance musí nastavit plán konsolidace, jinak hrozí horší rating

Tempo prohlubování schodku státního rozpočtu bylo v červenci poměrně mírné. Nic to však nemění na tom, že tuzemský státní rozpočet letos vykáže historicky rekordní schodek přes 400 miliard. Ministerstvo financí musí přijít s plánem konsolidace, protože ratingové agentury nebudou shovívavé věčně.

Přečíst článek

Eurové emise budou pokračovat

Ekonom Komerční banky František Táborský upozornil, že MF má všechny letošní cizoměnové potřeby již pokryté díky úvěrům od Evropské unie a zaměřilo se tak na předfinancování splátky eurových dluhopisů splatných v květnu příštího roku za 2,75 miliardy eur.

„Podle nás však část této částky bude pokryta z nedávno přijatého úvěru od Rozvojové banky EU. Nicméně je jisté, že eurová emise bude i nadále pokračovat. Volné ruce pro manévrování dává MF i fakt, že letošní korunové potřeby jsou již pokryty téměř z 80 procent,” uvedl. Atraktivita dluhopisů v eurech podle českého práva by navíc podle něj měla ještě stoupnout díky snaze ministerstva o uznání tohoto cenného papíru jako nástroje zajištění pro operace s Evropskou centrální bankou.

Hlavní budova České národní banky

Půjčky podraží. Centrální bankéři zvýšili úrokové sazby

Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 0,75 procenta. ČNB také v nové prognóze zlepšila odhad vývoje ekonomiky, HDP letos vzroste o 3,5 procenta.

Přečíst článek

Ministerstvo financí v červnové aktualizaci Strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2021 uvedlo, že bude letos potřebovat na financování státního dluhu 740,7 miliardy korun. To je o 12,3 miliardy korun více, než úřad původně plánoval v dubnové aktualizaci.

Tesla, nabíjení vozu Model X

Stanislav Šulc: Klíčový moment pro Teslu a jejího autopilota

Americké úřady rozjíždějí vyšetřování 11 nehod, při nichž se zranilo 17 lidí a jeden člověk zemřel. Mají zjistit, jak bezpečný je autopilot vozů Tesla.

Přečíst článek

Marek Mora, viceguvernér ČNB

My nechráníme spotřebitele, ale finanční stabilitu, říká viceguvernér Mora

České banky hlídáme, hypoteční pravidla příliš neporušují. Nemovitosti jsou drahé, ale už jsou vidět signály ochlazení, říká v rozhovoru pro server newstream.cz viceguvernér České národní banky (ČNB) Marek Mora.

Přečíst článek

>>>>>> Zajímají vás zprávy ze světa peněz? Čtěte naši rubriku Money. <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bytová výstavba, ilustrační snímek

Lukáš Kovanda: Češi budou mít i nadále dražší hypotéky než třeba Slováci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme