Reklama

Lidí bez práce bude přibývat. Česko je na tom ale nejlíp z EU

Nezaměstnanost v Česku dál klesá
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Česká republika si v červnu udržela nejnižší míru nezaměstnanosti ze všech zemí EU. Zatímco průměr unijních zemí se drží na šesti procentech, v ČR se nezaměstnanost oproti květnu snížila o desetinu procentního bodu na 2,4 procenta. Vyplývá to z údajů Eurostatu.

Reklama

Podle dnes zveřejněných dat Eurostatu v červnu stagnovala míra nezaměstnanosti v zemích EU a eurozóny na 6 procent, respektive 6,6 procenta. I když ekonomika EU ještě ve druhém čtvrtletí vykázala podle předběžných odhadů velmi solidní výsledek, na trhu práce to tedy až tak vidět nebylo.

Loni v červnu byla nezaměstnanost v eurozóně na 7,9 procenta a v celé EU na 7,2 procenta.

Nelichotivá je zvlášť situace mladých do 25let, u který se nezaměstnanost začala opět zvyšovat a aktuálně dosáhla v EU i eurozóně 13,6 procenta. V EU bylo bez práce 2,546 milionu mladých lidí, v eurozóně práci nemělo 2,073 milionu mladých. V květnu činila míra nezaměstnanosti mezi mladými v EU 13,3 procenta a v eurozóně 13,2 procenta.

Škoda Auto, ilustrační foto

Česká ekonomika se plácá na hraně stagnace. A bude hůř

Tuzemská ekonomika podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu ve druhém čtvrtletí oproti tomu předchozímu vykázala mírný růst. Je to pozitivní výsledek, i když zatím jen předběžný. V každém případě české hospodářství výrazně zpomaluje. Ještě na začátku roku překvapilo mezikvartálním tempem 0,9 procenta, které se nyní přiblížilo nule (0,2 procenta).

Přečíst článek

Třetina mladých Řeků je bez práce

„Extrémní je přitom situace v Řecku, kde je téměř 30 procent mladých oficiálně bez práce nebo Španělsko (27,9 procenta),” uvedl Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas.

Pro srovnání. Míra nezaměstnanosti mladých roste i v ČR. Není sice dvojciferná (7,7 procenta), ale pořád třikrát vyšší než v případě celkové nezaměstnanosti. „Stále je vidět, že mladým lidem bez pracovních zkušeností se hledá práce obtížněji a trh práce ve většině zemí EU navíc není po covidu tak ve stresu, aby jim nalezení pracovního uplatnění více ulehčoval,” vysvětluje Dufek.

V ČR je i nadále celková nezaměstnanost ve srovnání s EU méně než poloviční (aktuálně 2,4 procenta) a je tak i nadále v rámci celé EU nejnižší. Stále platí, že je zde nejvíce napjatý trh práce, protože s nízkou mírou nezaměstnanosti zde jde ruku v ruce i nejvyšší míra volných pracovních míst. Byť se ve druhém čtvrtletí nejspíše už mírně snížila (volných míst citelně ubylo), stále je však ČR z pohledu neobsazených pozic v rámci celé unie rekordmanem.

průmyslová výroba, ilustrační foto

Vysoká inflace dusí českou průmyslovou výrobu. Firmy už propouštějí

Nejlepším lékem na inflaci je inflace samotná. Tak by se dala vystihnout aktuální situace v českém průmyslu. Rapidní inflace uplynulých měsíců vede k takzvané destrukci poptávky, protože nahlodává kupní sílu odběratelů. Nižší zájem o průmyslové zboží ovšem nutí podniky už i propouštět. Inflační tlaky však zmírňují, právě kvůli klesající poptávce.

Přečíst článek

V ČR nezaměstnaných začně přibývat

V pořadí za námi je Polsko, kde míra nezaměstnanosti dosahuje 2,7 procenta a Německo s 2,8 procenta. Na opačném konci žebříčku je Španělsko s 12,6 procenta a Řecko s 12,3 procenta.

„Druhá polovina roku vzhledem k inflačnímu zchlazení ekonomiky přinese nejspíš i obrat na trhu práce a nezaměstnaných začne přibývat. První jasné signály ostatně už přinesly dnešní evropská PMI. Vzhledem k charakteru nabídkového šoku by však nemělo dojít k tak dramatickému nárůstu jako po pádu Lehman Brothers, kdy světovou ekonomiku ohrožovalo zamrznutí finančních trhů,” uzavřel Dufek.

Eurostat ve svých výpočtech vychází z obecně používané standardní definice nezaměstnanosti Mezinárodní organizace práce (ILO). Ta počítá mezi nezaměstnané ty, kteří si v posledních čtyřech týdnech aktivně hledali práci a jsou schopni nastoupit v nejbližších dvou týdnech.

V případě Česka Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ), které se liší od údajů Úřadu práce ČR. Podle těch míra nezaměstnanosti v České republice v červnu klesla o desetinu procentního bodu na 3,1 procenta. ČSÚ vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, Úřad práce z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.

účty, ilustrační foto

Žádná pozitiva ani jistoty. Spotřebitelé se bojí utrácet, podnikatelé jsou skeptičtí

Žádná pozitiva ani jistoty. Taky by se daly shrnout výsledky červencového průzkum důvěry v české ekonomice. Důvěra spotřebitelů se dokonce propadla na nejnižší hodnotu v historii zjišťování.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Koruna k euru nemůže než ztrácet, říká uznávaný obchodník na forexu

Pětkrát více Čechů euro určitě nechce, než kolik jich jej rozhodně chce, uvádí průzkum

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme