Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lidé se vracejí do obchodů. Internet již tolik netáhne, ukazují data

Supermarket
Pixabay

Tržby v maloobchodě v únoru zpomalily meziroční růst na 4,6 procenta z lednových revidovaných 9,4 procenta. Loňské výsledky ale ovlivnila epidemie koronaviru, kvůli které byl omezený provoz některých kamenných prodejen. Vyšší zájem byl letos o všechen sortiment nepotravinářského zboží. Tržby klesly internetovým obchodům. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Reklama

Po loňském rekordním roce si internetové obchody nejspíš budou muset zvyknout na nižší tržby. E-shopům letos proti loňskému únoru klesly tržby o více než deset procent, vyplývá z dat o výkonu maloobchodu Českého statistického úřadu. Jedná se o důsledek končící pandemie. Zatímco loňský únor platila výrazná omezení a snížené možnosti nakupovat v běžných obchodech, letos plošný lockdown nepanoval a jediným omezením byla povinnost nosit respirátor, pro obchody platila také omezení počtu zákazníků na plochu.

A nižší růst vykázal celý segment retailu. Tržby v maloobchodě v únoru zpomalily meziroční růst na 4,6 procenta z lednových revidovaných 9,4 procenta. Loňské výsledky ale ovlivnila epidemie koronaviru, kvůli které byl omezený provoz některých kamenných prodejen. Vyšší zájem byl letos o všechen sortiment nepotravinářského zboží. Tržby klesly internetovým obchodům. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Ikea v Petrohradu, lidé čekají ve frontě

Rusové panikaří, skupují vložky, plenky, léky i cukr

Palivo a topení jsou paradoxně asi jediné položky, které v Rusku nezdražily. Jinak rostou ceny všeho. Pokud by válka trvala rok a inflace rostla nynějším tempem, ceny zboží se ztrojnásobí.

Přečíst článek

Nejvíce vzrostly tržby za oděvy a obuv. Prodejcům potravin se dařilo ve specializovaných prodejnách, naopak nespecializované prodejny s převahou potravin vykázaly meziroční pokles,“ uvedla ředitelka odboru statistiky obchodu ČSÚ Marie Boušková.

Reklama

Propadly se také prodeje aut

Tržby v prodejnách oděvů a obuvi se zvýšily o téměř 120 procent. Obchody se sportovním vybavením si polepšily o více než třetinu, v prodejnách domácích potřeb rostly tržby zhruba o 17 procent a v prodejnách elektroniky o 11,3 procenta. Více lidé utratili také v drogeriích a lékárnách.

Nespecializované prodejny s převahou potravin si pak pohoršily o 4,3 procenta.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel klesly meziročně o jedno procento. Nižší byly tržby za prodej aut včetně náhradních dílů, za opravy lidé utratili více.

V meziměsíčním srovnání tržby v maloobchodu v únoru stagnovaly, přičemž za pohonné hmoty vzrostly o 1,9 procenta a za nepotravinářské zboží o jedno procento. Naopak za potraviny tržby meziměsíčně klesly o 2,2 procenta.

ČSÚ upozornil, že data za únor jsou předběžná. Definitivní údaje za všechny měsíce roku 2022 zveřejní statistici až v březnu 2023.

Tomáš Raška, podnikatel a majoritní vlastník investiční skupiny Natland

Insolvenční řízení Kary Trutnov skončilo. Raška s Rinthem provedli bleskovou reorganizaci

Kožešnická a oděvní společnost Kara Trutnov k 1. dubnu splnila reorganizační plán a skončilo pro ni 13 měsíců trvající insolvenční řízení. Ukončení insolvence potvrdil v pátek usnesením Krajský soud v Hradci Králové. Cílem reorganizace bylo zachování podnikání Kary. Kara měla 160 věřitelů, kteří po ní požadovali 277 milionů korun.

Přečíst článek

Jaroslava Palendalová, ředitelka Kruk International pro Česko a Slovensko

Jaroslava Palendalová: Dopad inflace a války na Ukrajině do nesplácených dluhů čekáme až v druhé půlce roku

Inkasní agentury řeší nesplácené pohledávky až tak s půlročním zpožděním od chvíle, kdy člověk přestane platit, vysvětluje šéfka české a slovenské pobočky pohledávkové společnosti Kruk Jaroslava Palendalová. Negativní efekty se podle ní sčítají. Ale během pandemie se i dlužníci rozplatili, dodává.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme