Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kuřákům od jara zdraží cigarety. Nejméně o čtyři koruny na krabičku

Kuřákům od jara zdraží cigarety. Nejméně o čtyři koruny na krabičku
iStock
 ČTK

Krabička cigaret letos kvůli zvýšení spotřební daně z tabákových výrobků zdraží nejméně o čtyři koruny. V obchodech se cigarety s vyšší cenou začnou prodávat v prvním čtvrtletí letošního roku. Do konce března musí skončit prodej produktů s loňskými cenami. Vyplývá to z vyjádření mluvčích společností British American Tobacco Czech Republic (BAT) a české pobočky koncernu Japan Tobacco International (JTI).

Reklama

Růst spotřební daně vychází z daňového balíčku, se kterým přišla předchozí vláda Andreje Babiše (ANO) v roce 2020, kdy ho také schválila sněmovna. Daň podle něj roste v letech 2021 až 2023 zhruba o pět procent ročně. Nejvyšší skokové zdražení bylo v roce 2020, kdy se daň zvedla o deset procent. V roce 2022 daň na tabákové výrobky do státního rozpočtu přinesla 59,35 miliardy korun, v roce 2021 to bylo 56,22 miliardy korun.

Benzínky u hranic přijdou o kšeft

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček v lednu upozornil, že loňský výnos ze spotřební daně na tabák zůstal za očekáváním státu. Jedním z důvodů je podle něj to, že po opakovaném zvýšení sazby této spotřební daně se zmenšil cenový rozdíl mezi krabičkou cigaret v Česku a v Německu a v Rakousku, takže ubylo Němců a Rakušanů, kteří si jezdili nakupovat levnější tabákové výrobky do Česka.

Chystané změny DPH zdraží léky

Lukáš Kovanda: Chystané změny DPH zdraží lidem vodu i léky. Na daňové rošádě vydělají obchodníci a stát

Chystané změny DPH zdraží vodu a léky a zvýší zisky obchodním řetězcům. Toto "maskované" zvýšení daně občanům je v rozporu se sliby vládních stran.

Přečíst článek

Mluvčí JTI Jiří Sochor uvedl, že letos lze očekávat pokračování dlouhodobého trendu, kdy lidé přechází k levnějším cigaretám nebo kvůli nižšímu zdanění k zahřívanému tabáku, elektronickým cigaretám nebo nikotinovým sáčkům.

Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě

Doplnil, že firmy musí krabičky s předchozí sazbou daně stahovat z obchodů a likvidovat, což je pro stát spíš nevýhodné vzhledem k tomu, že na zlikvidované cigarety vrací spotřební daň a jde o náročný logistický proces. „Většina členských zemí EU již od uvádění pevné ceny na tabákové nálepce upustila, a cena se stanovuje elektronicky, inzercí v novinách nebo podobně. Což je mimochodem i výhodnější pro stát, protože dříve vybírá vyšší sazbu spotřební daně – odpadá totiž ono stávající tříměsíční přechodné období,” řekl.

Mluvčí BAT Tomáš Tesař rovněž uvedl, že podle statistik společnosti stoupá zájem o její zařízení na zahřívání tabáku. Na českém trhu prodává zařízení glo, které podle Tesaře nabízí kuřákům výrazně levnější alternativu proti klasickým cigaretám. „Zatím stále zůstávají na doporučené maloobchodní ceně 85 korun, což představuje rozdíl téměř 50 korun na krabičku ve srovnání s cigaretami. Spočítali jsme, že pokud kuřák přejde z cigaret na naše zařízení glo, tak při průměrné spotřebě může ušetřit až 9000 korun ročně,” uvedl.

cigareta, kuřák, covid

Studie: Kuřáci státu daňové znevýhodnění cigaret spočítali. Přešli na méně zdaněné alternativy

Stát loni získal na spotřební dani z tabákových výrobků 56 miliard korun přesně stejně jako před čtyřmi lety. Sazba daně přitom mezitím vzrostla o třetinu. Pokles výnosu je zřejmě více důsledkem nezdařených daňových změn hlavně v roce 2020, ukázala analýza spotřební daně publikovaná na půdě Katedry hospodářské a sociální politiky Národohospodářské fakulty VŠE.

Přečíst článek

V ČR se prodává také zařízení IQOS konkurenční společnosti Phillip Morris, která loni ve výroční zprávě uvedla, že počet uživatelů v ČR a na Slovensku byl v polovině roku 2022 zhruba 830 tisíc. Na trhu je také zařízení blu od společnosti Imperial Brands.

Tesař doplnil, že na nikotinové sáčky přešlo více než 100 tisíc dospělých kuřáků v Česku a lze sledovat, že přesuny uživatelů k alternativám na českém trhu jsou nevyhnutelné. Dodal, že firma jako závažný problém vnímá nelegální pašované nebo padělané cigarety na českém trhu. „Nejvíce alarmující přitom není současná incidence, ale potenciál k růstu, který černý trh s tabákovými výrobky v ČR má. Hlavní příčiny tohoto trendu vidíme dvě - vysoká inflace a z ní plynoucí snaha ušetřit spolu s rozdílnou cenovou hladinou mezi ČR a sousedním Polskem,” řekl. Upozornil také na to, že k nákupu padělků může vést snaha ušetřit, lidé by si podle něj ovšem měli uvědomit, že takové produkty často vznikají za velmi špatných hygienických podmínek.

Úklid odhozených cigaretových nedopalků ve Španělsku zaplatí tabákové firmy

Rázný krok Španělska. Úklid odhozených cigaretových nedopalků zaplatí tabákové firmy

Tabákové firmy ve Španělsku budou muset nést náklady za uklízení milionů cigaretových nedopalků, které kuřáci každý rok odhodí na zem. Vyplývá to z balíčku nových ekologických opatření s cílem redukovat odpad a zvýšit recyklaci, který vstoupí v platnost tento pátek, informoval zpravodajský server The Guardian.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pohled na dům a bazén

Realitní trh v Los Angeles stojí. Dům po Marku Wahlbergovi se prodává již rok

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme