Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Češi mají čtvrtou nejlevnější naftu v EU

Pohonné hmoty, ilustrační foto
Pxhere
Lukáš Kovanda

Pohonné hmoty v Česku půjdou nahoru i v příštím týdnu, navzdory dohodě ropných princů o navýšení limitů těžby ropy.

Reklama

Pohonné hmoty v Česku pokračují v růstu. Benzín podle nejnovějších údajů z tohoto týdne stál 33,41 koruny za litr, což je nejvíce od června 2019. Litr nafty stál 31,34 koruny. Nafta je nejdražší od loňského února. Důvod? Citelný růst ceny ropy na světových trzích. Ropa Brent v se ve středu prodávala za takřka 77 dolarů za barel, tedy blízko svých maxim za období od října 2018. 

Důvodem uvedeného markantního růstu cen ropy na světových trzích byl krach jednání kartelu OPEC a jeho spojenců z řad tradičních ropných těžařů v čele s Ruskem. Ti v minulém týdnu nedokázali nalézt shodu. Jednání skončila nezdarem, kvůli odporu Spojených arabských emirátů. Jako jediný člen kartelu odmítly prodloužení rámce loňské úmluvy do konce roku 2022. To těžce nesla hlavně Saúdská Arábie. 

ropná plošina

Konec ropného patu. Arabské země se dohodly na nových limitech těžby

Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty (SAE) se dohodly na kompromisu ve sporu o výši těžby ropy. SAE tak budou moci těžit více. Ceny ropy reagují poklesem.

Přečíst článek

Efekt sněhové koule

Nyní se nově zdá, že členové kartelu dospěli je kompromisu. SAE budou moci navýšit výchozí základní pozici pro určování objemu navýšení či snížení těžby. Fakticky tím dosáhnou kýženého navýšení. Nicméně, podobné navýšení zřejmě budou požadovat alespoň někteří další členové kartelu.

I když na cenovou válku zřejmě nedojde, nastane však vyšší než předpokládané navýšení těžby. Což by mělo cenu ropy poněkud stlačit. Vysoko drží cenu ropy prozatím přiškrcená těžba za situace, kdy globální poptávka po palivech citelně stoupá ruku v ruce s ekonomickým zotavením po pandemii.  

Pohonné hmoty budou nicméně zdražovat i v příštím, v Česku i jeho sousedních zemích.  V případě ČR to bude v rozsahu kolem 20 haléřů na jeden litr, u nafty i benzínu. Nafta v ČR patří k cenově nejlevnějším v EU. Levněji ji tankují jen Litevci, Rumuni a Bulhaři. Srovnatelně s Čechy tankují ještě Poláci. Ve všech ostatních zemích EU je nafta dražší.

Benzín mají levnější než Češi v EU pouze Bulhaři, Rumuni, Litevci, Poláci a Slovinci. V Maďarsku, v Rakousku a na Kypru je cenově srovnatelný jako v ČR, ve všech dalších zemích EU je dražší. 

Marek Mora, viceguvernér ČNB

Viceguvernér Mora: I další lockdown bychom přežili s vyššími sazbami

V první části rozhovoru pro server newstream.cz viceguvernér České národní banky Marek Mora hovoří o aktuálním tahu ECB, promýšlených krocích ČNB, ale také o stále populárnějších zelených investicích označovaných zkratkou ESG.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Řidičům hrozí výrazné zdražení pohonných hmot, až o pět korun na litr. Riziko umocňuje včerejší rozhodnutí amerického Fedu

Lukáš Kovanda: Řidičům hrozí výrazné zdražení pohonných hmot. Riziko umocňuje včerejší rozhodnutí Fedu

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty po dlouhé době zdražují. Ale nevydrží jim to dlouho

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty po dlouhé době zdražují. Ale nevydrží jim to dlouho

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme