Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Indie chystá zákaz kryptoměn. Strhl se jejich zběsilý výprodej

Bitcoin, ilustrační foto
Pixabay
 Hrot

Nový indický zákon může mít velký dopad na trh s kryptoměnami. Dotkne se až 20 milionů tamních investorů do těchto digitálních aktiv. Kryptospekulanti nevyčkávají a kryptoměn se ve velkém zbavují.

Reklama

Indická vláda oznámila vznik nového zákona na regulaci virtuálních měn, který by de facto znamenal zákaz obchodování ve většině kryptoměn, včetně těch největších: bitcoinu, etherea a dalších. Podle nových pravidel by země umožnila jen několika málo digitálním měnám využívat současný systém. Návrh chce předložit na dalším zasedání parlamentu koncem listopadu.

Součástí návrhu je i nastavení základního rámce pro vznik státní kryptoměny. Ten má na starosti indická centrální banka, která již dříve vyjádřila „vážné obavy“ ohledně privátních kryptoměn, nad nimiž nemá stát dohled. Indická státní kryptoměna by měla být představena ještě letos, v průběhu prosince.

Indický premiér Naréndra Módí tento měsíc vedl jednání, na němž se budoucnost kryptoměn probírala. Podle zdrojů agentury Reuters se na něm například řešilo, že neregulovaný trh s kryptoměnami může vést k případům praní špinavých peněz či financování terorismu. Vláda i na základě toho teď přichází se zákonem, který by měl používání většiny kryptoměn zablokovat.

Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin se propadá. Může za to i americký berňák

Největší kryptoměna dosáhla začátkem listopadu rekordních výšin, když její hodnota překonala hranici 68 tisíc dolarů. Od té doby ale soustavně klesá a propadla se o více než 12 tisíc dolarů. Důvod? Americké úřady zavádějí nová pravidla pro hlášení příjmů, která jsou údajně namířena proti investicím do krypta, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

#výprodej

Podle odhadů trhu působí v Indii mezi 15 až 20 miliony investorů do kryptoměn, kteří dohromady drží virtuální měny v hodnotě až 400 miliard rupií (122 miliard korun). Toto číslo je ale v dnešních dnech už výrazně menší. Investoři totiž na vládní oznámení rychle zareagovali a vlastní portfolia začali rychle rozprodávat. I za cenu velkých ztrát.

Hodnota portfolia jednoho z dlouholetých investorů do kryptoměn se například jen pár hodin po vládním prohlášení propadla z 34 na 22 tisíc rupií. „Zvažuji, že všechno prodám, protože budoucnost je značně nejistá,“ řekl nejmenovaný investor agentuře Reuters.

>>>>>>Zajímáte se o investice do kryptoměn? Čtěte zde<<<<<<

Na nejnovější vývoj reagují i trhy. Například hodnota digitální měny tether, navázané na americký dolar, se na indickém trhu propadla o 25 procent na 60 rupií. Největší světová kryptoměna bitcoin v posledních dnech ztrácí ze svého maxima ze začátku listopadu, její mírný propad ale začal již před oznámením indické vlády. Investoři ale čekají na to, jak největší kryptoměny zareagují, až nová pravidla vstoupí v platnost.

Jedním z největších regulátorů kryptoměn na světě je Čína, která například zakázala těžbu bitcoinu, čímž jej de facto zakázala. Stejně jako Indie se spoléhá na vlastní státní digitální měnu. Na začátku příštího roku chce digitální rubl otestovat Rusko. Úplný zákaz kryptoměn platí například v Ekvádoru, Bolívii, Egyptě či Nepálu.

Přístav Čína, covid, dezinfekce

Izolace Číny před světem zesiluje. Nejen ve vztahu ke covidu

Čína stupňuje politiku nulové tolerance. Nikoli však pouze ve vztahu k šíření epidemie covidu. Nákaza jen přiživila budování „čínské bubliny” izolující se od nežádoucích vlivů Západu. A Hongkong vezme s sebou.

Přečíst článek

Mark Zuckerberg, šéf Meta Platforms, dříve Facebooku
video

Jak zbohatnout? Přesunem skutečných peněz do virtuálního světa a zpět

Na jedné straně peněženky drtí inflace. Na té druhé fenomén kryptoměn s bitcoinem v čele způsobil, že hodně lidí pohádkově zbohatlo. A ještě zbohatne, protože velké investiční peníze světa začnou mířit do budování virtuálních světů, jak vyplývá z analýzy newstream.cz.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala opět pod hranici 19 tisíc dolarů

Bitcoin opět pod 19 tisíci dolary. Inflace a zvyšování sazeb dál drtí „nezávislou“ měnu

Přečíst článek
Kybernetický zločin - ilustrační foto

Praní špinavých peněz i financování terorismu. Zločinci rekordně zneužívají kryptoměny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme