Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hra na odpovědnost. Vysazování stromů neřeší současnou produkci uhlíku

sázení stromu
iStock
 Hrot

Řada firem nebo zemí chce klimatické sliby splnit tím, že budou ve velkém vysazovat nové stromy. Tyto iniciativy ale nevyřeší současné problémy související s produkcí skleníkových plynů.

Reklama

Vysazování stromů je oblíbeným fíglem, jak alespoň formálně snižovat svou uhlíkovou stopu. K těmto programům se hlásí řada firem, měst i států. Myšlenka, že člověk, pokud se rozhodne snižovat emise, „přehodí“ odpovědnost na přírodu, je mylná. 

Závazky nulových emisí za přispění přírody jsou nerealistické, upozornily autorky zaměřující se na klimatickou politiku Doreen Stabinskyová a Kate Dooleyová.

Příroda totiž nedokáže okamžitě absorbovat velké množství uhlíku, zdůraznily. Spoléhat na to, že se část emisí, které se budou i nadále produkovat, vyřeší tím, že se vysadí stromy a změní se nakládání se zemědělskou půdou, je zavádějící.

Jan Czudek, šéf Třineckých železáren

Green Deal jsme nechtěli. Ale české firmy to zvládnou, říká Chrenkův muž

Jan Czudek je viceprezidentem českého Svazu průmyslu. Zároveň je deset let šéfem Třineckých železáren, což je jedna z největších českých fabrik. Koncern zaměstnává patnáct tisíc lidí a vyrábí ocel. Koleje, trubky. A další ocelové komponenty. Czudka magazín Forbes ve své nové anketě vyhodnotil jako druhého nejlepšího generálního ředitele v Česku. On sám prožil celou pracovní kariéru, přes třicet let, v jedné továrně. Pro majitele, miliardáře Tomáše Chrenka, ji přitom významně rozvinul. Nyní je pro firmu jednou z hlavních výzev energetická doktrína Green Deal. Stejně jako pro celé Česko. Jak jde dohromady výroba oceli a ekologie?

Přečíst článek

Čistá uhlíková neutralita je přitom bod, ve kterém má být veškerý produkovaný oxid uhličitý pocházející z lidské činnosti – zejména z energetiky a dopravy – vyvážen odstraněním oxidu uhličitého z atmosféry. Společnost ale nyní nedisponuje technologiemi, které by mohly ve velkém měřítku uhlík z atmosféry vysávat. Proto se v různých klimatických plánech počítá s pomocí přírody. 

Do poloviny století na nule

Klimatický panel OSN požaduje, aby se globální emise oxidu uhličitého do poloviny století dostaly na nulu. Tímto opatřením by se mělo podařit udržet průměrné oteplení planety okolo 1,5 stupně Celsia před nástupem průmyslové éry. Jinak hrozí další zhoršení projevů globálních změn ve formě extrémního počasí, tání ledovců a extrémního sucha v řadě regionů. 

Klimatický summit v Glasgow

Přehledně: Co přinesl klimatický summit

Dvoutýdenní konference ve skotském Glasgow, která včera skončila, přinesla některé průlomové závazky, pravidla pro nově ustavený světový trh s emisními povolenkami a několik odvážných příslibů, které teprve prověří čas, říká Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Dosažení uhlíkové neutrality vypadá možná na papíře jednoduše, v reálných podmínkách to ale bude složitější. Příroda totiž ukládá uhlík ve svých ekosystémech postupně a také jej postupně uvolňuje. Ke klimatickým změnám navíc dochází především kvůli kumulativním změnám v atmosféře. Nahromaděný uhlík v atmosféře zůstává stovky let. Současná koncentrace je nejvyšší za posledních 800 tisíc let. Vědci se odkazují na analýzu ledovcových vrtů v Antarktidě. 

V přírodě se uhlík ukládá nejen v lesích, ale také v půdě a pastvinách. Správné hospodaření s půdou může vhodně snížit uvolňování uhlíku do atmosféry. Návrhy na ukládání uhlíku v přírodě počítají nicméně s tím, že se ho bude ukládat více, než kolik se ho uvolní. 

Vědci odhadli, že by ročně mohly ekosystémy odstranit z atmosféry fotosyntézou okolo pěti gigatun ekvivalentu oxidu uhličitého. Dalších pět gigatun se může „zachránit“, pokud se zastaví odlesňování v řadě regionů světa. To je ale nepravděpodobné, protože k nelegální těžbě dřeva bude docházet stále.

mléko

Nová „hračka” Billa Gatese: Klimaticky neutrální mléko

Americká firma Neutral začala nabízet mléko, jež má být klimaticky neutrální. Její ambicí je prodávat i další potraviny, které budou mít minimální uhlíkovou stopu. Firmu podpořil fond Billa Gatese.

Přečíst článek

Klimatologové: Nemáme čas

Další komplikace při plánech, jak bude příroda pomáhat civilizaci dosáhnout uhlíkové neutrality, spočívá v tom, že dosáhnout nových kapacit na absorpci uhlíku biomasou potrvá dekády. A na to není podle klimatologů čas. Navíc se jedná pouze o dočasné zvýšení, které zase klesá s tím, jak stromy odumírají. Během tohoto století by obnova ekosystémů mohla přispět ke snížení globální teploty o 0,12 stupně Celsia. K tomu ale nedojde během příštích dvou dekád, kdy se očekává, že teplota Země bude významně růst. 

Britská nezisková organizace Oxfam se zaměřila na programy zalesňování velkých producentů ropy a zemního plynu, jako je Shell, BP, Total nebo ENI. Dospěla k tomu, že offsetové programy jen těchto čtyř společností by vyžadovaly plochu, jež se rovná dvojnásobku rozlohy Spojeného království. Pokud by se celý ropný a plynárenský sektor zavázal k uhlíkové neutralitě, mohl by „obsadit“ až třetinu globální zemědělské půdy. I proto je takové závazky nereálné naplnit. 

Více čtěte v týdeníku Hrot.

Bill Gates během Global Investment Summit v Londýně 19. října 2021

Do půl roku bude úmrtí na covid méně než na chřipku, tvrdí Gates

Na covid bude bude již do poloviny příštího roku umírat méně lidí než na běžnou chřipku – pokud se tedy mezitím neobjeví další zmutované a nebezpečnější varianty viru. Prohlásil to čtvrtý nejbohatší muž planety, miliardář a zakladatel Microsoftu Bill Gates na konferenci Bloomberg New Economy Forum v Singapuru.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Německo je opět „nemocným mužem Evropy”, říká špičkový ekonom a emeritní šéf institutu Ifo Hans-Werner Sinn

Německo je opět „nemocným mužem Evropy”, varuje špičkový ekonom a emeritní šéf institutu Ifo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme