Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace zatápí celé EU. V Česku je třetí nejvyšší

Inflace, ilustrační foto
iStock
Veronika Kudrnová
vku

Meziroční míra inflace v Evropské unii se v březnu zvýšila na rekordních 7,8 procenta z únorových 6,2 procenta, uvedl Eurostat. V Česku byla třetí nejvyšší, vyšplhala až k úrovni 12 procent.

Reklama

Se zvýšenými inflačními tlaky se potýkají všechny země EU. Průměrná inflace v EU v březnu dosáhla 7,8 procenta, v eurozóně byla jen o málo nižší, a sice 7,4 procenta. Vzhůru ji tlačí zejména zdražující energie. V březnu se ceny energií v eurozóně meziročně zvýšily o 44,4 procenta. Bez zahrnutí energií činila inflace 3,4 procenta.

Česko je aktuálně zemí s třetí nejvyšší inflací (11,9 procenta) v celé unii. První dvě příčky obsadily dva pobaltští členové eurozóny. Nejvyšší inflaci v EU vykázala Litva, kde se spotřebitelské ceny meziročně zvýšily o 15,6 procenta. Druhé místo obsadilo Estonsko s inflací 14,8 procenta.

Nejnižší inflaci naopak vykázala Malta, a to 4,5 procenta, ale i tam výrazně překračuje cíl ECB. Za ní následovaly Francie a Portugalsko.

Česko dohání zdražování energií

„Trend zdražování energií se v ČR projevil se zpožděním – a o to důrazněji, takže jeho hlavní vlnu pociťujeme až od začátku letošního roku, zatímco ve velké části Unie prudce plyn a elektřina zdražovala už od zhruba poloviny loňského roku,“ říká hlavní ekonom banky Creditas Petr Dufek.

Napříč unií zdražují i potraviny, které reagují na napětí na komoditních trzích. Zdražuje především pečivo, ale příliš pozadu v EU už nezůstávají ani ceny masa.

„Jestli se v něčem situace v ČR i nadále vymyká od evropského inflačního trendu, tak je to krom zpoždění u energií, prudké zdražování oblečení a obuvi, které v jiných zemích unie rozhodně nevidíme. V březnu už byly u nás ceny oblečení meziročně vyšší o 19 procent, obuv zdražila o 15 procent, zatímco v celé unii vzrostly tyto cen jen o 2,7 procenta, respektive 2,2 procenta,“ dodal Dufek.

A minimálně ještě jeden rozdíl v inflačním vývoji v ČR a zbytku unie lze podle Dufka snadno identifikovat. A to v oblasti HORECA. Na rozdíl od poměrně umírněného zdražování v EU ceny v českých restauracích a ubytovacích zařízeních jdou velmi rychle nahoru. V restauracích meziročně už o 15 procent, zatímco v celé EU jen o pět.

>>>>>> Vše k inflaci čtěte zde <<<<<<

Potraviny zdraží o desítky procent. Hlad a podvýživa hrozí stovkám milionů lidí, říká šéf Světové banky

Nastupující potravinová krize vyvolaná válkou na Ukrajině způsobí v mnoha chudších zemích lidskou katastrofu. Kvůli zhoršení dostupnosti potravin hrozí podvýživa stovkám milionů lidí.

Přečíst článek

Jarní zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky

Hrozí vlna státních bankrotů, varují šéfové MMF a Světové banky. Na vině jsou vysoké úrokové sazby

Postpandemické oživení přineslo dramatický nárůst cen po celém světě. MMF nyní předpovídá, že spotřebitelské ceny letos v rozvíjejících se a rozvojových ekonomikách vyskočí o 8,7 procenta a ve vyspělých ekonomikách o 5,7 procenta, což je nejvíce od roku 1984.

Přečíst článek

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Inflace svého vrcholu ještě nedosáhla. ČNB bude sazby dál zvyšovat

Březnové zrychlení cen výrobců znamená, že inflační vlna bude v Česku teprve kulminovat, shodují se analytici. České národní banka, jejímž hlavním cílem je cenová stabilita, bude proto zřejmě pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb. K jejich dalšímu jemnému ladění by bankovní rada podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka mohla přistoupit hned na květnovém zasedání.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Česko druhé „nejlepší” v EU. Vyšší inflaci má jen Orbánovo Maďarsko

AKTUALIZOVÁNO: Česko druhé „nejlepší” v EU. Vyšší inflaci má jen Orbánovo Maďarsko

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme