Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Erste koupí zpět podíl, který v její maďarské divizi drží maďarský stát

Erste koupí zpět podíl, který v její maďarské divizi drží maďarský stát
Profimedia
 ČTK

Rakouská bankovní skupina Erste Group Bank koupí zpět 15procentní podíl, který v její divizi Erste Bank Hungary drží maďarský státní fond Corvinus International Investments. Transakce podíl oceňuje na 87,55 miliardy forintů (5,7 miliardy korun), což je od původní prodejní ceny o 125 procent více. Erste je i vlastníkem České spořitelny.

Reklama

Maďarský stát tak dosáhl návratnosti, která je více než dvaapůlnásobkem investované částky. Erste Bank Hungary navíc vyplatila společnosti Corvinus dividendu asi 20 miliard forintů (1,3 miliardy korun). Transakce by měla být uzavřena do konce tohoto měsíce.

Memorandum o porozumění z roku 2015 uzavřené mezi maďarským státem, skupinou Erste a Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj (EBRD) o koupi podílů v maďarské divizi společností Corvinus a bankou EBRD obsahovalo předem stanovený výstupní mechanismus pro dotčené menšinové podíly. EBRD podíl v Erste Bank Hungary stále vlastní.

Dohoda mezi Erste, Budapeští a EBRD znamenala pro maďarský bankovní sektor zásadní změnu, uvedla Erste. Cílem dohody bylo posílit finanční sektor země, zvýšit jeho efektivitu, ziskovost i objem bankovních úvěrů maďarským firmám, veřejnému sektoru a občanům.

Erste Bank Hungary v roce 2015 slíbila, že v Maďarsku zahájí tříletý úvěrový program v objemu 550 milionů eur (13,5 miliardy korun). Tisková zpráva bez dalších podrobností uvádí, že divize svůj závazek překročila.

Rakouská Erste Group patří k předním finančním institucím ve východní části Evropské unie. Působí v sedmi zemích včetně České republiky.

Srovnání spořicích účtů. Kde vám ještě stále dají úrok nad šest procent

Pokles úrokových sazeb u spořicích účtů je v Česku už na obzoru. Zatím se objevil v sazebníku jen dvou bank, ostatní slibují garance pro své sazby ještě minimálně na několik následujících týdnů. Je ale zřejmé, že jakmile sníží sazby ČNB, úročení spořicích účtů, které se od nich odvíjí, bude okamžitě následovat. Podle experta České spořitelny Davida Navrátila se tak stane v horizontu týdnů, nejpozději začátkem roku 2024. Nejvyšší sazbu 6,28 procenta na spořicím účtu nově nabízí v tuto chvíli jen jedna jediná banka - Trinity Bank.

Přečíst článek

ilustrační foto

České spořitelně klesl letos zisk, mateřské Erste Group se ale daří

České spořitelně klesl za první tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk meziročně o 2,9 procenta na 14,6 miliardy korun. Provozní zisk se snížil o 15 procent na 18,6 miliardy korun a provozní výnosy o 5,6 procenta na 35,7 miliardy korun. Vyplývá to z konsolidovaných výsledků hospodaření, které spořitelna zveřejnila na svých internetových stránkách. Bance meziročně vzrostly vklady i úvěry, hrubý objem klientských úvěrů přesáhl bilion korun.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Banka Capital One kupuje vydavatele kreditních karet Discover za 35 miliard dolarů

Konkurence pro JPMorgan? V USA vzniká nový bankovní gigant, prsty v tom má i Buffett

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme