Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česká ekonomika stoupla o 2,8 procenta, rychlejší růst brzdí nedostatek dílů

Peníze, ilustrační foto
Pixabay
Veronika Kudrnová
vku

Česká ekonomika ve 3. čtvrtletí meziročně stoupla o 2,8 procenta. Proti předchozímu čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 1,4 procenta, což je méně, než předpokládali analytici.

Reklama

K růstu přispěla výhradně domácí poptávka. Podle ředitele odboru národních účtů Českého statistického úřadu (ČSÚ) Vladimíra Kermieta pokračovalo ve 3. čtvrtletí zotavení české ekonomiky po koronavirové pandemii. „Nejvíce si polepšila odvětví obchodu a služeb,“ uvedl. Upozornil ale, že mírný pokles zaznamenal zpracovatelský průmysl, kde se projevil nedostatek komponentů. „Velká část nedokončené produkce skončila v zásobách, což se naplno promítlo do negativního salda zahraničního obchodu,“ dodal Kermiet.

Analytici očekávali mírně vyšší čísla. Podle jejich odhadů HDP ve třetím čtvrtletí stoupl o 2,8 až 3,4 procenta. Mezičtvrtletně měl vykázat růst lehce pod dvěma procenty.

„Je to relativně slabší číslo, než se čekalo. Patrně je to dáno zdražením v dodavatelsko-odběratelských vztazích či zdražením stavebních materiálů,“ říká David Marek, hlavní analytik společnosti Deloitte. 

Solidní výsledek?

„Je to vlastně docela solidní výsledek, když vezmeme v úvahu situaci v tuzemském průmyslu, kterému se nedostávají komponenty a ještě se musí vypořádávat s vysokými cenami komodit včetně energií,” komentuje analytik ČSOB Petr Dufek. Výkon průmyslu se podle něj na vývoji ekonomiky v tomto období podepisuje negativně, zatímco růst v podstatě obstarávají služby. Na straně poptávky hraje prim domácí poptávka, zatímco export je v důsledku situace průmyslu v útlumu.

V popsaném vývoji se odráží příznivý dopad popandemického otevření ekonomiky na spotřebu domácností. „Tu kromě otevření obchodů a ukončení dalších pandemických restrikcí podpořilo také zrušení superhrubé mzdy, tedy snížení daně z mezd zaměstnanců, které milionům lidí v ČR nechává v kapse více peněz k vlastní spotřebě. Někteří lidé se rovněž snaží uspíšit své nákupy, neboť se obávají výrazného nárůstu cen v blízké budoucnosti,” uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.  

„Ekonomiku drží nad vodou spotřeba domácností a investice, kterým sekunduje svými zvýšenými výdaji i vláda. U spotřeby je otázkou, jak se bude vyvíjet v době, kdy inflace dosahuje dávno zapomenutých úrovní a domácnostem se tak začínají prudce narůstat faktury za bydlení,” dodal Dufek.

bankomat Monety v Praze

Monetě stoupl zisk o polovinu na 2,9 miliardy

Čistý zisk Monety Money Bank za tři čtvrtletí letošního roku stoupl meziročně o 51,2 procenta na 2,897 miliardy korun. Provozní výnosy banky očištěné o jednorázové vlivy vzrostly o 2,9 procenta na zhruba 8,2 miliardy korun. Za celý letošní rok banka čeká čistý zisk minimálně 3,6 miliardy korun.

Přečíst článek

Ve srovnání s předkrizovým obdobím, konkrétně s třetím čtvrtletím roku 2019, byla úroveň ekonomické aktivity nižší o 2,9 procenta. Na výkon českého hospodářství ve třetím čtvrtletí působily problémy v automobilovém průmyslu. Ty jsou spojeny s celosvětovým nedostatkem základních materiálů a vstupů do výroby, jejichž nabídku i nadále omezují překážky spojené s koronavirou pandemií. Výrobcům automobilů chybí zejména čipy, v důsledku čehož řada z nich musela ve třetím čtvrtletí přistoupit k omezení či úplnému přerušení výroby. „Tento negativní vliv pravděpodobně přetrvá také po velkou část čtvrtého kvartálu,” uvedl analytik Komerční banky Martin Gürtler. 

Prozatím tak tato situace podle analytiků spíše nahrává zpomalení ekonomiky v posledním kvartále roku. Kvůli krizi autoprůmyslu hrozí, že česká ekonomika vykáže za celý letošní rok růst jen těsně pod třemi procenty. 

„S výraznějším zrychlení ekonomiky by mohlo nastat v příštím roce poté, co se zprůchodní nejenom dopravní cesty, zkorigují extrémní ceny komodit a automobilky budou mít opět z čeho vyrábět, doplnil Dufek. 

Facebook se přejmenuje. Bude z něj Meta. Změní i logo na symbol nekonečna.

Facebook bude Meta. V logu bude mít symbol nekonečna

Facebook se přejmenuje. Bude z něj Meta. Změní i logo na symbol nekonečna.

Přečíst článek

Epidemie koronaviru začala českou ekonomiku ovlivňovat loni na jaře. První případy se v zemi objevily 1. března, stát poté začal zavádět omezení obchodu, služeb či pohybu lidí a ekonomika v loňském prvním čtvrtletí meziročně klesla. Nejhorší propad HDP byl patrný ve druhém čtvrtletí, a to o více než desetinu. Meziroční pokles následoval i v dalších čtvrtletích. K růstu se HDP vrátil až letos ve druhém čtvrtletí, kdy se ekonomika meziročně zvýšila o 8,1 procenta.

Ekonomika Evropské unie se ve třetím čtvrtletí dál zotavovala z dopadů koronavirového poklesu a vzrostla o 2,1 procenta. Hospodářství EU tak po poklesu o 0,1 procenta v prvním kvartálu roste již druhé tříměsíční období v řadě, když ve druhém čtvrtletí jeho výkon stoupl o dvě procenta.Ve svém prvním rychlém odhadu to oznámil statistický úřad Eurostat. Hrubý domácí produkt 19 zemí eurozóny se zvýšil o 2,2 procenta, což bylo stejně jako v EU o desetinu procentního bodu více než ve druhém kvartálu.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ministerstvo financí

Česko má letos vykázat nejslabší hospodářský růst ze zemí visegrádské čtyřky

Přečíst článek
Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Česko se konečně začíná hrabat z pandemické krize, po pěti letech snížilo své zadlužení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme