Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Monetě stoupl zisk o polovinu na 2,9 miliardy

bankomat Monety v Praze
Dušan Kütner / Newstream

Čistý zisk Monety Money Bank za tři čtvrtletí letošního roku stoupl meziročně o 51,2 procenta na 2,897 miliardy korun. Provozní výnosy banky očištěné o jednorázové vlivy vzrostly o 2,9 procenta na zhruba 8,2 miliardy korun. Za celý letošní rok banka čeká čistý zisk minimálně 3,6 miliardy korun.

Reklama

Meziroční zlepšení hospodářských výsledků je podle banky důsledkem vyšších úrokových výnosů, důsledného řízení nákladů a nižších nákladů na riziko.

Čistý výnos z poplatků a provizí vzrostl meziročně o více než čtyři procenta na téměř 1,47 miliardy korun. Důvodem byly vyšší poplatky za vedení účtů i za předčasné splacení úvěrů. Banka také zaznamenala dvouprocentní nárůst úrokových výnosů, a to díky růstu úvěrového portfolia a nižším nákladům na financování.

Náklady na riziko meziročně klesly o 85,3 procenta na 453 milionů korun. „Náklady na riziko, které byly nižší, než se původně očekávalo, byly ovlivněny výrazně lepším splácením úvěrových portfolií Skupiny Moneta a zlepšenou makroekonomickou prognózou,” uvádí banka. K nižším nákladům na riziko přispěl i prodej nesplácených pohledávek, který bance přinesl téměř 150 milionů korun před zdaněním.

Daniela Pešková

Malé banky nastavily spořitelně zrcadlo, musela se změnit, říká bankéřka Pešková

Jak ne příliš oblíbený ústav během pár let přeměnit na moderní banku, která bude oporou střední třídy? Pojďme dát drobným klientům to, co bohatí znají už dávno, říká Daniela Pešková, členka představenstva České spořitelny a nejvýše postavená bankéřka v Česku. 

Přečíst článek

Provozní náklady banky stouply o 1,2 procenta na 4,11 miliardy korun. Meziroční růst byl ovlivněn vyššími odpisy hmotného i nehmotného majetku a regulatorními poplatky.

Vedení Skupiny Moneta pro letošek očekává celoroční zisk minimálně 3,6 miliardy korun. Provozní výnosy by měly být nejméně 11 miliard korun.

„Čistý zisk vykázal meziročně významné zlepšení, což způsobil zejména pokles nákladů na riziko. Nicméně vidíme i ostatní pozitivní provozní trendy, jako například růst úrokových výnosů,” uvedl analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Optimistickou zprávou pro akcionáře je podle něj též zvýšení celoročního výhledu na čistý zisk. Nicméně pro vývoj kurzu akcií banky v následujících měsících bude klíčové rozuzlení transakce se skupinou PPF, dodal.

Moneta Money Bank, dříve GE Money Bank, je čtvrtou největší bankou v Česku podle počtu klientů. Je také jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze. Největším akcionářem Monety je finanční skupina PPF. Na začátku roku začala s Monetou jednat o společném obchodu, kdy by výměnou akcií mezi oběma subjekty vznikla třetí největší banka v Česku. Valná hromada banky koncem června sice nejprve schválila spojení s bankovní částí PPF, následně ale neodsouhlasila jeho financování.

Monika Zahálková, výkonná ředitelka České bankovní asociace

Monika Zahálková: České banky pomohly zmírnit covidovou krizi

Chci, aby se finanční gramotnost vyučovala na základních školách, říká ředitelka České bankovní asociace Monika Zahálková v rozhovoru pro newstream.cz. Asociace kromě toho nyní chystá novou statistickou platformu a pomáhá bankám s ESG. „Během krize si banky uvědomily svou celospolečenskou roli. A chovaly se neskutečně vstřícně,” říká Zahálková. I proto nejsou dopady covidu do bankovního sektoru tak negativní. 

Přečíst článek

bankomat Monety v Praze

Tykač přikoupil akcie Monety. Drží podíl v ceně přes dvě miliardy

Miliardář Pavel Tykač navýšil svůj podíl v bance Moneta. Aktuálně v ní drží 5,19 procenta. To je významné číslo, větší podíl už má jen PPF (29,94 procenta) a Raiffeisen Bank International (6,06 procenta).

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Zisk české Raiffeisenbank v prvním kvartálu propadl, rostly jí úvěry i vklady

Zisk české Raiffeisenbank v prvním kvartálu propadl. Růst úvěrů a vkladů nepomohl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme