Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Důvěra v českou ekonomiku roste, pomáhá zlepšující se situace v průmyslu

Peníze, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Důvěra v českou ekonomiku se v srpnu podruhé v řadě zvýšila, tentokrát o dva body na 93,4 bodu. Optimističtější než v předchozím měsíci byli podnikatelé, naopak v případě spotřebitelů důvěra klesla, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Meziročně je celková důvěra nižší, loni v srpnu činila 94,3 bodu.

Reklama

Mezi podnikateli důvěra vzrostla o 2,8 bodu na 93,9 bodu. Vyšší byla u podnikatelů v průmyslu, službách a stavebnictví, klesla v obchodě. „Za příznivým meziměsíčním vývojem celkové důvěry v ekonomiku stojí zejména zlepšující se situace v odvětví průmyslu, kde se postupně zvyšuje tempo růstu výrobní činnosti a současně se snižují zásoby naakumulované v předchozích měsících," uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

Spotřebitelská důvěra klesla o 1,7 bodu na 91 bodů. Zvýšil se počet lidí, kteří se domnívají, že současná doba není vhodná k pořizování velkých nákupů. Mírně přibylo také těch, kteří očekávají zhoršení celkové ekonomické situace v Česku v následujících 12 měsících, a rovněž domácností, které se obávají zhoršení jejich vlastní finanční situace. Počet domácností hodnotících svou současnou finanční situaci hůře ve srovnání s předchozími 12 měsíci se nezměnil.

Petr Fiala, premiér

Koalice se dohodla na úpravách ozdravného balíčku, týkají se benefitů či výnosů z daní

Vládní strany se dohodly na některých úpravách ozdravného balíčku, které mají neutrální dopad na rozsah konsolidace, oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Koalice například zachová daňové zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů s omezením do výše poloviny průměrné mzdy v předcházejícím období. Zachování daňového zvýhodnění požadovali zaměstnavatelé i odbory. V koalici je podle premiéra naprostá shoda na postupu při dalším projednávání balíčku ve Sněmovně.

Přečíst článek

„Důvěra spotřebitelů osciluje od počátku roku v poměrně úzkém pásmu několika procent. Většímu zlepšení v průběhu roku brání přetrvávající obavy různého charakteru. Zatímco ty z růstu cen postupně pominuly, obavy z vývoje celkové hospodářské situace v následujících 12 měsících přetrvávají," uvedla Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Podle ní to v kombinaci s vyššími obavami ze zhoršení finanční situace domácností znamená, že meziročně je důvěra spotřebitelů sice výrazně vyšší, ale stále poměrně hluboko pod svým dlouhodobým průměrem. Loni v srpnu byla důvěra spotřebitelů na hodnotě 77,9 bodu.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Průměrná mzda loni ve 4. čtvrtletí stoupla na 46 013 korun, reálně opět klesla

Reálná mzda klesla podeváté v řadě. Dvě třetiny zaměstnanců nedosáhnou ani na tu průměrnou

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

Lukáš Kovanda: Světlo na konci tunelu. Důvěra Čechů v tuzemskou ekonomiku stoupá

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme