Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Krach na kryptotrhu je ozdravný. Slabší kusy odpadnou, tvrdí lídři blockchainu

Kryptoměny
Pixabay
Veronika Kudrnová
vku

Jsme na medvědím trhu. A to je dobře. Zní vzkaz lídrů světa kryptoměn ze švýcarského Davosu, píše CNBC.

Reklama

V posledních týdnech byly z kryptoměnového trhu vymazány miliardy dolarů. Podle lídrů kryptosvěta, kteří tento týden u příležitosti Světového ekonomického fóra navštívili alpský Davos, jsou tyto otřesy dokonce ozdravné, z trhu podle nich zmizí spekulanti, kteří se svezli na vlně příslibu vysokých výnosů, když byl trh nahoře, píše server CNBC. Je přirozené, že se investoři v čase krize zbavují svých pozic vlastněných v rizikovějších aktivech. Výprodeje tak stíhají technologické akcie stejně jako ještě o něco rizikovější kryptoměny. Skutečnou paniku, že kryptosvět může dokonce čelit existenčním problémům, vyvolal téměř totální kolaps terry, třetího největšího stablecoinu, který ztratil svou vazbu na dolar. „Jsme v medvědím trhu. A to je dobře. Z trhu odejde spousta ‚špatných‘ aktérů, kteří neměli ty správné úmysly,“ řekl CNBC Bertrand Perez, generální ředitel Web3 Foundation.

Krytposvět podle něj prochází ozdravnou fází, po čas, kdy jsou trhy dole, zůstávají jen legitimní investoři a rozvíjí si jen ty projekty, které mají skutečný smysl. „V čase býčího jsou investoři zaslepeni vidinou potenciálních zisků a nepřemýšlí tolik o skladbě svých investic,“ dodal Perez. S tím souhlasí i Mihailo Bjelic, spoluzakladatel blockchainové společnosti Polygon, který výprodej kryptoměn označil za „nezbytný“. „Trh se podle mě stal trochu iracionálním nebo možná do určité míry neuvážlivým. A když přijdou takové časy, je normální a zdravé, že slabé kusy odpadnou,“ řekl Bjelic.

Damien Hirst The Currency

Panika, inflace, daně. Pád kryptoměn přináší výprodej kultovních CryptoPunks i dalších NFT

Slavné série NFT jako CryptoPunks, Bored Ape Yacht Club nebo The Currency od Damiena Hirsta se v posledních dnech prodávají se značnou slevou. CryptoPunks se například po dlouhé době prodávají za méně než 100 tisíc dolarů, Hirst dokonce pod 10 tisíc dolarů. Důvod? Propad ceny kryptoměny ether, ale také inflace a sílící tlak na zdanění kryptoaktiv v evropských zemích. 

Přečíst článek

Velcí institucionální investoři se zapojili do trhu s kryptoměnami a podle Bretta Harrisona, prezidenta kryptoměnové burzy FTX US, byli také klíčovým motorem posledního výprodeje. Řekl, že došlo k širšímu poklesu rizikových aktiv, jako jsou akcie, ale že to ovlivňuje digitální mince více než v minulosti, protože v prostoru je více institucionálních peněz. „Pokud lidé hledají aktiva k prodeji, kryptoměny určitě budou na seznamu,“ dodal Harrison.

Brad Garlinghouse, generální ředitel společnosti Ripple, vyzval investory, aby brali v úvahu dlouhodobý růst a nikoli krátkodobé propady. „Bitcoin ještě před dvěma lety stál 8 tisíc dolarů. Nyní je to 30 tisíc. Takže ano, došlo ke krachu a trh vymazal bilion dolarů, ale dlouhodobý trend je jasný a kryptoměny rozhodně mají budoucnost,“ uzavřel Garlinghouse.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Na bitcoin už nebudu plýtvat dechem, říká jeho věčný kritik a šéf JPMorgan Jamie Dimon

Na bitcoin už nebudu plýtvat dechem, říká jeho věčný kritik a šéf JPMorgan Jamie Dimon

Přečíst článek
digitální nomád, práce z pláže

Kryptonomádi se usazují zpět ve velkých městech. Medvědí trh kočování nepřeje

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme