Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Agentura Moody's zlepšila výhled ratingu Česka, ocenila zejména nezávislost na ruském plynu

Agentura Moody's zlepšila výhled ratingu Česka
ČTK
 ČTK

Americká ratingová agentura Moody's Investors Service zlepšila výhled ratingu České republiky z negativního na stabilní. To znamená, že se zhoršením ratingu v dohledné době nepočítá. Zdůvodnila to zejména výrazným snížením rizika v souvislosti s dodávkami plynu z Ruska. Hlavní úvěrový rating agentura ponechala na stupni Aa3.

Reklama

„Česká republika se v letošním roce stala nezávislou na ruském plynu, když jej zcela nahradila plynem z alternativních zdrojů. Poptávka firem i domácností po plynu se navíc strukturálně snížila,“ uvedla ratingová agentura.

Stabilní výhled podporuje také názor agentury, že česká ekonomika je jen omezeně vystavena riziku hospodářských škod v důsledku strukturálně vyšších cen energií, neboť význam energeticky náročného průmyslu představuje pouze malý podíl české ekonomiky.

Lukáš Kovanda: Fialova vláda si jde pro triumf ve volbách roku 2025

Lukáš Kovanda: Fialova vláda si jde pro triumf ve volbách roku 2025

Fialova vláda si jde pro triumf ve volbách roku 2025. Už v pátek večer to může potvrdit ratingová agentura Moody’s. Česká koruna díky tomu „jede“, píše v komentáři ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Ke stabilnímu výhledu navíc přispívá fiskální konsolidace v objemu přibližně dvou procent hrubého domácího produktu (HDP) v příštích dvou letech, která stabilizuje dluhové zatížení na současné úrovni. Kromě toho realizace komplexní důchodové reformy, pokud bude plně provedena, podstatně sníží dlouhodobý růst nákladů na stárnutí obyvatelstva.

„Důchodová reforma zahrnuje změny ve valorizaci důchodů, zpřísnění předčasných odchodů do důchodu a vazbu zákonem stanoveného věku odchodu do důchodu na budoucí vývoj střední délky života,“ stojí ve zprávě ratingové agentury.

Silná dynamika růstu

Potvrzení ratingu na stupni Aa3 pak odráží základní silné stránky České republiky - včetně silné dynamiky růstu, rostoucí úrovně bohatství a konkurenceschopné ekonomiky, vysoké kvality institucí a účinnosti zaváděných opatření, relativně nízkého veřejného dluhu a velmi dobrých ukazatelů dostupnosti úvěrů. Kromě toho je podle názoru agentury potřeba také přihlédnout k mírné expozici vůči geopolitickým rizikům.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory. Ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček, má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu či jinému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu.

Dalibor Martínek: Miliarda korun na výběh pro ledního medvěda? Symbol dekadence české společnosti

Pražská zoologická zahrada pobere 1,2 miliardy korun dotací z rozpočtu hlavního města Prahy na vytvoření nového výběhu pro ledního medvěda. Magistrát potvrdil podle médií navýšení dotace na výstavbu areálu pro ledního medvěda v pražské zoo o tři sta milionů korun z původních víc než osmi set milionů korun na 1,2 miliardy. Prý si to žádá nová dispozice.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Moody's zhoršila výhled úvěrového ratingu Číny ze stabilního na negativní

Čínské trable. Moody's zhoršila výhled úvěrového ratingu země ze stabilního na negativní

Přečíst článek
Dům v ukrajinském Záporoží zničný 9. října 2022 ruským bombardováním.

Zásadní rána. Agentura Moody's poslala úvěrový rating Ukrajiny do spekulativního pásma

Přečíst článek
Peníze, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Dobrá zpráva pro Fialovu vládu, rating Česka je stále velmi vysoký

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme